«Παραλύει» και η Εύβοια με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

0
13

Πολίτες, σωματεία, φορείς και εργαζόμενοι τις τελευταίες μέρα πραγματοποιούν αλεπάλληλες διαδηλώσεις και απεργίες προκειμένου να εκφάσουν τόσο την οργή τους για τον άδικο θάνατο των επιβατών του μοιραίου intercity 

Σε “απεργιακό κλοιό” τίθεται η Εύβοια καθώς και όλη η χώρα αύριο 8 Μαρτίου με πλήθος συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την σιδηροδρομική τραγωδία με σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 συμπολίτες μας.

Πολίτες, σωματεία, φορείς και εργαζόμενοι τις τελευταίες μέρα πραγματοποιούν αλεπάλληλες διαδηλώσεις και απεργίες προκειμένου να εκφάσουν τόσο την οργή τους για τον άδικο θάνατο των επιβατών του μοιραίου intercity και για την, ως αποδείχτηκε, ελλιπή ασφάλεια στις μεταφορές πολιτών με τρένα, όσο και την αγωνία τους για το επίπεδο ασφάλειας στις μεταφορές των πολιτών στη χώρα.

Ενδεικτικά στο νησί, η Αγωνιστική Ενωτική Κίνησης Εργαζομένων Δημοσίου καλεί άπαντες στην απεργιακή συγκέντρωση που θα λάβει χώρα αύριο στη Χαλκίδα, τονίζοντας “ως εδώ” και ζητώντας η πόλη “να βουλιάξει” από την προσέλευση ώστε “να σταλεί το μήνυμα”. “Νεκρώνουν οι υπηρεσίες, κλείνουμε τα σχολεία, μόνο το προσωπικό ασφαλείας στο νοσοκομείο μας” αναφέρει ενδεικτικά δηλώνοντας πως δεν θα γίνουμε θυσία για τα κέρδη. Το κάλεσμα είναι στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Ταχυδρομείου. Όπως αναφέρουν ενδεικτικά στην ανακοίνωση: Εκφράζουμε την θλίψη μας, αλλά και την οργή μας, για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, που είχε σαν αποτέλεσμα τον χαμό 57 ανθρώπων, πολλούς τραυματίες, αλλά και αγνοούμενους. Εγκληματική ήταν και είναι και η πολιτική όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων, που οδήγησαν σε αυτό, η οποία υπηρετεί το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, για το οποίο η ανθρώπινη ζωή μπαίνει στο «ζύγι» κόστους οφέλους, όπως δυστυχώς αποδείχτηκε για άλλη μια φορά, με επώδυνο τρόπο.Δεν είναι ένας μόνο ο υπεύθυνος. Δεν ευθύνεται το ανθρώπινο λάθος. Δεν ήταν η κακιά η ώρα. Στο έγκλημα συνηγόρησαν όσοι στήριξαν την απελευθέρωση των μεταφορών, όσοι παρέδωσαν τον ΟΣΕ, αντί να τον θωρακίσουν με συστήματα ασφαλείας, σύγχρονα και επαρκή, που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα ελλιπή μέτρα και τις περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι υπεύθυνοι όλοι όσοι αγνόησαν κάθε φωνή που προειδοποιούσε για το επόμενο δυστύχημα. Είναι υπεύθυνοι όσοι κλείνουν τα αυτιά τους , στις μηνύσεις , στις καταγγελίες ,στις ανακοινώσεις των σωματείων, των συλλόγων και εδώ στη Χαλκίδα που προειδοποιούν για εγκληματική υποστελέχωση υπηρεσιών, για την κατάσταση των σχολείων, για τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, αντισεισμικής θωράκισης, συντήρησής τους. Δεν θα τους αφήσουμε να αγνοήσουν για άλλη μια φορά όλους εμάς που με μια φωνή διεκδικούμε να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, για να μην θρηνήσουμε και άλλους συνανθρώπους μας. Που απαιτούμε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, να πληρώσει καθένας από αυτούς που ευθύνεται για αυτήν την τραγωδία. Η πλειοψηφία του Ν.Τ Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων και υπονομεύει τον αγώνα. Ενώ έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και το ΕΚΕ καλεί σε κινητοποίηση στην πόλη της Χαλκίδας, έχουν πάρει αποφάσεις η Ένωση Γονέων Χαλκίδας, φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια με ευθύνη της πλειοψηφίας, για οργάνωση της απεργίας, για να δοθεί από κοινού με εργαζόμενους από άλλους χώρους, ένα μήνυμα και με την απεργιακή κινητοποίηση.

Η δράση τους περιορίστηκε στην προώθηση της κεντρικής ανακοίνωσης της ΑΔΕΔΥ, ενώ και στην πόλη της Χαλκίδας υπάρχει ανάγκη να εκφραστεί ότι δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα! Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα και να συνεχίσουν να απομονώνουν αυτές τις λογικές. ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ Η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δημοσίου καλεί κάθε εργαζόμενο, γονιό, φοιτητή, μαθητή, στην απεργιακή συγκέντρωση και κινητοποίηση του ΕΚΕ, την Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ταχυδρομείου, πίσω από τα δικαστήρια, για να απαντήσουμε από κοινού : Ως Εδώ! Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε, καμία συγκάλυψη του εγκλήματος, δικαίωση τώρα! Καλούμε τους συναδέλφους υγειονομικούς να δουλέψουν τα τμήματα τους μόνο με το προσωπικό ασφαλείας και να κατέβουν μαζικά στη συγκέντρωση! Ιδιαίτερα τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, να διδάξουν το πιο μεγάλο μάθημα στα παιδιά τους . Αυτό του αγώνα για να μη ξαναθρηνήσουμε αθώες ψυχές. Να κατέβουν μαζί με τους μαθητές στο δρόμο! Να κλείσουν τα σχολεία τους! Η οργή μας και η οδύνη θα γίνουν οργάνωση για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει, στο ύψος των δυνατοτήτων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες”.Στο ίδιο μήκος” κινούνται και οι εργαζόμενοι στη ΦΑΜΑΡ οι οποίοι και στηρίζουν την 24ωρη απεργία του Ε.Κ Ευβοίας και Ε.Κ Αθήνας αύριο, γιατί όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Γιατί πρέπει η ασφάλεια στις ζωές μας να επιστρέψει με την αναγκαία στελέχωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των δημόσιων μεταφορών. Γιατί έχουμε χρέος απέναντι στα θύματα της κυβερνητικής αδιαφορίας και των συμφερόντων που είναι ενάντια στην ασφάλεια μας. Γιατί πρέπει να εργαζόμαστε με ασφάλεια, πάνω από το οποιοδήποτε οικονομικό κόστος τους. Γιατί έχουμε χρέος να διατηρήσουμε νωπή την μνήμη της άδικης απώλειας δεκάδων νέων ανθρώπων, ώστε αυτό το προμελετημένο έγκλημα να μην περάσει έτσι. Γιατί θα μπορούσε να ήμασταν εμείς, οι γονείς μας, τα αδέρφια μας τα παιδιά μας στη θέση των επιβατών του τραίνου. Γιατί αυτή δεν είναι ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της κραυγής μας και της διεκδίκησης. “Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα – Πίσω από τα δικαστήρια – 12.00 π.μ και στην Αθήνα – Πλατεία Συντάγματος – 13.00 μ.μ”, συνοψίζουν. Στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία με συμμετοχή στη συγκέντρωση, στην Πλ. Ταχυδρομείου, αύριο στις 12:00, μετέχει και ο σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας ο οποίος παράλληλα θα έχει συμμετοχή και στην καθιστική σιωπηρή διαμαρτυρία με άναμμα κεριών την Τρίτη 7 Μαρτίου και ώρα 20.00, στην Πλ. Ταχυδρομείου. Όπως τονίζει, δεν είναι ώρα σιωπής, είναι ώρα η οργή μας να γινει οργανωμένος αγώνας.   

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Το έγκλημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση των 2 αμαξοστοιχιών που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους μας έχει γεμίσει θλίψη και οργή. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες. Όλοι οι υγειονομικοί ξέρουμε πολύ καλά τι είναι ο ανθρώπινος πόνος, ο πόνος της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, γιατί είναι η φύση της δουλειάς μας . Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ τη μάνα που θα παραλαμβάνει νεκρό το παιδί της και ειδικά με άδικο τρόπο, για αυτό αναρωτιόμαστε:  Τον 21ο αιώνα είναι δυνατόν να μην υπάρχουν φωτοσημάνσεις, να εξαρτάται όλη η ασφάλεια των επιβατών από 1 άνθρωπο, να μην λειτουργούν συστήματα ελέγχου, να είναι υποβαθμισμένος ο ΟΣΕ και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 10 και ώρες και πολλές φορές χωρίς ρεπό; Είναι δυνατόν κάθε χρόνο να δίνονται 50 εκ στη Hellenic train, την εταιρία που πουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2017 και από την άλλη οι σιδηρόδρομοι και η ασφάλεια να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα; ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ!! Και αυτό γιατί υπηρετείται διαχρονικά μια πολιτική που κατακερμάτισε τον ΟΣΕ, σε ιδιωτικό και κρατικό, που τον υποστελέχωσε, μια πολιτική που έχει σα κριτήριο το κόστος – όφελος και καθορίζει τα δρομολόγια, τις “άγονες και γόνιμες γραμμές”, την ασφάλεια των επιβατών και όλα όσα χρειάζονται με βάση το κέρδος!!! Μας είναι αρκετά οικείες οι προειδοποιήσεις της παράταξης στα τρένα σχετικά με τις εγκληματικές ευθύνες, είναι οικείες οι προειδοποιήσεις των εργαζόμενων εκεί, σχετικά με μηνυτήριες αναφορές, αμέλειες, υποβαθμίσεις. Για αυτό και απεργούσαν και αγωνίζονταν. Μας είναι οικείες γιατί και εμείς τα ίδια αντιμετωπίζουμε στο χώρο δουλειάς μας! Έχουμε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους για την υποστελέχωση, την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την παραπέρα εμπορευματοποίηση που βάζει την υγεία στη ζυγαριά κόστους – οφέλους. Για τις εγκληματικές ευθύνες τόσο κατά την περίοδο του covid όσο και τώρα.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Όσο και αν προσπαθήσουν να κρύψουν τις ευθύνες τους, αυτές δεν συγκαλύπτονται. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να παίζουν με τις ζωές μας, με τους όρους δουλειάς, με τις ανάγκες μας! ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπρος σε αυτό το έγκλημα, οργανώνουμε τον αγώνα μας και αντιδρούμε. Την Τετάρτη 8 Μάρτη ”Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας”, συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όλοι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους ….! Παλλαϊκός Ξεσηκωμός! Διεκδικούμε μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής μας, σύγχρονες, φθηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες, ζωή και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Eργατικό κέντρο Ευβοίας Για συμμετοχή στη μεγάλη απεργία καλεί το Εργατικό κέντρο Ευβοίας τονίζοντας πως η οδύνη και η οργή μας θα γίνει οργάνωση και αγώνας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας! “Καλούμε τα Εργατικά Σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο την Τετάρτη 8 Μάρτη και να πάρουν μέρος μαζικά στις συγκεντρώσεις σε όλη την Εύβοια. Καλούμε τους Συλλόγους των Επαγγελματιών, τους Συλλόγους Γονέων, τα Μαθητικά Συμβούλια και τους Φοιτητικούς Συλλόγους να μπούνε μπροστά. Με συνελεύσεις, κλείσιμο μαγαζιών, αποχές και καταλήψεις, να δώσουν βροντερό «παρών» στις συγκεντρώσεις υπεράσπισης της ζωής μας! Διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας, σύγχρονες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες, ζωή και δικαιώματα με κριτήριο τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες“, τονίζει. ”Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, τους ανέργους, στους γονείς, στη νεολαία, στους συνταξιούχους. Όλες αυτές τις ημέρες ο λαός μας, συγκλονισμένος από την τραγωδία στα Τέμπη, στεγνώνει τα δάκρυά του και τα κάνει οργή και διεκδίκηση. Γιατί η ΤΡΑΓΩΔΙΑ στα Τέμπη δεν είναι ούτε δυστύχημα, ούτε ατύχημα, αλλά προδιαγεγραμμένο και διαρκές έγκλημα! Έγκλημα όσων υπηρετούν την πολιτική που έχει για «θεό» το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και βάζουν τη ζωή και την ασφάλεια του λαού στο «ζύγι» κόστους – οφέλους. Έγκλημα όσων στήριξαν τη λεγόμενη «απελευθέρωση των μεταφορών» η οποία αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό και σκληρό τρόπο καταδίκη για δεκάδες συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα και «σκλαβιά» για τις οικογένειές τους. ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ! Η κυβέρνηση και όλοι αυτοί που πούλησαν τον ΟΣΕ αντί να τον θωρακίσουν με σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, αφήνοντας τους ελληνικούς σιδηροδρόμους με ελάχιστους εργαζόμενους, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, εξειδίκευση και πιστοποίηση. Όλες οι κυβερνήσεις που απαξίωσαν τα έργα υποδομής αντί να τα ολοκληρώσουν, χωρίς συντήρηση και επισκευές που είναι απαραίτητες για την ασφαλή τους λειτουργία. Που πέταξαν στο καλάθι των άχρηστων τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και Συνδικάτων για όλα τα παραπάνω, που προειδοποιούσαν για τους επερχόμενους κινδύνους από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και τις περικοπές στο ανθρώπινο δυναμικό. Για την τραγωδία αυτή δεν ευθύνεται το «ανθρώπινο λάθος», η «κακιά η ώρα», όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση και ορισμένοι γνωστοί παπαγάλοι των ΜΜΕ. Τα ίδια μας έλεγαν πάντα για τις πυρκαγιές, για τις πλημμύρες, για τα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! Την Τετάρτη 8 Μάρτη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και παίρνουμε μέρος στις συγκεντρώσεις γιατί δεν ανεχόμαστε να πεθαίνουμε στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους δουλειάς, να καιγόμαστε απ’ τις φωτιές, να πνιγόμαστε από τις πλημμύρες. Να κινδυνεύουμε στη μετακίνησή μας στις δουλειές μας, να κινδυνεύουν τα παιδιά μας στη μετακίνησή τους στα σχολεία και στις σχολικές εκδρομές!” αναφέρει. Ενδεικτικά οι συγκεντρώσεις στην Εύβοια θα γίνουν ΧΑΛΚΙΔΑ: 12:00 ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ- ΑΛΙΒΕΡΙ: 13:00 ΑΓΑΛΜΑ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΟΥ- ΜΑΝΤΟΥΔΙ: 13:00 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ- ΙΣΤΙΑΙΑ: 12:00 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.

“Παρών” και από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Κάλεσμα στην μεγάλη απεργία πραγματοποιεί μέσω σχετικής ανακοίνωσης και η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Όπως αναφέρει: Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες, Η Ομοσπονδία μας σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανοικοδομικής Πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 8 Μάρτη. Η οργή που νιώθει ο λαός της χώρας μας, μετά το έγκλημα που σημειώθηκε στα Τέμπη και η τεράστια συγκέντρωση εργαζομένων και νεολαίας στο Σύνταγμα, ανοίγουν το δρόμο για την κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους για τους αδικοχαμένους συναδέλφους σιδηροδρομικούς και τους δεκάδες νέους συνανθρώπους μας. Το «ποτέ ξανά», που όλοι λέμε, για να γίνει πράξη πρέπει να αναδειχτεί η αιτία της καταστροφής. Είναι ξεκάθαρο, ότι το κέρδος σκοτώνει. Όσο η προστασία της ζωής θα λογίζεται ως κόστος, τόσο θα μετράμε τραγωδίες. Αποδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ότι το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας σε ιδιώτες υποβάθμισε περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εξαφάνισε την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού που τις χρησιμοποιεί. Αυτές είναι οι συμφωνίες και οι «υποχρεώσεις» στα πλαίσια της ΕΕ. Υπόλογοι είναι όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 30 χρόνια, που σταδιακά έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που τώρα υποκριτικά χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» και κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα. Είναι ένοχοι! Η πολιτική τους εγκληματεί απέναντι στη ζωή μας. Στην Ελλάδα του 2023, του επιτελικού κράτους και της ψηφιακής μετάβασης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαθείς άδικα. Από τρένα τυφλά, από λεωφορεία χρέπια, από πλοία καρυδότσουφλα, από σχολεία ετοιμόρροπα, αλλά και χώρους εργασίας, όπου κάθε 4 μέρες έχουμε και ένα θανατηφόρο εργατικό έγκλημα. Για τους κυβερνώντες, παλιούς και σημερινούς, την μεγαλοεργοδοσία, όλα δικαιολογούνται από την «κακιά στιγμή», από τη «στραβή» που έτυχε στη βάρδιά τους, από το «ανθρώπινο λάθος» που είναι βολικές δικαιολογίες για να κρυφτούν οι δικές τους μεγάλες ευθύνες. Καλούμε όλη την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί να απαιτήσει δικαιοσύνη. Αυτή τη δικαιοσύνη, δεν μπορούν να την δώσουν οι ΕΔΕ στις εταιρίες, που θεωρούν κόστος την ασφάλεια των εργαζόμενων και των επιβατών. Δεν μπορεί να την δώσουν οι επιτροπές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης οι οποίοι γνώριζαν τις ελλείψεις στην ασφάλεια και τις θεωρούσαν θεμιτές στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Γνωρίζουμε καλά από την πείρα μας τι πόρισμα τους έχουν παραγγείλει οι ένοχοι να βγάλουν.

Ούτε οι δικαστές οι οποίοι έβγαζαν παράνομες τις απεργίες των συνδικάτων που θέλανε να απεργήσουν για μέτρα υγείας και ασφάλειας. Η εργατική τάξη, ο λαός, να πάρουν θέση και να δυναμώσουν την αντίσταση τους απέναντι σε ένα σύστημα που ξεχειλίζει από παντού η βρώμα του σάπιου, του ξεπερασμένου. Πάνω σε αυτό τον διαρκή αγώνα, θα καταφέρνουμε να επιβάλλουμε μέτρα προστασία της ζωής μας. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η φωνή μας: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και να επιβάλλει αυτό που έχουμε ανάγκη για το σήμερα και για το μέλλον των οικογενειών μας. Tην ίδια ώρα, η Ε. Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Εύβοιας προσυπογράφει την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή για την ανείπωτη τραγωδία, με τον άδικο χαμό και τον τραυματισμό δεκάδων συνανθρώπων μας, στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, καλεί τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη του, αλλά και όλους τους φορείς της πόλης της Χαλκίδας ( Δήμο, Περιφέρεια, Εμπορικό Σύλλογο κά ) να δώσουμε ένα δυναμικό «παρών» και να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην καθιστική σιωπηρή διαμαρτυρία με άναμμα κεριών την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 και ώρα 20.00 στην Πλατεία Στέλιου Μαργαρίτη

( Ταχυδρομείου).

“Όχι άλλες χαμένες ζωές και ειδικά των νέων παιδιών που αποτελούν το μέλλον της Ελλάδας, θυσία στο βωμό των συμφερόταν και της ανικανότητας των υπευθύνων” τονίζει και ζητά πλήρη διερεύνηση όλων των παραμέτρων της Εθνικής τραγωδίας και απόδοση των ευθυνών σε όλους τους εμπλεκομένους. Επιπρόσθετα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Χαλκίδας απαντά με συμμετοχή της στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και ώρα 13:00 πίσω από τα Δικαστήρια. Η διαμαρτυρία αφορά την σιδηροδρομική τραγωδία με σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. ‘Θέλοντας να εκφράσουμε τη βαθιά μας οδύνη αλλά και την οργή μας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά, και τον τραυματισμό ακόμα περισσότερων, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση στην οποία καλεί όλους τους συλλόγους γονέων να πάρουν μέρος μαζί στη διαμαρτυρία. “Οι ζωές των παιδιών που χάθηκαν, οι ζωές των δικών μας παιδιών έχουν αξία” τονίζει και ζητά να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα! Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος, απόφαση που φυσικά επηρεάζει και τα σχολεία της Εύβοιας «Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα», αναφέρει η ΔΟΕ και προσθέτει: «Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις». Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία ζητά να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστούν σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλη τη χώρα, με επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων. Εντός της ημέρας αναμένεται να μάθουν γονείς και μαθητές ποια κλειστά σχολεία θα υπάρξουν και ποια όχι, στο πλαίσιο της αυριανής μεγάλης κινητοποίησης. Σε Γυμνάσια και Λύκεια οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν από την προηγούμενη ημέρα -δηλαδή σήμερα- εάν θα απεργήσουν ή όχι και στη συνέχεια, τροποποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα αναλόγως. Στα Δημοτικά γονείς αναμένεται να ενημερωθούν εντός της ημέρας, για το αν ο δάσκαλος ή η δασκάλα θα συμμετέχει στην αυριανή απεργία και με βάση αυτό τα παιδιά έρχονται ή όχι στο σχολείο. ΑΔΕΔΥ Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη, 8 του Μάρτη 2023, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία. “Για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών” αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr