Ουκρανία: Σκληρές μάχες όσο προχωράει η ουκρανική αντεπίθεση – Επτά οικίσμους έχει ανακαταλάβει το Κίεβο

0
22

Η πολυαναμενόμενη πρόοδος του Κιέβου έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι αυξάνει τα χτυπήματα τις τελευταίες εβδομάδες για να αποσπάσει την προσοχή από την επίθεση

«Εξαιρετικά σκληρές μάχες» μαίνονται σε περιοχές της Ουκρανίας καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας, όπως μετέδωσε το BBC.

Η Χάνα Μαλιάρ έγραψε στο Telegram ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν κοντά στο Μπαχμούτ στα ανατολικά και στη Ζαπορίζια στο νότο. Αλλά παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αμύνονται σκληρά σε ορισμένες περιοχές. Τα σχόλιά της έρχονται μετά από άλλη μια νύχτα επιδρομών ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει εντείνει την εκστρατεία βομβαρδισμών της τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του υποφέρουν από έλλειψη πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το τελευταίο κύμα περιελάμβανε ένα σχετικά σπάνιο χτύπημα στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας.

Η πολυαναμενόμενη πρόοδος του Κιέβου έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι αυξάνει τα χτυπήματα τις τελευταίες εβδομάδες για να αποσπάσει την προσοχή από την επίθεση. Οι Ουκρανοί λένε ότι τα στρατεύματά τους έχουν ανακαταλάβει επτά οικισμούς και τουλάχιστον 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα (35 τετραγωνικά μίλια) από τότε που ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους.

Η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας έγραψε στο Telegram ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν προχωρήσει γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, το επίκεντρο εδώ και καιρό μιας σκληρής και αιματηρής μάχης με τις ρωσικές δυνάμεις. Είπε ότι οι στρατιώτες προχώρησαν κατά 200 μέτρα έως 500 μέτρα προς την πόλη, όπως και στη νότια επαρχία Ζαπορίζια. Ωστόσο, το BBC επισημαίνει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η ίδια παραδέχτηκε ότι η αντεπίθεση είχε ήδη οδηγήσει σε κάποιες «εξαιρετικά σκληρές μάχες», καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να διαπεράσουν καλά εδραιωμένες ρωσικές αμυντικές γραμμές. Ανώτεροι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι Ρώσοι δεν πρόκειται απλώς να υποχωρήσουν μπροστά στις ουκρανικές επιθέσεις, προσθέτοντας ότι τα κέρδη του Κιέβου θα έχουν κόστος. «Οι ρωσικές δυνάμεις γενικά υπερασπίστηκαν καλά από τις καλά προετοιμασμένες, αμυνόμενες θέσεις τους και έπεφταν πίσω μεταξύ τακτικών γραμμών», ανέφεραν οι πηγές.

“Αυτή η “προσέγγιση άμυνας ελιγμών” αποδεικνύεται πρόκληση για τους Ουκρανούς και έχει κόστο. Ως εκ τούτου, η προέλαση αυτή τη στιγμή είναι αργή”, παρατήρησαν, προσθέτοντας ότι ήταν πολύ νωρίς για να πούμε πόσο αποτελεσματική ήταν η επίθεση της Ουκρανίας. Αλλά τόνισαν ότι αναμένονται μεγάλες απώλειες, δεδομένου ότι η Ρωσία είχε μήνες να προετοιμάσει αμυντικές γραμμές. «Αυτό δεν θα ήταν ποτέ χωρίς κίνδυνο», είπαν. “Αυτό που βλέπουμε δεν είναι απροσδόκητο. Είναι δύσκολο και αποτελεί πρόκληση για τους Ουκρανούς. Αυτό που είδαμε, ωστόσο, είναι ότι συνέχισαν να πιέζουν εκεί όπου είχαν απώλειες και ως εκ τούτο  συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος. Οπότε συνολικά η επιχείρηση πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Και οι δύο πλευρές έχουν αναφέρει αυξημένες απώλειες μεταξύ των αντιπάλων τους, κάτι που δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές. Από τις επιδρομές της Τετάρτης το βράδυ στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας σκοτώθηκαν ανατολικά τρία άτομα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις τα ξημερώματα, οι οποίες είχαν στόχο μια αποθήκη και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα.

Η νοτιοδυτική πόλη είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας . Στρατιωτικοί διοικητές δήλωσαν ότι η Ρωσία εκτόξευσε 10 πυραύλους και 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα περισσότερα από τα οποία καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα. Πρόσθεσαν ότι τρεις από τους τέσσερις πυραύλους KH-22 που εκτοξεύθηκαν από ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα καταρρίφθηκαν, με τον τελευταίο να καταφέρνει να πλήξει την Οδησσό. Ο Όλεγκ Κίπερ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, είπε ότι οι τρεις νεκροί ήταν εργαζόμενοι στην αποθήκη, η οποία χρησιμοποιούνταν ως κέντρο αποθήκευσης τροφίμων.

«Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσε. Περισσότεροι άμαχοι τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη και την «αερομαχία» που προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, εστιατόρια – συμπεριλαμβανομένου ενός McDonald’s – και κατοικημένες περιοχές, έγραψε ο κ. Κίπερ στο Telegram.

Άλλα χτυπήματα στις ανατολικές πόλεις Κραματόρσκ και Κοστιαντίνιφκα σκότωσαν άλλα τρία άτομα και κατέστρεψαν δεκάδες κατοικίες, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές. Και έξι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εργαζομένων στο δάσος – σκοτώθηκαν όταν η Ρωσία βομβάρδισε ένα βαν στη βορειοανατολική Ουκρανία την Τρίτη. Οι ουκρανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο χωριό Σερεντίνα – Μπούντα, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε συμφωνήσει να καθυστερήσει το ταξίδι του μέχρι να είναι πιο ασφαλές να ταξιδέψει. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε την Τρίτη ότι «ανησυχεί πολύ» ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Οι αξιωματούχοι του τόνισαν επίσης την ανάγκη τους να έχουν πρόσβαση σε μια τοποθεσία κοντά στο εργοστάσιο για να ελέγξουν τη στάθμη του νερού, αφού η κοντινή δεξαμενή που τροφοδοτούσε πισίνες ψύξης για το εργοστάσιο επλήγη από την καταστροφή του φράγματος Καχοβκα.

Εν τω μεταξύ, στη Μόσχα η κρατική Δούμα [κοινοβούλιο] ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει στο υπουργείο Άμυνας να υπογράφει συμβόλαια με καταδικασμένους εγκληματίες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ο νέος νόμος θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ερευνάται για διάπραξη εγκλήματος, σε όποιον έχει εκδικαστεί η υπόθεσή του στο δικαστήριο ή έχει καταδικαστεί, προτού η ετυμηγορία τεθεί σε ισχύ, να εγγραφεί στο στρατό.

Άτομα που κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα, προδοσία, τρομοκρατία ή εξτρεμισμό θα αποκλείονται από το νόμο. Η κίνηση – που θεωρείται ευρέως ως η τελευταία προσπάθεια των Ρώσων να αποφύγει τη μετάβαση στην πλήρη επιστράτευση – επιδιώκει να καλύψει τα κενά που αφήνουν τα αυξανόμενα θύματα.

Η Ουκρανία ανέφερε σήμερα ότι σημειώνει σταδιακά αυξανόμενη πρόοδο στην αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων εν μέσω «εξαιρετικά σφοδρών» συγκρούσεων.

Σε ανάρτηση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ουκρανικές ενέργειες σημειώνουν «μερική» επιτυχία.

Κατά την προηγούμενη ημέρα, ουκρανικά στρατεύματα προέλασαν κατά 200-500 μέτρα σε διάφορες περιοχές κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, και κατά 300-350 μέτρα στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε η ίδια.

«Τα στρατεύματά μας κινούνται αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά σφοδρές συγκρούσεις και υπεροχή του στρατού από αέρος και σε ό,τι αφορά το πυροβολικό», δήλωσε η Μαλιάρ.

Η ίδια ανέφερε συνεχείς συγκρούσεις κοντά στο χωριό Μακαρίβκα στην κατεύθυνση του Μπερντιάνσκ, στη νότια Ουκρανία, και δήλωσε ότι μάχες μαίνονται στις περιοχές Νοβοντανιλίβκα και Νοβοποκρόφσκ στην κατεύθυνση της Μαριούπολης.

Λίγο αργότερα η Μαλιάρ υποστήριξε ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι «δυσανάλογα» λιγότερες από εκείνες της ρωσικής πλευράς.

«Γενικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, είχαμε πολύ λιγότερες απώλειες», ανέφερε μέσω του Telegram.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση είπε ότι την εβδομάδα που πέρασε ο αριθμός των εχθρών που σκοτώθηκαν στον τομέα Χορτίτσια (ανατολικά) του μετώπου ήταν 8,73 φορές μεγαλύτερος από τις ουκρανικές απώλειες. Στον τομέα Ταβρία (νότια) ήταν 5,3 φορές μεγαλύτερος).

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι δέκα φορές μεγαλύτερες από τις ρωσικές αφότου ξεκίνησε η αντεπίθεση του Κιέβου.

«Αυτήν τη στιγμή, βρισκόμαστε τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, απλώς σε διαφορετικές περιοχές (…) Υπάρχει μια πολύ σοβαρή αντιπαράθεση», πρόσθεσε η Μαλιάρ. Υποστήριξε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν προωθηθεί καθόλου εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

Την Δευτέρα η Ουκρανία ανέφερε ότι ανακατέλαβε επτά οικισμούς και οι δυνάμεις της έχουν προωθηθεί σε βάθος έως και 6,5 χιλιομέτρων, καταλαμβάνοντας 95 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr