Ολονύχτιο θρίλερ στα Κρέστενα -Πάνω από 4 εστίες φωτιάς -Οι φλόγες περικύκλωσαν τον Γρύλλο

0
266

Για «εγκληματική ενέργεια» κάνει λόγο ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος.

Μια δύσκολη νύχτα αναμένεται και στα Κρέστενα, όπου μαίνεται η φωτιά εδώ και αρκετές ώρες. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών, ενώ η φωτιά έχει περικυκλώσει από δύο πλευρές το χωριό Γρύλλος. Για την περιοχή έχει σταλεί και μήνυμα εκκένωσης από το 112.

Στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νοτιοανατολικό άξονα προς τα βουνά της Σμερνας με τις επίγειες, 4 Ε/Π και 2 Τρακτορες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια χωριά εξαιτίας της φωτιάς έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό.

Για «εγκληματική ενέργεια» κάνει λόγο ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος. «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ δεν είναι εικόνα καταστροφής κάποιου σπιτιού», τόνισε.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η φωτιά απειλεί δύο χωριά και η κατεύθυνση του ανέμου θα δείξει αν θα περιοριστεί σε αυτά ή θα επεκταθεί και σε άλλα. «Τα χωριά είναι ο Γρύλλος και η Βρίνα, αλλά εάν φύγει λίγο αριστερά θα έχουμε και κίνδυνο στη Σκιλλουντία. Και αν υπερπηδήσει τα χωριά αυτά μετά ακολουθεί του Γκρέκα. Θα δούμε την πορεία της. Γύρισα περιμετρικά τους οικισμούς που κινδύνεψαν πολύ και δεν είδα σπίτι καμένο», ανέφερε.

Αντίστοιχα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος είπε ότι θα είναι δύσκολη η αποψινή νύχτα, αναφέροντας ότι αυτό που τους προβληματίζει είναι οι αλλεπάλληλες εκδηλώσεις πυρκαγιών το τελευταίο διάστημα.

«Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουμε αλλεπάλληλες εκδήλωσης πυρκαγιών στο νομό. Σίγουρα μας προβληματίζει. Θα το κοιτάξουμε και θα το ερευνήσουμε σε δεύτερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή προέχει να περιοριστεί και να ελεγχθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς που δυστυχώς έχει εξαπλωθεί, έχει κάνει αρκετές διακλαδώσεις. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται οικισμοί. Έχουν προηγηθεί βέβαια προληπτικές εκκενώσεις σε Φρίξα, Σκιλλουντία και Γρύλλο ενώ δόθηκε σύσταση για τα Κρέστενα και τα Μακρίσια. Έχουν εκκενωθεί οι παιδικές κατασκηνώσεις και έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια όλα τα παιδιά και το προσωπικό. Μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη νύχτα. Θα δώσουμε μάχη. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και αρκετά μηχανήματα και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έχει ανοίξει το μέτωπο και σίγουρα αυτό γεννά προβληματισμό για τον έλεγχο του».

Στο σημείο επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα και από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Ηλεία

Ηλεία

Για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Ηλεία έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Ενημερώνει, επίσης, πως μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr