Παρέμβαση Μητσοτάκη στον Σκάι 100,3: Όσο καλύτερο το αποτέλεσμα τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη- Ακρίβεια και Υγεία οι πρώτες προτεραιότητες

0
41

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας με την αύξηση των μισθών και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στην Υγεία αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες είπε ο κ.Μητσοτάκης- Θα είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας

Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή του Βασίλη Χιώτη και του Νότη Παπαδόπουλου  από τη Χαλκιδική όπου βρίσκεται. Το δικό μου μέλημα είναι να πείσω τους πολίτες ότι πρέπει να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, είπε ο κ.Μητσοτάκης αφού προηγουμένως είχε αναφερθεί στην περιοδεία του. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι όσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα για το κόμμα του, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη, ενώ παρατήρησε ότι «η αντιπολίτευση θα ψάχνεται για αρκετό καιρό», πράγμα που υποχρεώνει τη ΝΔ να είναι αντιπολίτευση του εαυτού της. 

Για την αρχιτεκτονική της νέας κυβέρνησης, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τη μεταφορά κάποιων χαρτοφυλακίων από υπουργείο σε υπουργείο, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, το κύριο μέλημά μου, όμως αυτή τη στιγμή είναι να πείσω τους πολίτες να μας εμπιστευθούν, θέλω και θα έχει επόμενες γυναίκες η νέα κυβέρνηση, θα είναι πιο αποτελεσματική, έχω μιλήσει ήδη για το υπουργείο Οικογένειας, έχω δει κι εγώ τα ρεπορτάζ. 

-Θα επιμείνω πολύ στην ανάγκη να μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένη στοχοθεσία, οδικό χάρτη υλοποίησης για κάθε υπουργείο συμφωνημένο στην αρχή κάθε χρονιάς, και η δεύτερη μεγάλη επιτυχία είναι η διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπουργείων, που έγινε μέσα από έναν καλό μηχανισμό συντονισμού. 

-Τους πολίτες απασχολούν δύο θέματα, η ακρίβεια που επιμένει, λύση δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα με μόνιμες αυξήσεις μισθών θα λυθεί, η υγεία είναι μείζον θέματα για την επόμενη 4ετία. Πρώτο να υλοποιήσουμε τα έργα από το Ταμείο Ακάμαψης και να ξεμπλοκάρουμε τις προσλήψεις, να βρούμε τρόπο να στελεχώσουμε τα ακριτικά μας νησιά, θα χρειαστούμε παρεμβάσεις και στο ΑΣΕΠ, να μην χρειάζονται χρόνια για να προσλάβουμε έναν γιατρό και άμεσες παρεμβάσεις για το ΕΚΑΒ, επιμένω στην πρωτοβουλία για τις αεροδιακομιδές. Να αποκρούσουμε τη χυδαία ρητορική της αντιπολίτευσης ότι θέλουμε να αφήσουμε τους καρκινοπαθείς να πεθαίνουν για να ιδιωτικοποιήσουμε την Υγεία.

Για την παντοδυναμία Μητσοτάκη που πάει να διαγραφεί στο εκλογικό αποτέλεσμα και αν είναι προτέρημα ή ελάττωμα, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι μεγάλη ευθύνη, αφού ο κόσμος έβαλε τον πύχη πολύ ψηλά, δεν υπάρχει και πολιτικό άλλοθι, να εγκλωβιστούμε σε ισορροπίες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει προσαρμοστικότητα. Η αντιπολίτευση θα ψάχνεται για πολύ καιρό, εμείς θα πρέπει να είμαστε η αντιπολίτευση του εαυτού μας, θα έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά, όσο καλύτερο το αποτέλεσμα τόσο πιο αυστηρός θα είμαι σε οποιαδήποτε αλαζονική συμπεριφορά. Τα στελέχη μας πήραν το μήνυμα και δεν επέδειξαν καμία αλαζονία, έτρεξαν σε όλη την Ελλάδα, είναι βαριά η ευθύνη η οποία ο λαός φαίνεται να θέλει να εναποθέσει στους ώμους μας. 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Μητσοτάκη στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου, ακολουθεί: 

Βασίλης Χιώτης: Καλό μεσημέρι, κύριε Πρόεδρε.

Νότης Παπαδόπουλος: Γεια σας, Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλό μεσημέρι, κ. Χιώτη, κ. Παπαδόπουλε, σε εσάς και στους ακροατές σας από την όμορφη, ηλιόλουστη και, ευτυχώς πια, ζεστή Χαλκιδική.

Νότης Παπαδόπουλος: Έχετε πάρει μαγιό μαζί σας, είστε έτοιμος για μπάνιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ξέρω αν θα προφτάσω, όποτε μπορώ να ξεκλέψω καμιά ώρα…

Νότης Παπαδόπουλος: Να πάτε στη Διάπορο, εκεί στου Γιάννη του Μπουτάρη το νησάκι, απέναντι από τη Βουρβουρού, και να κάνετε μια βουτιά.

Βασίλης Χιώτης: Ωχ, αρχίσαμε τις συμβουλές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμουν ήδη στο δεύτερο πόδι, στη Νικήτη, και τώρα ήμουν στα Νέα Μουδανιά, έχω γυρίσει προς το πρώτο πόδι. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, το πρόγραμμα των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα έντονο και επέλεξα σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να επισκεφτώ περιοχές που δεν είχα επισκεφτεί την προηγούμενη φορά και φυσικά να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερες στάσεις, σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται.

Βασίλης Χιώτης: Ξέρετε, τη βραδιά των εκλογών τη Χαλκιδική τη δείχναμε στο χάρτη, γιατί έχει ιδιάζοντα αποτελέσματα. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία έγραψε ένα 40%, ό,τι έγραψε και πανελλαδικά, αλλά βλέπω παρακάτω ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΠΑΣΟΚ 14%, πάνω από το ποσοστό του, Ελληνική Λύση 6,8%, πολύ πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό της, και Νίκη 5,4%. Φαντάζομαι τα έχετε προσέξει και εσείς και γι’ αυτό…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, δεν διέφυγε της προσοχής μας το εκλογικό αποτέλεσμα στη Χαλκιδική. Εμείς πήγαμε πολύ καλά. Αλλά σίγουρα ένας από τους λόγους που επισκέπτομαι και στοχευμένα περιοχές της Μακεδονίας είναι ακριβώς για να επιχειρηματολογήσω υπέρ τής ανάγκης να στηριχθεί η Νέα Δημοκρατία από συμπολίτες μας που επέλεξαν κόμματα και κομματίδια εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, ενδεχομένως και λίγο αβίαστα. Ενδεχομένως αισθάνονταν ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό διακύβευμα διακυβέρνησης στην προηγούμενη κάλπη.

Νομίζω, επίσης, έπρεπε και εμείς να εξηγήσουμε, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν στην Ορθοδοξία και την πίστη, ότι κανένα κόμμα -πόσω μάλλον ένα μικρό κομματίδιο το οποίο δεν το γνωρίζαμε καν πριν από λίγους μήνες- δεν μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της πίστης και να καπηλεύεται με αυτόν τον τρόπο την ορθοδοξία, η οποία προφανώς δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στα όρια κανενός κόμματος, είτε μικρού είτε μεγάλου.

Πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα πια έχει αρχίσει να γίνεται πιο κατανοητό, αλλά από εκεί και πέρα εκλογές έχουμε, η βούληση των πολιτών είναι ελεύθερη και θα αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής.

Νότης Παπαδόπουλος: Ναι. Τώρα, κάποιοι φίλοι μου ψήφισαν Νέα Δημοκρατία τον Μάιο αλλά τώρα σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, για να ενισχύσουν το κόμμα και να «κοντύνουν» και άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μου τους στέλνετε να τους μιλήσω λίγο;

Νότης Παπαδόπουλος: Τι τους λέτε;

Βασίλης Χιώτης: Σας ακούν νομίζω οι περισσότεροι, είναι η ώρα που ακούν. Οπότε για πείτε, πώς θα τους πείσετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα τους έλεγα ότι στην κάλπη αυτή ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Και είναι πολύ σημαντικό η Νέα Δημοκρατία να έχει μια άνετη, μια λειτουργική αυτοδυναμία, πείτε την όπως θέλετε, πάντως όχι μία οριακή αυτοδυναμία, ώστε να μπορέσει  να υλοποιήσει το πρόγραμμά της την επόμενη τετραετία.

Και επειδή μπορεί να ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας, γιατί μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, θέλω να έχουμε και εμείς το καλύτερο δυνατό ποσοστό.

Το τι θα γίνει στην αντιπολίτευση, νομίζω ότι αφορά δευτερευόντως αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία. Θα έλεγα ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μία συντριπτική ήττα στην κάλπη της 21ης Μαΐου και επειδή δεν βλέπω να έχουν αλλάξει μυαλά -τα ίδια λένε τώρα με αυτά που έλεγαν πριν από τις προηγούμενες εκλογές- νομίζω ότι δεν θα εκπλαγώ από οποιοδήποτε αποτέλεσμα στην κάλπη. Αλλά το δικό μου μέλημα είναι να πείσω τους πολίτες για την ανάγκη να έχουμε μια σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση, η οποία να μπορεί γρήγορα να παίρνει αποφάσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμά μας.

Δεν μπορώ να φανταστώ, δηλαδή, γιατί κάποιος που ψήφισε Νέα Δημοκρατία στην προηγούμενη κάλπη δεν θα μας ξαναψηφίσει τώρα.

Βασίλης Χιώτης: Διάβαζα σήμερα τις εφημερίδες, κ. Πρόεδρε, και οι περισσότερες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τη νέα σας κυβέρνηση την έχετε ήδη φτιάξει. Δηλαδή, σας άκουγα την Κυριακή στη διακαναλική σας, να λέτε ότι στις 27 θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, δηλαδή την Τρίτη.

Τώρα, να σας ρωτήσουμε ποιον σκοπεύετε να βάλετε στο τάδε Υπουργείο ή στο δείνα, δεν έχουμε αυταπάτες, δεν θα μας πείτε. Αλλά είμαι λίγο περίεργος να μας εξηγήσετε λίγο παραπάνω την «αρχιτεκτονική» της νέας κυβέρνησης, γιατί καταλαβαίνω ότι στο μυαλό σας έχετε κάποιες δομικές αλλαγές.

Λέω ένα παράδειγμα, έχω ακούσει, ας πούμε, ότι στη νέα σας κυβέρνηση θα υπάρχει ξεχωριστό Υπουργείο Οικονομικών και ξεχωριστό Εθνικής Οικονομίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι ακριβές αυτό το οποίο λέτε, κ. Χιώτη. Θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τη μεταφορά κάποιων χαρτοφυλακίων από Υπουργείο σε Υπουργείο, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα εκδοθούν αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Αλλά, ξέρετε, αισθάνομαι λίγο άβολα με αυτή τη συζήτηση, καθώς δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δίνω την εντύπωση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί.

Προφανώς οφείλω να προετοιμάζομαι για την πιθανότητα, σοβαρή πιθανότητα, να είμαι ξανά Πρωθυπουργός, αλλά αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημά μου είναι να πείσω τους πολίτες για την ανάγκη να μας ψηφίσουν και να εγγυηθώ, στον βαθμό που μπορώ, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο λειτουργική -ακόμα πιο αποτελεσματική, θα έλεγα, ακόμα πιο λειτουργική- από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Έχω πει ξεκάθαρα ότι θέλω και θα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Έχω προσδιορίσει κάποια διακριτά χαρτοφυλάκια τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να αναδειχθούν μέσα από τη δημιουργία ενός αυτοτελούς Υπουργείου, όπως το Υπουργείο που θα χειρίζεται τα θέματα της οικογένειας, της ισότητας, της πολιτικής η οποία έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της μάστιγας της υπογεννητικότητας. Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχω ήδη μιλήσει.

Καταλαβαίνω απόλυτα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, βλέπω κι εγώ με πολύ ενδιαφέρον όλα αυτά τα ωραία ρεπορτάζ με τα «κεφαλάκια» τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν σε διάφορα…

Βασίλης Χιώτης: Εντάξει, αυτό είναι το άχαρο μέρος της συζήτησης. Αλλά το ότι έχετε διαγνώσει στην τετραετή διακυβέρνηση ότι κάποια πράγματα σε κυβερνητικές δομές μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα με διαφορετικό τρόπο, αυτό έχει πράγματι την αξία του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που λέτε είναι ένα εύλογο ερώτημα. Κατ’ αρχάς ποια ήταν η επιτυχία του επιτελικού κράτους, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον; Το γεγονός ότι για πρώτη φορά είχαμε συγκεκριμένη στοχοθεσία, έναν οδικό χάρτη υλοποίησης ενός προγράμματος για κάθε Υπουργείο το οποίο ήταν συμφωνημένο με τα Υπουργεία στην αρχή κάθε χρονιάς και το οποίο παρακολουθούσαμε, να δούμε σε ποιο βαθμό υλοποιείται.

Και βέβαια, η δεύτερη μεγάλη επιτυχία ήταν η δυνατότητα της διυπουργικής συνεργασίας, εκεί όπου πάντα πάσχαμε ως Ελληνική Κυβέρνηση. Νομίζω ότι αυτόν τον ρόλο τον επιτέλεσε πολύ καλά το γραφείο του Πρωθυπουργού και η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, διότι πάρα πολλές από τις πολιτικές που καλούμαστε να υλοποιήσουμε είναι από τη φύση τους σύνθετες και απαιτούν συνεργασία πολλών Υπουργείων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα καλό μηχανισμό, συντονισμό.

Άρα αυτά τα δύο μαθήματα, θα σας έλεγα, από την πρώτη τετραετία -γιατί βλέπω και πού δεν πήγαμε καλά και τι πρέπει να βελτιώσουμε- προφανώς τα ενσωματώνω στις επιλογές που θα κάνω. Και στις επιλογές των προσώπων αλλά και στις οργανωτικές αλλαγές, οι οποίες θα αποτυπωθούν όχι μόνο με τα καινούργια Προεδρικά Διατάγματα αλλά και με τον πρώτο νόμο περί του νέου επιτελικού κράτους, που θα έρθει λογικά για ψήφιση στην Βουλή πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Νότης Παπαδόπουλος: Τώρα, κ. Πρόεδρε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, προχθεσινή νομίζω, είδα ότι ο κόσμος λέει ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι αλλαγές στην υγεία. Είδα ότι και η δική σας πρώτη προτεραιότητα είναι, το λέτε συχνά. Ποια θα είναι η πρώτη σας πρωτοβουλία, αν γίνετε κυβέρνηση, στο θέμα της υγείας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, τους πολίτες τους απασχολούν σήμερα δύο θέματα πρωτίστως. Η ακρίβεια, η οποία επιμένει, ειδικά στα τρόφιμα, αλλά σε έναν βαθμό έχει κάπως υποχωρήσει. Έχω πει πολλές φορές ότι η λύση για την ακρίβεια δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα. Το Market Pass είναι μια «ανάσα». Σίγουρα οι πολίτες θα το πάρουν, αισθάνονται μια ανακούφιση, αλλά δεν θέλουν οι πολίτες να ζουν με επιδόματα. Η λύση είναι οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών. Αλλά έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι η υγεία, πια, στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής, αναδεικνύεται στο μείζον ζητούμενο για την δεύτερη τετραετία.

Έχουμε ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο, το οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε. Θα σας έλεγα ότι οι πρώτες μου προτεραιότητες για την υγεία είναι, πρώτον, να υλοποιήσουμε άμεσα τα δρομολογημένα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και τα  κέντρα υγείας. Πολλοί τέτοιοι διαγωνισμοί έχουν ήδη τρέξει και έχουμε ήδη αναδόχους. Άρα αυτό το έργο πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα.

Και βέβαια, να ξεμπλοκάρουμε τις προσλήψεις και να βρούμε τρόπο να στελεχώσουμε ειδικά τα ακριτικά μας νησιά. Εκεί θα χρειαστούμε πιο δραστικές παρεμβάσεις και στο ΑΣΕΠ, πάντα με αξιοκρατία. Δεν μπορούμε να κάνουμε χρόνια για να προσλάβουμε κάποιον γιατρό για να υπηρετήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό θα είναι μια πρώτη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε και νομίζω ότι ξέρουμε πώς μπορούμε να λύσουμε το θέμα αυτό.

Και βέβαια, άμεσες παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Ξέρετε, επιμένω πάρα πολύ σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία είχαμε ήδη δρομολογήσει, για αεροδιακομιδές με ευέλικτα ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να κινούνται κυρίως στην ορεινή Ελλάδα και να προσεγγίζουν καταστάσεις όπου το ασθενοφόρο δεν μπορεί να πάει. Δεν αναφέρομαι για τα νησιά μας, αυτά είναι ήδη σε ένα βαθμό καλυμμένα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε επίσης να το δρομολογήσουμε άμεσα. Εκκρεμεί απλά γι’ αυτό η έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Νότης Παπαδόπουλος: Στη σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα του ΕΣΥ επιμένετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και επιμένω, και εξηγώ στους πολίτες ότι αυτό αποβαίνει τελικά προς όφελος των πολιτών, των ασθενών. Και να σας δώσω πολλά παραδείγματα. Όταν, παραδείγματος χάρη, μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» μια γυναίκα άνω των 50 πηγαίνει και κάνει μια μαστογραφία σε μια ιδιωτική δομή -μπορεί να πάει σε ιδιωτική ή σε δημόσια δομή- και η μαστογραφία είναι πληρωμένη από το κράτος, είναι δωρεάν, γιατί αυτό είναι κατ’ ανάγκη κακό;

Δεύτερο παράδειγμα, όταν δίνουμε, τώρα, το Dental Pass. Πολύ σημαντική πολιτική πρόληψης για τη στοματική υγιεινή για τα παιδιά 6 έως 12 ετών, 100.000 αιτήσεις μέχρι σήμερα. Πού πάνε αυτοί οι άνθρωποι, κ. Χιώτη και κ. Παπαδόπουλε, αυτές οι οικογένειες; Σε ιδιώτες οδοντιάτρους πάνε, αλλά πληρώνει το κράτος. Είναι κακό αυτό;

Εάν έχουμε μία επείγουσα κατάσταση με ράντζα στα νοσοκομεία μας και πρέπει να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα για να αποφορτίσουμε μια εφημερία και ο ασθενής δεν πληρώνει και πάει σε μία ιδιωτική δομή, από το να είναι σε ένα ράντζο στο διάδρομο ενός δημόσιου νοσοκομείου, είναι κακό αυτό; Όχι.

Άρα, ας αφήσουμε επιτέλους τις ιδεοληψίες και τους αφορισμούς και ας αποκρούσουμε αυτή τη χυδαία -και δεν χρησιμοποιώ συχνά αυτή τη γλώσσα- ρητορική της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν εμείς θέλουμε να αφήνουμε τους καρκινοπαθείς να πεθαίνουν και να ιδιωτικοποιήσουμε την υγεία. Γιατί τα ακούσαμε και αυτά και λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί πράγματι κάποιοι στην αντιπολίτευση δεν πήραν το μάθημά τους. Τα ίδια έλεγαν και πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι πολίτες τους γύρισαν την πλάτη, τα ίδια δυστυχώς λένε και τώρα.

Βασίλης Χιώτης: Τώρα, τελευταία ερώτηση, έχουμε κοινή και από τους δυο μας, το συζητούσαμε πριν μπει στο στούντιο. Αυτή η περίφημη «παντοδυναμία του Μητσοτάκη» που πάει να διαγραφεί στο εκλογικό αποτέλεσμα, είναι προτέρημα ή ελάττωμα για έναν Πρωθυπουργό; Θέλω να πω, είναι προτέρημα ασφαλώς γιατί έχει λυμένα τα χέρια του όταν δεν έχει αντιπολίτευση απέναντί του ισχυρή, είναι και ελάττωμα όμως, γιατί η κοινωνία περιμένει τα πάντα από έναν Πρωθυπουργό σε μία χώρα που τα πάντα δεν λύνονται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη ευθύνη. Σίγουρα ο στόχος είναι, όπως σας είπα, η άνετη αυτοδυναμία. Πιστεύω ότι μπορούμε να την πετύχουμε, αλλά από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Διότι ο κόσμος έχει βάλει τον πήχη πιο ψηλά και σίγουρα όσο μεγαλύτερη και ισχυρότερη είναι η εντολή, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα. Αλλά τόσο -θα έλεγα- δεν υπάρχει και πολιτικό άλλοθι να εγκλωβιστούμε σε ισορροπίες.

Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Γίνονται λάθη, δεν είμαστε αλάνθαστοι, ούτε ισχυρίζομαι ότι τα ξέρουμε όλα σε εξονυχιστική λεπτομέρεια και νομίζω ότι η κυβέρνηση -η προηγούμενη κυβέρνηση- είχε επιδείξει προσαρμοστικότητα. Και η επόμενη θα πρέπει να επιδείξει προσαρμοστικότητα. Αν κάτι δεν δουλεύει όπως το έχουμε σχεδιάσει πρέπει να το αλλάξουμε.

Από εκεί και πέρα θα σας έλεγα, κ. Χιώτη και κ. Παπαδόπουλε, σίγουρα η αντιπολίτευση θα ψάχνεται για αρκετό καιρό, αλλά ίσως θα πρέπει εμείς να είμαστε η αντιπολίτευση του εαυτού μας. Αυτό σημαίνει εμείς οι ίδιοι να είμαστε αυστηροί, πολύ αυστηροί. Να εκφράζουμε τα μείον μας.

Βασίλης Χιώτης: Και η κοινωνία νομίζω θα είναι αυστηρότερη απέναντί σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Άρα εμείς και η κοινωνία, θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα μας κρίνουν και εμείς πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά. Όσο καλύτερο το αποτέλεσμα, τόσο λιγότερο ανεκτικός θα είμαι σε οποιοδήποτε αλαζονική συμπεριφορά, που θεωρεί ότι έχουμε δέσει το γάιδαρό μας και…

Νότης Παπαδόπουλος: Το έχετε πει πολλές φορές αυτό, αλλά με το double score στον ΣΥΡΙΖΑ, 40%, έχουμε δει και άλλες κυβερνήσεις να «καβαλάνε το καλάμι».

Βασίλης Χιώτης: Το λέγανε, αλλά δεν το κάνανε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, θα σας έλεγα όμως ότι επειδή έχετε δει και τον τρόπο με τον οποίο έχουν φερθεί τα στελέχη μας, πιστεύω ότι επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά. Πήραν το μήνυμα τα στελέχη μας σε αυτή την προεκλογική περίοδο και δεν είδα καμία αλαζονεία. Είδα όλους τους πρωτοκλασάτους να τρέχουν σε όλη την Ελλάδα, να αγωνίζονται για το κόμμα, τώρα που δεν αγωνίζονται πια για το σταυρό. Και την ίδια συμπεριφορά να είστε σίγουροι ότι θα πρέπει να επιδείξουμε και την επόμενη μέρα. Είναι βαριά η ευθύνη την οποία ο λαός φαίνεται να θέλει να εναποθέσει στους ώμους μας και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του.

Βασίλης Χιώτης: Με αυτά που τους λέτε κιόλας να μη ράβουν κοστούμια γιατί θα πάνε σε βάπτιση αντί για ορκωμοσία, ενώ θα πρέπει μέχρι την Τρίτη να έχουν ορκιστεί, γιατί αντιλαμβάνομαι Τετάρτη αναχωρείτε για Σύνοδο Κορυφής, εφόσον είστε Πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πέμπτη πρωί.

Βασίλης Χιώτης: Πότε να προλάβουν να ραφτούν οι κυρίες και οι κύριοι και να πάρουν καμιά γραβάτα για την ορκωμοσία, αν Κυριακή βράδυ και Δευτέρα δεν θα κοιμηθούν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φαντάζομαι ότι όλοι έχουν ένα κοστούμι κι ένα φόρεμα κάπου στη ντουλάπα τους, έτσι δεν είναι;

Βασίλης Χιώτης: Ναι, δεν ξέρουμε τώρα, τέλος πάντων, οκ θα το λύσουμε. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε θερμά για την προσοχή που δίνετε στην εκπομπή μας και για το χρόνο που μας διαθέσατε σήμερα. Καλή επιτυχία σας ευχόμαστε.

Νότης Παπαδόπουλος: Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ πολύ, γεια σας.

Βασίλης Χιώτης: Προς τα πού πάτε τώρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξακολουθώ να κινούμαι στη Χαλκιδική, πηγαίνω στον επόμενο προορισμό μου.

Νότης Παπαδόπουλος: Σαν τη Χαλκιδική τίποτα άλλο, λέει.

Βασίλης Χιώτης: Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, λένε οι Θεσσαλονικείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και νομίζω μάλιστα ότι μάλλον θα κοπεί η επικοινωνία μας, γιατί δεν έχω καλό σήμα.

Βασίλης Χιώτης: Ναι, ναι σας χάνουμε σιγά-σιγά, ευτυχώς τελειώσαμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κ. Πρόεδρε. Καλή συνέχεια.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr