Ο Ερντογάν υπόσχεται να πάρει την «καλύτερη απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

0
24

«Πώς μπορεί μια χώρα που ποτέ δεν κρατά αποστάσεις από τον τρόμο να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος

Η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου της Μαδρίτης για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους. 

«Πώς μπορεί μια χώρα που ποτέ δεν κρατά αποστάσεις από τον τρόμο να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. 

«Η ουσία της συμμαχίας πρέπει να είναι η διαμόρφωση αμοιβαίας αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης… Αναμένουμε να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προς εμάς στη (Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη) Μαδρίτη» ξεκαθάρισε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Τουρκία θα λάβει «την καλύτερη απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πάντως. 

«Θα το συζητήσουμε με τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Βίλνιους και θα λάβουμε την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή», δήλωσε ο Ερντογάν που ετοιμάζεται εντός της ημέρας να υποδεχθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, κατηγορώντας την για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, είπε ότι τάσσεται υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι η τελευταία χώρα μαζί με την Ουγγαρία που ακόμη δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία παρά τα πολλά βήματα που έχει λάβει η Στοκχόλμη απέναντι σε αιτήματα που έγειρε η Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του Συντάγματος και της υιοθέτησης ενός νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής, σε μια προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας

Πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία, από την Μπρατισλάβα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια.

Πηγή: skai.gr – ΑΜΠΕ

Πηγή: skai.gr