Οικονόμου για διερευνητικές με Τουρκία: Όλα αξιολογούνται, παρακολουθούμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας

0
58

Στον  επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, την ερχόμενη εβδομάδα,αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι προς το παρόν, αλλά όλα αξιολογούνται» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Παρατηρούμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά εμείς πιστεύουμε στην αναγκαιότητα των διμερών επαφών».

Πρόσθεσε ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας αντανακλά την νευρικότητα που υπάρχει στην γειτονική χώρα εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων της.
Η άμυνα της χώρας είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός, σχολίασε ο κ. Οικονόμου αναφορικά με το διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα.

Σημείωσε ότι η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών είναι διαρκής, η χώρα ψύχραιμα και με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση.

Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Άγκυρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως όλες οι προκλήσεις απαντώνται αμέσως όπως έκανε ο υπουργός εξωτερικών στη Νορβηγία και όπως κάνουν οι Έλληνες διπλωμάτες σε όλα τα διεθνή φόρα.

«Όλος ο κόσμος κατανοεί το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να αγνοεί το διεθνές δίκαιο αλλά και ότι η κυβέρνηση μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ενίσχυσης του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού της αποτυπώματος και ταυτόχρονα συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης και θωράκισης της εθνικής μας ασφάλειας. Σε αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και με ένα γείτονα που επιμένει στην προκλητική ρητορική, η άμυνα της χώρας είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός. Ελπίζω όσοι δεν το συμμερίζονται ακόμα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους αυτές σύντομα» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και πως η εξωτερική μας πολιτική απαντά πάντοτε με τεκμηριωμένες θέσεις στην προκλητική συμπεριφορά της απέναντι πλευράς. «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα η χώρα μας είναι εδώ για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και απειλή. Αυτή η εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της ‘Αγκυρας αντανακλά τη νευρικότητα στο εσωτερικό της εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης αλλά και γιατί η χώρα μας έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα με δράσεις όπως η πολιτική ενίσχυσης στα εξοπλιστικά» επισήμανε.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός θα δει αύριο και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και αν θα συζητήσουν για προμήθεια φορτίων υγροποιημένου αερίου. “Με την Αίγυπτο έχουμε μια διαρκή συνεργασία σε διάφορα θέματα όπως και στην ενέργεια. Με δεδομένο το περιβάλλον η χώρα μας θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει”, απάντησε ενώ για το ενδεχόμενο συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μπλίνκεν στο Μόναχο δήλωσε πως “θα ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού”.

Για κείμενο Καρτερού

«Το κείμενο του κ. Καρτερού που συνυπογράφει ο κ. Πολάκης, με τον οποίο δήθεν ο κ. Τσίπρας δεν συμφωνεί με όλα, το είδε και η ντροπή και ντράπηκε. Όπως θα έπρεπε να ντρέπεται κι ο καθένας που υποστηρίζει τέτοια πράγματα, όπως θα έπρεπε να ντρέπεται οποιοσδήποτε πολιτευεται με ρητορική μίσους» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει έκτακτο επίδομα το Πάσχα απάντησε πως η επιδοματική πολιτική δεν είναι διεξοδος, δεν πολιτευόμαστε με δωράκια.

Ενεργειακή κρίση

Η ενεργειακή κρίση είναι πανευρωπαϊκή και εισαγόμενη, τόνισε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, και σημείωσε ότι με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις «η Ελλάδα έχει την έβδομη φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην ΕΕ των 27».

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον λιγνίτη, είπε η Ελλάδα ακόμη παράγει ρεύμα από λιγνίτη και πως όσα εργοστάσια έχουν κλείσει είχαν συμπληρώσει τις προβλέπομενες ώρες λειτουργίας τους.

«Η παραγωγή αυτή δεν πια η φθηνότερη» σημείωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε πως μια φθηνή λύση θα ήταν η ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, είπε ότι η ΔΕΗ απαξιώθηκε εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. «Αν δεν είχε γίνει αυτό, θα είχε προχωρήσει η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, είπε ο κ. Οικονόμου.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Οικονόμου

Διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης ενεργητικής διπλωματίας που εφαρμόζει η Κυβέρνησή μας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην 6η Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης. Σε λίγη ώρα θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Χθες ο Πρωθυπουργός ήταν στο Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και συζήτησαν τις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία. 

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σέρβο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επάνοδο της Τουρκίας στην  επιθετική ρητορική, αλλά και τις προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Ευχαρίστησε τον κ. Vučić για την σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες τερματισμού της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί να δει στην Ενωμένη Ευρώπη όλες τις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων με πρώτη φυσικά, το Βελιγράδι. 

Αύριο Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μόναχο και θα λάβει μέρος στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Μείωση της ανεργίας

Η κυβέρνηση μας συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου της για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, η οποία επιτυγχάνεται μέσω αποδοτικών πολιτικών που έχουμε χαράξει. 

Σύμφωνα με Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ανεργία το Δεκέμβριο του 2021 έπεσε  στο 12,8%  από 17,2% που ήταν  το Καλοκαίρι του 2019. Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε το όριο των 4 εκατομμυρίων και ανήλθε σε 4.075.808 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 188.872 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας του 2021 έπεσε περισσότερο σε ποσοστιαίες μονάδες για τις γυναίκες και ιδιαίτερα για τους νέους. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Είναι οι πολιτικές  που φέρνουν νέες επενδύσεις και μάλιστα με ρυθμούς που καθιστούν τη χώρα μας πρωταθλήτρια στον κόσμο, είναι η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, είναι η εφαρμογή του προγράμματος για τη δημιουργία 100 χιλ. νέων θέσεων εργασίας που επεκτάθηκε για επιπλέον 50 χιλ. φέτος, είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, χάρη στα οποία στην περίοδο της πανδημίας, σε μόνο 18 μήνες, δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας για, ενώ για φέτος δρομολογούνται  νέα προγράμματα για την απασχόληση ανέργων που φτάνουν στις 86.000, με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους, είναι  το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών, με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που θα καλύψει μέχρι 35.000 περιπτώσεις νέων που αναζητούν δουλειά.
 
Για τον ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ συγκεντρώνει, εδώ και πολλά χρόνια, το 48% των παραπόνων των πολιτών που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ταλαιπωρία και μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, ζήτημα καθοριστικό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παρατείνεται. 

Συνεπείς στη γραμμή διευκόλυνσης της καθημερινότητας του πολίτη και μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας του Κράτους, ψηφίζουμε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.  Προωθείται έτσι μια τολμηρή μεταρρύθμιση από την Κυβέρνησή μας που στόχο έχει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, να διασφαλιστεί η άμεση εξυπηρέτησή τους, αξιοπρεπής αντιμετώπισή τους από τον ΕΦΚΑ και να υπάρξει  ταχύτερη απονομή των συντάξεων. 

Για την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα προστασίας

Ύστερα  από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων  αποφασίστηκε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα:
-Η άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης. 
-Η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%. 
-Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%. 
Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου. 

Αποφασίστηκε, επίσης, η έναρξη -από την ημερομηνία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης-  ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων.
Από την 1η Μαρτίου θα μπορούν να πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές ή επισκέψεις που περιλαμβάνουν και διανυκτέρευση. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές που θα συμμετέχουν στις εκδρομές αυτές θα πραγματοποιούν rapid test 48 ώρες πριν την αναχώρηση, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα κάνουν τα απαιτούμενα εβδομαδιαία τεστ. 

Για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Επειδή και ο κ. Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος τις επάλληλες διεθνείς κρίσεις στην ενέργεια, το κλίμα και τα καταναλωτικά αγαθά, προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα σε ένα κλίμα αστάθειας και αμφισβήτησης, υπονομεύοντας ακόμα και τις προσπάθειες ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας, χρειάζεται, με ψυχραιμία και τεκμηρίωση, να δούμε που βρισκόμαστε, σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Οι κρίσεις αυτές είναι πανευρωπαϊκές και εισαγόμενες, μιας και η Ε.Ε. δεν είναι ενεργειακά αυτάρκης, οπότε και η παρέμβασή της στην προσπάθεια συμπίεσης των τιμών είναι ανεπαρκής. Η Ελλάδα, μεμονωμένα, ως μικρή αγορά ενέργειας, δεν διαθέτει από μόνη της μεγάλη δυνατότητα επηρεασμού των τιμών που αγοράζουμε το φυσικό αέριο. 

Όσον αφορά τα περί του λιγνίτη, η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει ρεύμα από λιγνίτη, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε.. Τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη που έχουν κλείσει, ήταν εκείνα που είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας τους και μάλιστα το κλείσιμο τους είχε ήδη  προγραμματιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλά η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν είναι πια η φτηνότερη, εξαιτίας της διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τον Δεκέμβριο, που οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν στο υψηλότερο σημείο, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη. 

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί πολιτική προτεραιότητας για όλη την Ε.Ε. και όλες οι χώρες συμμορφώνονται. Είναι μυθολογία όσα διακινούνται περί εξαιρέσεων. Στη Γερμανία για παράδειγμα έχουν κλείσει πολλές μονάδες λιγνίτη και πυρηνικά εργοστάσια, επενδύοντας στις ΑΠΕ, από τις οποίες παράγει ήδη το 60% της ενέργειάς της. 

Με απλά λόγια, αν επιμέναμε στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, εξαιτίας της διεθνούς νομοθεσίας και πραγματικότητας, εξαιτίας των υποχρεώσεων που μας δεσμεύουν θα πληρώναμε το ρεύμα ακριβότερα από ότι σήμερα. Η παραφιλολογία περί λιγνίτη είναι αντίστοιχη των μυθολογιών του 2015 για έξοδο από το ευρώ, παράλληλο σύστημα πληρωμών και δάνεια από τρίτες χώρες. Μόνη λύση προοπτικής για οικονομία κλίμακος σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι η τάχιστη διεύρυνση των ΑΠΕ, η επένδυση στα εθνικά μας καύσιμα, τον ήλιο και τον αέρα.

Η Δ.Ε.Η. το 2019, ως αποτέλεσμα της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε τότε ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία. Αν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αδρανήσει εξαιτίας ιδεοληψιών και έλλειψης τεχνοκρατικής γνώσης, η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ θα είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο και η Δ.Ε.Η., ενδεχομένως, θα είχε μεγαλύτερες δυνατότητες σήμερα συμπίεσης των τιμών. Η χώρα τότε έμεινε  ενεργειακά ανοχύρωτη. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διεθνείς τιμές ενέργειας δεν βρισκόντουσαν στα επίπεδα που είναι σήμερα βρίσκονταν  σε χαμηλά επίπεδα, οπότε δεν χρειάστηκε εκείνη η Κυβέρνηση να διαχειριστεί μια κρίση τιμολογίων. Παρ’ όλ’ αυτά και αυξήσεις στα τιμολόγια έγιναν όπως δημόσια έχει πει ο τότε επικεφαλής της Δ.Ε.Η. ο κ Παναγιωτάκης, αλλά και  η εταιρεία έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας.

Σήμερα, η  Δ.Ε.Η. βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης που της επιτρέπει, στα όρια του διεθνούς νόμιμου, να συμπιέζει τις τιμές όσο γίνεται. Με απλά λόγια, αν η Δ.Ε.Η. δεν είχε ανακάμψει βάσει του σχεδίου μας, θα είχαμε ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού  ρεύματος και τον κίνδυνο πολλών blackouts. Αυτό είναι γεγονός επιβεβαιωμένο. 

Η κρίση στην αγορά ενέργειας είναι πρωτοφανής. Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οικογένειες, επιχειρήσεις, αγρότες, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης που φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς μας. Το ίδιο συμβαίνει παντού στον κόσμο γύρω μας. Καμιά χώρα και καμιά πολιτική δεν μπορεί να μηδενίσει τις αυξήσεις αυτές.

Ως αποτέλεσμα όμως  της εξυγίανσης της Δ.Ε.Η. , αλλά και των ενισχύσεων που παρέχει η Κυβέρνηση, ενισχύσεων που μέχρι τώρα προσεγγίζουν τα 2 δισ. και  θα συνεχιστούν όσο κρατά η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνες διεθνών οργανισμών. Θέλω να το επαναλάβω: Η Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής της Δ.Ε.Η.  και της ενίσχυση της Κυβέρνησης έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27. 

Συνεπώς χωρίς να αγνοούμε τις τεράστιες δυσκολίες, κοιτώντας κατάματα την αλήθεια, τη βασισμένη σε στοιχεία και μετρήσιμα δεδομένα, ανάλυση της πραγματικότητας, μπορούμε να πούμε στο κόσμο ότι η χώρα μας κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για να σταθεί στο πλευρό τους. Κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για  να προστατεύουμε μετρήσιμα και αποτελεσματικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Η 7η φθηνότερη τιμή στη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27  δεν είναι πανάκεια ούτε  όμως  είναι κάτι αμελητέο, αλλά είναι αποτέλεσμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σχεδιασμού και δυνατοτήτων που έχουμε εξαιτίας της πολιτικής και του σχεδίου που εφαρμόσαμε. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας και άλλες πολιτικές προστασίας της κοινωνίας, δίχως φυσικά  να διασαλεύουμε τη γενικότερη ευστάθεια και την προοπτική της χώρας. Και αυτό γιατί η Ελλάδα, το 2019, έκλεισε οριστικά τα αυτιά της στις σειρήνες του λαϊκισμού, των ανεύθυνων υποσχέσεων που την οδήγησαν στο παρελθόν στα συντρίμμια της διεθνούς ανυποληψίας και σε αχρείαστα και επώδυνα μνημόνια όπως έγινε το 2015. Σε αυτή την πορεία και σε αυτή την κατάσταση δεν θα ξαναεπιστρέψουμε.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr