Όλα τα σενάρια για το ναυάγιο στην Πύλο – 6.500 δολάρια το κεφάλι και χωρίς σωσίβια εκατοντάδες μετανάστες

0
35

Οι έρευνες ανοιχτά της Πύλου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη –  Οι Αρχές να ερευνούν τα αίτια που οδήγησαν στην πολύνεκρη αυτή τραγωδία – Φόβοι πως δεκάδες γυναίκες και παιδιά ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες ανοιχτά της Πύλου μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες με μετανάστες στα νερά της Μεσογείου. Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής νεκροί και 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το αλιευτικό σκάφος στο οποίο κατά πληροφορίες επέβαιναν περίπου 500 άτομα από το Πακιστάν, την Αίγυπτο και τη Συρία. 

Μετανάστες

Οι έρευνες ανοιχτά της Πύλου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τις Αρχές να ερευνούν τα αίτια που οδήγησαν στην πολύνεκρη αυτή τραγωδία. 

Τα σενάρια για τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου

Το επικρατέστερο σενάριο για τη βύθιση του αλιευτικού είναι πως εμφάνισε μηχανική βλάβη. Τότε οι μετανάστες αγχώθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει απότομη μετατόπιση βάρους και τελικά να βυθιστεί.

«Πήγαν όλοι οι μετανάστες από την μία πλευρά, γιατί αγχώθηκαν ίσως και αναποδογύρισε. Φανταστείτε ένα σκάφος περίπου 25-30 μέτρα. Σύμφωνα με αυτά που λένε οι μετανάστες είναι γύρω στα 700 και παραπάνω άτομα» ανέφερε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Μετανάστες

Ένα ακόμη πιθανό σενάριο είναι οι δουλέμποροι να προσπάθησαν να μετακινήσουν μεγάλο μέρος των μεταναστών από το κατάστρωμα ώστε να μην είναι ορατοί και έτσι φαίνεται ότι υπήρξε μετατόπιση του βάρους με αποτέλεσμα το σκάφος να ανατραπεί και να βάλει γρήγορα νερά.

«Έχουμε πληροφορίες από το πρωί που συζητάμε με το λιμεναρχείο εδώ με τις υπηρεσίες, ότι είναι μεγάλος ο αριθμός, που επέβαιναν πάνω στο ψαροκάικο αυτό. Πρέπει να πούμε, ότι ήταν 30 μέτρα μόνο, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο κόσμος ήταν πάνω σε πάρα πολύ μικρό χώρο» αναφέρει ο Διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιώργος Καρβέλης. 

Το σκάφος παρουσίασε από τη Λιβύη μηχανική βλάβη

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το αλιευτικό παρουσίασε μηχανική βλάβη από την στιγμή που απέπλευσε και ενώ βρισκόταν ακόμη κοντά στις ακτές τις Λιβύης. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από τους μετανάστες ζήτησαν να επιστρέψουν πίσω στη Λιβύη όσο ήταν ακόμα κοντά, οι διακινητές φαίνεται πως αρνήθηκαν και έτσι το ταξίδι συνεχίστηκε κανονικά. 

6.500 δολάρια το κεφάλι και χωρίς σωσίβια

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που ήρθαν στην δημοσιότητα λίγο πριν τη βύθισή του σκάφους, οι μετανάστες ταξίδευαν στοιβαγμένοι στο παλιό αλιευτικό σκάφος και χωρίς να φορούν σωσίβια κάτυι που συνηθίζεται για εξοικονόμηση χώρου.

Το ποσό που είχαν πληρώσει οι μετανάστες στους διακινητές για το ταξίδι αυτό ήταν 6.500 δολάρια ο καθένας.

Μετανάστες

Κλειδωμένα στο αμπάρι τα γυναικόπαιδα

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στις Αρχές διασωθέντες μετανάστες στο σκάφος υπήρχαν επίσης γυναίκες και παιδιά τα οποία ωστόσο οι διακινητές είχαν κλειδώσει στο αμπάρι. Μέχρι στγμής ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί ενώ και οι 104 διασωθέντες αλλά και οι νεκροί είναι όλοι άνδρες. 

Μετανάστες

Προσαγωγή τριών διασωθέντων ως διακινητές

Παράλληλα, τρία άτομα έχουν προσαχθεί με την υποψία πως πρόκειται για διακινητές. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι Αρχές κατέληξαν στα τρία αυτά άτομα καθώς όπως φαίνεται ήταν οι πιο χαλαροί και λιγότερο ταλαιπωρημένοι από τους διασωθέντες. 

Μετανάστες

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν, το μεσημέρι της Τρίτης, όταν αεροσκάφος της FRONTEX εντόπισε το αλιευτικό να πλέει σε διεθνή ύδατα χωρίς να ζητεί βοήθεια. Λίγο αργότερα το σκάφος γίνεται αντιληπτό και από ελικόπτερο του λιμενικού. Το λιμενικό απευθύνει εκκλήσεις για βοήθεια προς το αλιευτικό ωστόσο, οι επιβαίνοντες αρνούνται τη βοήθεια.

Το απόγευμα της Τρίτης φορτηγό πλοίο πλησιάζει επίσης το σκάφος με τους μετανάστες οι οποίοι δέχονται το φαγητό, αλλά και πάλι αρνούνται τη βοήθειά τους. Στη συνέχεια, ένα ακόμη φορτηγό τους προσεγγίζει αρνούμενοι ωστόσο τόσο τη βοήθειά όσο και φαγητό. Τη νύχτα παράκτιο περιπολικό του λιμενικού προσεγγίζει και πάλι το αλιευτικό και επιβεβαιώνει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο κατάστρωμα. Το περιπολικό παραμένει δίπλα στο αλιευτικό όσο εκείνο συνεχίζει το ταξίδι του. Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες το αλιευτικό ανατρέπεται και τελικά βυθίζεται παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες μετανάστες. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr