Ο Τσακαλώτος ζητά διευκρινίσεις από το οικονομικό επιτελείο για τις επιπτώσεις από την πανδημία

0
114

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα αναφορικά με τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία σχολιάζει με γραπτή δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Σε σημερινή του τηλεοπτική εμφάνιση ο κύριος Σταϊκούρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ύφεση 0,9%, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3,2%, παρότι του έχουμε εξηγήσει για ποιον λόγο κάνει λάθος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει: «Ταυτόχρονα μας υπενθύμισε ότι είχαμε lockdown για 15 ημέρες στο σύνολο του τριμήνου, ενώ ο έτερος υπουργός του οικονομικού επιτελείου κ. Γεωργιάδης έχει γράψει ότι οι πρώτοι μήνες είχαν ανάπτυξη 3%. (δηλαδή 0,2% πάνω από ό,τι παρέλαβαν την οικονομία από τον ΣΥΡΙΖΑ)».

Συνεχίζοντας, ο Ε. Τσακαλώτος ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να αποσαφηνίσουν εάν «το οικονομικό επιτελείο λέει αλήθεια και είχαμε 2,5 μήνες με +3% και οι 15 ημέρες ήταν αρκετές για να μετατρέψουν την ανάπτυξη σε ύφεση 0,9%». «Αυτό σημαίνει ότι το 15νθήμερο ήταν καταστροφικό και είχε ύφεση της τάξης του 20% οπότε η ύφεση που αναμένουμε για το 2020 θα είναι τουλάχιστον διψήφια», λέει και συμπληρώνει πως σε διαφορετική περίπτωση «το οικονομικό επιτελείο ψεύδεται και δεν είχαμε ανάπτυξη πριν την υγειονομική κρίση».

«Φαντάζομαι θα υπάρξει απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς. Εκτός βέβαια αν ισχύουν όσα γράφει ο φιλοκυβερνητικός τύπος και τους έχει επιβληθεί “τρόικα εσωτερικού”, οπότε θα περιμένω επίσημη απάντηση από τους πραγματικά αρμόδιους κ.κ. Δημητριάδη, Σκέρτσο, και Γεραπετρίτη», δηλώνει ο τέως υπουργός Οικονομικών και καταλήγει: «Όσο για την εμπειρία του ενός στον ΣΕΒ, πείτε με καχύποπτο, αλλά δεν θα έλεγα ότι με καθησυχάζει για την εκπόνηση ενός σχεδίου δίκαιης ανάπτυξης».

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr