Ο πόλεμος στη Λιβύη συνεχίζεται – Παρέμβαση Ρωσίας για κατάπαυση πυρός

0
101

Ο πόλεμος στη Λιβύη συνεχίζεται μετά την επανάκτηση της αεροπορικής βάσης Ουατίγια, ενός εκ των βασικών προπυργίων του Χαφτάρ, από τον στρατό του Σάρατζ.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Άχμεντ αλ Μισμάρι πριν μέρες δήλωσε ότι οι δυνάμεις προχώρησαν «σε αναδιανομή και ανατοποθέτηση στα πεδία του μετώπου, αποσυρόμενες από κάποιες πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Μετά τις χτεσινές (20/5) συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σάρατζ (GNA) και του στρατού του Χαφτάρ (LNA) στο Al Saabah, όπου ο GNA προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές στοχεύοντας τις θέσεις του LΝΑ στην περιοχή του Al Washikah, ο LNA απάντησε με αεροπορικές επιδρομές στο Abu Qurain, ανατολικά του Μισράτα.

Αν και οι δυνάμεις του Χαφτάρ δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα ο πόλεμος συνεχίζεται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένοπλες ομάδες υποκινούμενες από τον στρατό του Χαφτάρ έκαψαν το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Αλάσαμπα, αφότου ο δήμαρχος και το κοινωνικό συμβούλιο κήρυξαν την πίστη τους στο GNA.

Στη συνέχεια προχώρησαν σε αεροπορικές επιθέσεις κατά του GNA καταστρέφοντας ένα κομβόι οχημάτων στο δρόμο προς Jendouba Gharyan.

Ως απάντηση ο στρατός του Σάρατζ ανακήρυξε την Ταρχούνα ως στρατιωτική του βάση και προχώρησε σε επιχειρήσεις, μια εκ των οποίων ήταν η ρίψη πυραύλων σε κατοικημένες γειτονιές της περιοχής. 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η ισορροπία στη Λιβύη έχει αλλάξει σημαντικά μετά την στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία Ερντογάν-Σάρατζ και ότι η συμβολή της Τουρκίας έφερε αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία.

Σε συνέχεια των συγκρούσεων η πολεμική αεροπορία του GNA βομβάρδισε ένα κομβόι καταστρέφοντας οχήματα του στρατού του Χαφτάρ στην περιοχή Al-Waska.

Παρέμβαση Ρωσίας

Καθώς ο στρατός του Σάρατζ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς των θέσεων του στρατού του Χαφτάρ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο πλευρές.

Εκπρόσωπος του GNA ανακοίνωσε πως οι αεροπορικές δυνάμεις τους στόχευσαν και κατέστρεψαν οχήματα με ενόπλους στην περιοχή Marah. Επίσης, εκτόξευσαν πύραυλο ξανά στην περιοχή της Ταρχούνα.
 

Πηγή: Liveumap

Πηγή: skai.gr