Παγκόσμιος «συναγερμός» για Όμικρον: Oι «κόκκινες» εστίες – Ποιά εμβόλια είναι πιο αδύναμα

0
114

Παγκόσμια κινητοποίηση προκαλεί η μετάλλαξη όμικρον η οποία εξαπλώνεται με καταιγιστικό ρυθμό υπονομεύοντας τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις των επιστημονων για εκτόνωση της πανδημίας μέσα στο 2022.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης /Ελέγχου Νόσων εκτιμά ότι στις αρχες του νέου έτους η νέα πιο μολυσματική παραλλαγή θα έχει επικρατησει στη γηραιά ήπειρο, με τις κυβερνήσεις να τρέμουν τώρα ένα 5ο ισχυρό πανδημικό κύμα. Δραματική προειδοποίηση απύθυνε και ο αμερικανός πρόεδρος εκλιπαρώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Βλέπουμε ένα χειμώνα βαριάς νόσησης και θανάτων για ανεμβολίαστους, τις οικογένειές τους και τα νοσοκομεία που σύντομα θα κατακλυστούν» αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Παρά το χριστουγενιάτικο διάκοσμο στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπάιντεν συγκαλεί σύσκεψη  και απευθύνει δραματική σύσταση στους πολίτες, καθώς η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε 37 αμερικανικές πολιτείες. 

«Η (παραλλαγή) Όμικρον είναι εδώ, θα αρχίσει να εξαπλώνεται πολύ πιο ραγδαία στην αρχή του έτους και η μόνη πραγματική προστασία είναι να κάνετε το εμβόλιό σας», δηλώνει ο Τζό Μπάιντεν

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι προειδοποιεί: «είναι ο πιο μεταδοτικός κορωνοϊός που αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα. Έχει (η παραλλαγή Όμικρον) χρόνο διπλασιασμού περίπου 2 ημερών».

Στα αμερικανικά πανεπιστήμια οι φοιτητές αναχωρούν για πρόωρες διακοπές καθώς για να αναχαιτιστεί η διάδοση της Όμικρον μαθήματα, διαλέξεις και εξετάσεις γίνονται εκ νέου εξ αποστάσεως. Η σκιά της Όμικρον πέφτει πάνω σε κάθε τομέα της αμερικανικής ζωής. 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ στην Αμερική, Κατερίνα Σώκου, μεγαλουπόλεις της Αμερικής όπως η Νέα Υόρκη είναι πολύ εκτεθειμένες. Η θετικότητα διπλασιάστηκε στην πόλη μέσα σε 3 ημέρες, σύμφωνα με συνεργάτη του δημάρχου. 

Ακυρώνονται χριστουγεννιάτικα πάρτι, εκδηλώσεις. Ωστόσο δεν υπάρχει διάθεση για νέους περιορισμούς η έμφαση δίνεται στους εμβολιασμούς
«Στo Μπροντγουέι ακυρώνονται παραστάσεις, η μία λίγα λεπτά πριν την έναρξή της, έξαρση νέων κρουσμάτων στα αθλήματα οι λίγκες ματαίωσαν πολλούς αγώνες ήδη, το ΝΒΑ και το ΝFL ανανέωσαν τα Κόβιντ πρωτόκολλα για την εροταστική περίοδο», σημειώνει ο Τζον Μπούρμαν, παρουσιαστής του CNN.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Όμικρον έχουν οι υπουργοί Υγείας από τις 7 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. 

«Με τους ομολόγους μου από το G-7, ανταλλάξαμε πληροφορίες για την παραλλαγή Όμικρον. Συμφωνούμε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τρέχουσα απειλή στην παγκόσμια δημόσια υγεία και είμαστε ενωμένοι στην επίσπευση των εμβολιασμών», αναφέρει ο Σατζιντ Νταβιντ, Υπουργός Υγείας της Βρετανίας.

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και στην Ευρώπη, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. 

«Προβλέπω ένα τεράστιο πέμπτο κύμα. Οι συνάδελφοί μου από τη Βρετανία λένε ότι αυτό που παρατηρούν εκεί υπερβαίνει ο,τιδήποτε έχουν δει καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πρωτοφανή πρόκληση, σε αυτή τη μορφή», επισημαίνει ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λαουτερμπαχ.

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022. Η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είναι πολύ υψηλή σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης /Ελέγχου Νόσων (ECDC).

«Ενόσω παλεύουμε αυτή την ώρα με τη (παραλλαγή) Δέλτα ακόμη, ξέρουμε ότι η παραλλαγή Όμικρον πραγματικά μας απειλεί. Εξαπλώνεται με θηριώδη ρυθμό και δυνητικά μπορεί να διαφύγει από τα εμβόλιά μας, τουλάχιστον εν μέρει» αναφέρει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πλέον μολυσματική παραλλαγή της πανδημίας απειλεί πλέον χιλιάδες ζωές, δοκιμάζοντας τα συστήματα υγείας σε Αμερική και Ευρώπη. 

Αναλυτικότερα πλέον η μετάλλαξη Όμικρον είναι σε 77 χώρες. Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που αναφέρουν πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε επιπλέον +55% κρούσματα και +73% θανάτους ( συγκεκριμένα 15.600 θανάτους).

Η  Δανία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο στην Ευρώπη με ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων 10.019 και κρούσματα Όμικρον 6.047.

 Ημερομηνίες             Κρούσματα Όμικρον   
27/11                               3
 1/12                               127  
 8/12                            2.139
15/12                           6.047 

Στην Νότια Αφρική από όπου ξεκίνησε η Όμικρον αποτελεί το 90% των κρουσμάτων (37.875 συγκεκριμένα)

Ημερομηνίες                  Νέα κρούσματα Όμικρον
26/11                                    2.828
  3/12                                  16.055     
12/12                                   37.875

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον πιο αδύναμα απέναντι στην Όμικρον είναι τα εμβόλια, Sputnik, Sinopharm, Johnson & Johnson

Μελέτη -«βόμβα» του Imperial College για την Όμικρον 

Ακόμα 3.201 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον επιβεβαιώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στο Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός, πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη χώρα έχουν φτάσει τα 14.909.

Την ίδια ώρα νεότερη μελέτη από το Imperial College εκτιμά με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα πως ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από την Όμικρον είναι 5,4 φορές μεγαλύτερος από τη Δέλτα.

Επίσης, ο βαθμός προστασίας έναντι της συμπτωματικής μόλυνσης από την παραλλαγή μετά από δύο δόσεις του εμβολίου είναι από 0% έως 20% και μετά από την ενισχυτική δόση από 55% έως 80%.

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον είπε ότι αποδεικνύεται ο σημαντικός βαθμός στον οποίο η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει την ανοσία τόσο από προηγούμενη λοίμωξη όσο και από τα εμβόλια. Αυτό την καθιστά «μία μεγάλη, άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία», είπε ο Βρετανός ειδικός.

Όπως τονίζεται, «η μελέτη δε βρίσκει αποδείξεις ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερη δριμύτητα από τη Δέλτα, κρίνοντας είτε από την αναλογία των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί και αναφέρουν συμπτώματα είτε από την αναλογία των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά από τη λοίμωξη». Επισημαίνεται πάντως ότι τα στοιχεία για τις νοσηλείες είναι ακόμα πολύ περιορισμένα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr