Οι δημοσκοπήσεις μετά την "αρένα" Τραμπ – Μπάιντεν: Ποιος ο νικητής της τηλεμαχίας

0
48

Στην «αρένα» της τηλεμαχίας Ντόναλντ Τραμπ – Τζο Μπάιντεν, ο τέως αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών ήταν ο «μονομάχος» που αναδείχθηκε νικητής σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Είναι ενδεικτικό ότι έξι στους δέκα Αμερικανούς που παρακολούθησαν την τηλεμαχία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν θεωρούν πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έκανε την καλύτερη εμφάνιση ενώ μόλις το 28% υποστηρίζει πως ο Τραμπ ήταν καλύτερος .

Σε συνεντεύξεις με τους ίδιους ψηφοφόρους πριν από το ντιμπέιτ το 56% δήλωσε ότι ανέμενε πως ο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος ενώ μόλις το 43% πίστευε περισσότερο στον Τραμπ. 

Πάντως αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό που είχε γίνει το 2016 μετά το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον. Στην τότε δημοσκόπηση το 62% θεωρούσε πως η Κλίντον κέρδισε την τηλεμαχία και ποσοστό 27% πίστευε πως ο Τραμπ ήταν ο νικητής. 

Στη σημερινή δημοσκόπηση περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων υποστήριξαν πως οι απαντήσεις του Μπάιντεν ήταν πιο αληθινές από του Τραμπ (65% υπέρ του Μπάιντεν και 29% υπέρ του Τραμπ) και πως οι επιθέσεις του προς τον πρόεδρο ήταν περισσότερο δικαιολογημένες. Συνολικά, το 69% θεωρεί δίκαιες τις επιθέσεις στον Τραμπ ενώ μόλις το 32% εξέλαβε ως δίκαιες τις επιθέσεις του Τραμπ.

Οι ερωτηθέντες που παρακολούθησαν τη συζήτηση σε μεγάλο βαθμό δήλωσαν ότι εμπιστεύτηκαν περισσότερο τον τέως αντιπρόεδρο έναντι του σημερινού προέδρου σε σημαντικά ζητήματα που καλύφθηκαν στην τηλεμαχία, συμπεριλαμβανομένης της φυλετικής ανισότητας (66% εμπιστεύονται περισσότερο τον Μπάιντεν , 29% τον Τραμπ), την υγειονομική περίθαλψη (66% Μπάιντεν έναντι 32% Τραμπ), την πανδημία του κορωνοϊού (64% Μπάιντεν έναντι 34% Τραμπ) και τις υποψηφιότητες για το Ανώτατο Δικαστήριο (54% Μπάιντεν έναντι 43% Τραμπ).

Ωστόσο, όσον αφορά την οικονομία, οι ερωτώμενοι που παρακολούθησαν τη συζήτηση εμφανίστηκαν μοιρασμένοι, με το 50% να λέει ότι προτίμησε τον Μπάιντεν και το 48% Τραμπ.

Συνολικά, το 63% του δείγματος που παρακολούθησε τη συζήτηση δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είχε το καλύτερο σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας (το 30% επέλεξε τον Τραμπ) και ότι φαινόταν να είναι ο ισχυρότερος ηγέτης (55% Μπάιντεν έναντι 43% του Τραμπ).
 

Οι περισσότεροι τηλεθεατές «ενοχλήθηκαν» από το χαοτικό ντιμπέιτ 

Σε άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από τον εξαιρετικά τεταμένο και εξαιρετικά «αρνητικό» τόνο του πρώτου ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, με μόλις το 17% των ερωτηθέντων να λέει πως αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση.

Σύμφωνα με αυτή τη στιγμιαία δημοσκόπηση, το 48% των τηλεθεατών κρίνει ότι νικητής αυτής της πρώτης αναμέτρησης ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ το 41% θεώρησε αντιθέτως πως κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το υπόλοιπο 11% θεώρησε ότι δεν κέρδισε καθαρά κανείς.

Το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι αισθάνθηκε «ενοχλημένο» από τον τόνο της τηλεμαχίας, και μόλις το 17% είπε πως αισθάνθηκε καλύτερα «πληροφορημένο» αφού παρακολούθησε την εκπομπή αυτή. Περίπου το 20% είπε πως αισθάνθηκε απαισιοδοξία.

Οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν λίγη ώρα νωρίτερα πως θεωρούν πως η έκβαση της αναμέτρησης ήταν μοιρασμένη και ότι υπάρχει πολλή «αβεβαιότητα».
 

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr