Παπαευαγγέλου: Διασπορά και αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που μαζεύουν ελιές

0
53

Τα χαρακτηριστικά του δεύτερου πανδημικού κύματος που έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο περιέγραψε η λοιμωξιολόγος και μέλος της Eπιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα. 

Όπως σημείωσε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα εξηγώντας ότι η έξαρση σε αυτές τις περιοχές πιθανόν να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε και πρόσθεσε ότι η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. «Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα», υπογράμμισε. 

Όπως επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, «η εμπειρία της άνοιξης από άλλες χώρες έδειξε ότι χρειάζονται περίπου 15 ημέρες από το lockdown για να υπάρξει μείωση των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΟΔΥ και με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν, «φαίνεται ότι μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει. Και αυτό που περιμένουμε είναι ότι τις πρώτες 7 με 10 ημέρες θα βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων- και αυτό είναι που βλέπουμε σήμερα ακριβώς, αυτή τη συνεχιζόμενη αύξηση παρά τα μέτρα που έχουνε παρθεί. Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες αργότερα να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους» συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθένας από εμάς να κάνει το δικό του lockdown» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, δηλαδή «να επιλέξει τη δική του φούσκα ασφάλειας, τους 2-3 συνανθρώπους του που θέλει να κάνει παρέα αυτό το διάστημα» σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να νιώσει ότι είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας, να ακολουθεί τους υγειονομικούς κανόνες όχι γιατί φοβόμαστε αλλά γιατί πραγματικά βάζουμε το σύνολο της κοινωνίας πάνω από όλα και όχι το εγώ» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος.

Πρόσθεσε δε ότι «το lockdown μας δίνει μια δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, έτσι ώστε να βρούμε καινούργιες θεραπείες και να έχουμε το χρόνο να εμβολιαστούμε» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «σήμερα έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα από ότι είχαμε τον Απρίλιο».

Σχετικά με τα εμβόλια, υπογράμμισε ότι σε λίγους μήνες θα αρχίσουμε να έχουμε στα χέρια μας τουλάχιστον 3 εμβόλια, εφόσον οι κλινικές μελέτες αποδείξουν ότι είναι ασφαλή αλλά και αποτελεσματικά. «Τα εμβόλια που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μάς δίνουν μεγάλη ελπίδα και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, όμως η αναμονή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με εφησυχασμό αλλά με πειθαρχία ώστε να μειώσουμε την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που βλέπουμε κάθε μέρα και να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης, μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων» υπογράμμισε η καθηγήτρια ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr