Ουγγαρία: Επιστήμονες δημιούργησαν κατά λάθος «υβρίδιο» ψαριού (φωτό)

0
81

Δεν θα έπρεπε να ήταν εφικτό, αλλά ήταν: Η γέννηση ενός ψαριού με μακρόστενη μύτη που θυμίζει μια μίξη ενός ρωσικού υβριδίου, του οξύρρυγχου, και τους αμερικανικού πολύδοντα.

Ούγγροι επιστήμονες ανακοίνωσαν τον Μάιο στο περιοδικό Genes ότι είχαν δημιουργήσει κατά λάθος ένα υβρίδιο από δύο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Το είδος που προέκυψε εκκολάφτηκε και πλέον υπάρχουν περίπου 100 υβρίδια σε αιχμαλωσία, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν σχέδια να δημιουργήσουν περισσότερα.

Από την προσπάθεια αυτή προέκυψε ένα είδος «υβριδίου» στιβαρόψαρου.

«Δεν θέλαμε ποτέ να παίξουμε με υβριδισμό. Ήταν απολύτως ακούσιο.», δήλωσε στους New York Times η Attila Mozsár, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια στην Ουγγαρία.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν να αναπαράγουν ρωσικό οξύρρυγχα σε αιχμαλωσία μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γυναικογένεση, ένας τύπος ασεξουαλικής αναπαραγωγής. Στη γυναικογένεση, ένα σπέρμα πυροδοτεί την ανάπτυξη ενός αυγού, αλλά αποτυγχάνει να συντηχθεί στον πυρήνα του αυγού. Αυτό σημαίνει ότι το DNA του δεν αποτελεί μέρος του προκύπτοντος απογόνου, που αναπτύσσεται αποκλειστικά από το μητρικό DNA. Οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν το σπέρμα του αμερικανικού ψαριού, αλλά συνέβη κάτι απροσδόκητο. Το σπέρμα και το ωάριο συντήχθηκαν, με αποτέλεσμα τον απόγονο τόσο με γονίδια οξυρρύγχου όσο και με πολύδοντα.

Οι Ρώσοι οξύρρυγχοι (Acipenser gueldenstaedtii) κινδυνεύουν πολύ και είναι επίσης οικονομικά σημαντικοί: Είναι η πηγή μεγάλου μέρους του χαβιαριού του κόσμου. Αυτά τα ψάρια μπορούν να αναπτυχθούν σε μήκος μεγαλύτερο από 7 πόδια (2,1 μέτρα) και ζουν τρώγοντας μαλάκια και καρκινοειδή. 
 

Πηγή: LiveScience

Πηγή: skai.gr