«Ομάδες κρούσης» της ΕΛ.ΑΣ για την αποτροπή πυρκαγιών: Εκατοντάδες περιπολίες και πρόστιμο 300 ευρώ σε παραβάτες

0
692

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών.

Με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς να προβλέπεται πολύ υψηλός σήμερα Τετάρτη 3 Αυγούστου σε πολλές περιοχές της χώρας, η ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών, συγκρότησε 100 αστυνομικές περιπολίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, για την Τετάρτη 3/8, με σκοπό την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών, τον έγκαιρο εντοπισμό και αναγγελία αυτών αλλά και τον έλεγχο ύποπτων ατόμων και οχημάτων, έχουν συγκροτηθεί και δραστηριοποιηθεί 100 αστυνομικές περιπολίες.

Παράλληλα, έχουν διατεθεί επιπλέον 30 περιπολίες στα σημεία απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση (δάση, άλση κλπ.), βάσει του υφιστάμενου δείκτη επικινδυνότητας.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε παράβαση της σχετικής απαγόρευσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Οι σημερινές «πορτοκαλί περιοχές» 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Τετάρτη 3 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Aττική
  • Nότια Εύβοια
  • Σάμο
  • Ικαρία
  • Λέσβο
  • Χίο
  • Ψαρά

φωτιες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr