ΟΗΕ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την “χρόνια υποχρηματοδότηση” της ανθρωπιστικής βοήθειας

0
19

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, μόλις το 20% των απαιτούμενων πόρων με βάση την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Έκκληση του ΟΗΕ έχουν παραληφθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, άσκησε σήμερα κριτική για την χρόνια υποχρηματοδότηση–όπως την χαρακτήρισε–στην παροχή βοήθειας σε όλο τον κόσμο παρά τις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες.

“Η χρόνια υποχρηματοδότηση και τα επίπεδα ρεκόρ της ανθρωπιστικής ανάγκης επιβαρύνουν το σύστημα σε οριακό σημείο”, είπε ο ίδιος ενώπιον του Τμήματος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, μόλις το 20% των απαιτούμενων πόρων με βάση την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Έκκληση του ΟΗΕ έχουν παραληφθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. “Αυτό προκαλεί κρίση μέσα στην κρίση. Χωρίς μια λύση στην κρίση της χρηματοδότησης, είναι αναπόφευκτες οι περαιτέρω μειώσεις”, σημείωσε.

Την Δευτέρα, διεθνείς δωρητές υποσχέθηκαν βοήθεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Σουδάν, το οποίο έχει πληγεί από μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που έχει εκδιώξει περίπου 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Πριν από τη διάσκεψη, μια έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για 2,57 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική υποστήριξη στο Σουδάν φέτος χρηματοδοτήθηκε περίπου κατά 17% και η έκκληση για σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια για τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα χρηματοδοτήθηκε μόλις κατά 15%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr