Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Αδύνατον να χρησιμοποιηθούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι – Συνεχίζουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

0
49

Το Κίεβο ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων» ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε τους δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Οι ουκρανικές τοπικές αρχές ανέφεραν ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν δέχονται πυρά και ότι διεξάγονται μάχες στον δρόμο προς Ζαπορίζια.

«Κατανοούμε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν ήταν αληθινή από τη ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε τους πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να είναι στους δρόμους». Τόνισε, δε, ότι ο βομβαρδισμός της πόλης και οι μάχες στο δρόμο προς τη Ζαπορίζια καθιστούν «αδύνατη την εκκένωση των ανθρώπων», είπε ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η απομάκρυνση αμάχων από Μαριούπολη και Βολνοβάχα θα ξεκινούσε στις 11 το πρωί (ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας), ωστόσο σύντομα διαπιστώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν είχαν σταματήσει.

Έτσι αποφασίστηκε να αναβληθεί επ’ αόριστον η απομάκρυνση των αμάχων. 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr