Παρά την αισιοδοξία Στόλτενμπεργκ παραμένουν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

0
22

Το ζήτημα αναμένεται πλέον να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο σε μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Σουηδού πρωθυπουργού κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

Αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία είναι κοντά, μετά από συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Σουηδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Στοκχόλμη δεν κατάφερε σήμερα να πείσει την Άγκυρα να άρει το βέτο της και το ζήτημα αναμένεται πλέον να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο σε μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Σουηδού πρωθυπουργού κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ εκεί, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. «Έφτασε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

«Η βασική μου φιλοδοξία είναι τώρα να συμφωνηθεί αυτό στη σύνοδο κορυφής», είπε σε δημοσιογράφους.

«Ελπίζουμε και αναζητούμε μια θετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ σε δημοσιογράφους. «Η διαδικασία συνεχίζεται και φυσικά εργαζόμαστε πολύ εντατικά και τις επόμενες μέρες προκειμένου να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα σήμερα, ένα σουηδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο έναν άνδρα για απόπειρα χρηματοδότησης του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας.

Ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε σήμερα την άποψη της Σουηδίας ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι την Άγκυρα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η Σουηδία πρέπει να δείξει ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας της εφαρμόζονται.

«Η Σουηδία έκανε κάποια βήματα σχετικά με νομοθετικές αλλαγές, αφαίρεσε τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας κατά της Τουρκίας… Οι νομικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν πράξη τώρα», είπε ο Φιντάν σε δημοσιογράφους.

Όσον αφορά την άρση των τουρκικών εμποδίων για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας ενδεχομένως να ασκηθούν πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά καθώς ο Τζο Μπάιντεν και ο Ερντογάν ενδέχεται να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr