Παπαευαγγέλου: Ανοιχτά δημοτικά, γυμνάσια σε κόκκινες περιοχές- 4.400 ενεργά κρούσματα σε Αττική

0
14

Την απόφαση να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έλαβε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Κάλεσε δε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν εθελοντικά στα τεστ εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους στην πλατφόρμα edu.testing.gov.gr.

Παράλληλα, έκρουσε καμπανάκι για την αύξηση τόσο των ενεργών κρουσμάτων όσο και του αριθμού των νοσηελευομένων.

Όπως σημείωσε, τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν πλέον σε όλη την Ελλάδα τα 8.500 και αφορούν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44, γεγονός που εξηγεί και τη μείωση της διάμεσης ηλικίας στα 43 έτη. 

Για «σημαντική αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των 7 ημερών από 625 κρούσματα ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα σε 892 την εβδομάδα που μας πέρασε» έκανε λόγο η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας ότι «ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,3».

«Θα μπορούσε να ξεφύγει η κατάσταση», επισήμανε η καθηγήτρια και πρόσθεσε ότι «παρόλο που είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε, η Ελλάδα μπορεί να μπει και πάλι στο κόκκινο», καθώς στις περιοχές που είναι ήδη κόκκινες παρουσιάζεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ στους δήμους Πατρέων και Χαλκιδέων φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά.

Στην Αττική, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, αύξηση παρατηρείται σε όλες τις γειτονιές, με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τα 4.400, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η άνοδος υπολογίζεται στο 30%

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει όμως και η αύξηση των νοσηλευομένων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 1.600 σε όλη την Ελλάδα και ο μέσος όρος είναι 150 εισαγωγές την ημέρα, εκ των οποίων οι 70-80 αφορούν στην Αττική. 

Μάλιστα, η καθηγήτρια τόνισε ότι το 77% των νοσηλευομένων είναι πολίτες άνω των 55 ετών, ηλικίες δηλαδή που εμφανίζουν μεγαλύτερη θνητότητα. 

Η πληρότητα των απλών κλινών βρίσκεται στο 52% και των ΜΕΘ στο 62%. 

«Τα μέτρα είναι ικανοποιητικά στις κόκκινες περιοχές, αλλά δεν εφαρμόστηκαν. Ζούμε έναν μαραθώνιο κι έχουμε πολλά χιλιόμετρα να διανύσουμε. Έχουμε μπροστά μας μια ανηφόρα», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr