Πέφτουν οι τόνοι για τα εμβόλια μετά από επαφές μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων

0
20

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ είπε το απόγευμα του Σαββάτου ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις πως οι Βρυξέλλες δε θα μπλοκάρουν την εκτέλεση συμβολαίων προμήθειας εμβολίων που έχει το Λονδίνο με φαρμακευτικές εταιρείες.

Η διαβεβαίωση δόθηκε μετά από την αναγγελία πρόθεσης των Βρυξελλών να θέσουν περιορισμούς στην παροχή εμβολίων προς τη Βόρεια Ιρλανδία, απόφαση που ανακλήθηκε εντός ωρών τη νύχτα της Παρασκευής. Η βρετανική κυβέρνηση εξέλαβε την κίνηση αυτή ως προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εξαγωγή του εμβολίου της Pfizer προς το Ην. Βασίλειο από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Βέλγιο.

«Ο κόσμος παρακολουθεί και είναι μόνο μέσα από τη διεθνή συνεργασία που θα νικήσουμε αυτή την πανδημία», πρόσθεσε με ανάρτηση στο Twitter ο κ. Ράαμπ.

Επικοινωνία με τον άλλο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον Μάρος Σέφτσοβιτς, είχε και ο Βρετανός Υπουργούς Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ. Αμφότεροι δήλωσαν ότι έχουν ως κοινή προτεραιότητα τη λειτουργία του Πρωτοκόλλου για τη Β. Ιρλανδία που συνοδεύει τη συμφωνία του Brexit. Η ΕΕ είχε επικαλεστεί άρθρο του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου για να ανακοινώσει αρχικά τους περιορισμούς στη μεταφορά εμβολίων στην επαρχία.

Ο κ. Γκόουβ λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι οι ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν πως «έκαναν λάθος».

Διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχιστεί βάση του σχεδιασμού και έκανε λόγο για «επανέναρξη» της σχέσης με την ΕΕ μετά από το επεισόδιο της Παρασκευής.

Ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί έκαναν λόγο για «απόπειρα εκβιασμού» της ΕΕ έναντι της Βρετανίας ώστε δόσεις εμβολίων της AstraZeneca που παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους να καταλήξουν στα κράτη μέλη.

Η μεγάλη πλειονότητα των σχολιαστών στη χώρα απέδωσαν την κίνηση της ΕΕ σε «απόγνωση» ή και «πανικό» λόγω των καθυστερήσεων στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ακόμα και ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι σχολίασε μέσω Twitter ότι η απειλή παρεμπόδισης διάθεσης εμβολίων από την ΕΕ «υπονομεύει τις βασικές ηθικές αξίες» της που βασίζονται στα χριστιανικά κοινωνικά διδάγματα που έχουν στην καρδιά τους την αλληλεγγύη.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr