Ο Κιλιτσντάρογλου επίσημα αντίπαλος του Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές – Πώς συμφώνησε η Ακσενέρ

0
19

“Κλείδωσε” η υποψηφιότητά του Κιλιτσντάρογλου – Η Μεράλ Ακσενέρ αρχικά αρνούνταν να δεχθεί την υποψηφιότητα του αρχηγού του CHP

Ο επικεφαλής του κεμαλικού CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι οριστικά ο αντίπαλος του Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές. Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι κοινός υποψήφιος των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς βρέθηκε συμβιβασμός με την πρόεδρο του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ. 

Μιλώντας πλαισιωμένος από τους άλλους πέντε αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Κόμματος Ευτυχίας Τεμέλ Καραμολάογλου είπε ότι τα κόμματα συμφώνησαν να προτείνουν τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ως κοινό υποψήφιο.

Η κοινή ανακοίνωση αντικατοπτρίζει τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ του CHP και του Καλού Κόμματος σχετικά με την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου. Ο συμβιβασμός επετεύχθη μετά από έντονες ζυμώσεις των αρχηγών των έξι κομμάτων το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να παραμείνει ανέπαφη η συμμαχία της αντιπολίτευσης λόγω της αρχικής άρνησης της Ακσενέρ να δεχθεί την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου. 

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό, οι δήμαρχοι της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα είναι μεταξύ των αντιπροέδρων του Κιλιτσντάρογλου, εάν η συμμαχία κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Ευτυχίας στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκαν οι έξι ηγέτες, για να χειροκροτήσουν την κοινή ανακοίνωση. 

 Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να τον στηρίξει και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε ανοιχτό σε συνομιλίες με τη Συμμαχία.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr