Ολλανδία: Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε άγαλμα αποικιοκράτη αξιωματικού

0
90

Διαδηλωτές στην Ολλανδία προκάλεσαν φθορές σήμερα στα αγάλματα ενός αποικιοκράτη αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού που είχε εμπλακεί σε δουλεμπόριο και ενός ακροδεξιού πολιτικού που δολοφονήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο Ρότερνταμ, στο άγαλμα του Πιτ Χάιν, ενός ναυάρχου του 17ου αιώνα που συνδέεται με την ολλανδική Εταιρεία των Δυτικών Ινδιών και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του πολεμικού ναυτικού της χώρας, έγραψαν τις λέξεις «Δολοφόνος» και «Κλέφτης».

Επίσης στο Ρότερνταμ, άγνωστοι κάλυψαν εν μέρει με μαύρη κολλητική ταινία το άγαλμα του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φορτάιν, που δολοφονήθηκε το 2002, και έγραψαν συνθήματα όπως «Όχι στον ρατσισμό».

Μέλη μιας οργάνωσης που ονομάζεται «Ήρωες του Ποτέ» ανέλαβαν την ευθύνη για τους βανδαλισμούς των «αγαλμάτων αυτών των σκοτεινών προσωπικοτήτων» για να «αποδοκιμάσουν τον εκθειασμό της ολλανδικής αποικιοκρατίας και της δολοφονίας του Πιμ Φορτάιν».

Ανέφεραν στον λογαριασμό τους στο Instagram ότι εμπνεύστηκαν από το κίνημα Black Lives Matter στις ΗΠΑ.

Η υπουργός Παιδείας Ίνγκριντ φαν Ένγκελσχοβεν επέκρινε την πρωτοβουλία. «Είναι σίγουρα καλό να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τον ρατσισμό και τις θεσμικές διακρίσεις, όμως το να επιτίθεται κανείς εναντίον αγαλμάτων αμφιλεγόμενων ιστορικών προσωπικοτήτων δεν βοηθά», επισήμανε.

Σύμβολα της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού έχουν επίσης υποστεί βανδαλισμούς στη Βρετανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ, απ’ όπου ξεκίνησε το όλο κίνημα, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός Αφροαμερικανού, που δολοφονήθηκε από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr