Ομάδα εργασίας για επίσπευση εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την βρετανική κυβέρνηση

0
114

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα συντονίζει τις ενέργειες της κυβέρνησης, των φαρμακευτικών εταιρειών, των ακαδημαϊκών ερευνητών και των ρυθμιστικών αρχών με σκοπό την επιτάχυνση των προσπαθειών για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Άλοκ Σάρμα.

Αποστολή της ομάδας εργασίας είναι να διευκολύνει με κάθε τρόπο την έρευνα, αλλά και στη συνέχεια την ταχεία και μαζική παρασκευή του εμβολίου επί βρετανικού εδάφους.

Ο κ. Σάρμα ανακοίνωσε επίσης την οικονομική στήριξη 21 νέων ερευνητικών προγραμμάτων για τον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων η δοκιμή από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενός φαρμάκου κατά της ελονοσίας που πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών.

Ο ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς είπε ότι αναμένει πως για ένα διάστημα ακόμα η ημερήσια αύξηση των θανάτων από τον κορωνοϊό θα είναι υψηλή, αν και με σταθερό ρυθμό, πριν αρχίσει να επιβραδύνεται.

Τόνισε, ωστόσο, ότι θεωρεί πως τα μέτρα κατά της πανδημίας αποδίδουν, κάτι που διαπιστώνεται από το σταθερό ή και μειούμενο αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών εδώ και τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Σημειώνεται ότι στον ημερήσιο συγκεντρωτικό απολογισμό των νεκρών από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύει το Υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνονται οι θάνατοι στην κοινότητα και ιδίως στους οίκους ευγηρίας.

Ο νεότερος απολογισμός ανεβάζει τους θανάτους στα νοσοκομεία σε πάνω από 14.500 ενώ έχουν διατυπωθεί φόβοι πως ίσως και περισσότεροι από 4.000 ηλικιωμένοι και ευπαθείς πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του Covid-19 σε μονάδες κοινωνικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ποιότητας Περίθαλψης, κρούσματα κορωνοϊού είχαν αναφερθεί σε 3.084 μονάδες κοινωνικής περίθαλψης μόνο στην Αγγλία έως τις 15 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, νέα οδηγία προς γιατρούς και νοσηλευτές από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας ορίζει πως λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας ακόμα και μίας χρήσης υλικά θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται όπου είναι δυνατό.

Το πρόβλημα είναι πιο άμεσο αναφορικά με τις προστατευτικές ιατρικές ρόμπες, που αναμένεται να εκλείψουν σε πολλά νοσοκομεία αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι νέες οδηγίες καλούν γιατρούς και νοσηλευτές να φορούν ως προστατευτική ρόμπα οποιοδήποτε άλλο ένδυμα ή υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σάρμα, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διενέργεια 100.000 διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό την ημέρα έως το τέλος Απριλίου, αν και σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για διενέργεια 38.000 τεστ την ημέρα.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε αναγγείλει πως πλέον σε διαγνωστικούς ελέγχους θα μπορούν να υποβάλλονται πέρα από τους νοσηλευόμενους ασθενείς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μια σειρά άλλων εργαζομένων του δημοσίου, όπως αστυνομικοί, πυροσβέστες, σωφρονιστικοί υπάλληλα και υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας που διεκπεραιώνουν τις αυξημένες αιτήσεις πολιτών για επιδόματα και οικονομική ενίσχυση.

Πηγή: skai.gr