Ντεγιάν Σετούρκ σε ΣΚΑΪ: To μεγαλύτερο πρόβλημα του Ερντογάν είναι η ανεργία

0
107

Η Τουρκική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της χρεωκοπίας, η ενημέρωση σε καραντίνα και η ελευθερία του λόγου πνέει τα λοίσθια.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, μίλησε με τον Διευθυντή Ειδήσεων του FOX Haber Ντόγαν Σέντουρκ, του πλέον αντιπολιτευτικού μέσου της γείτονος, που ασκεί καθημερινά κριτική στην κυβέρνηση και απειλείται με λουκέτο από τον Ερντογάν.

«Mας παρακολουθούν και οι ψηφοφόροι και οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος. Διότι καταλαβαίνουν πως δεν έχουμε κρυφή ατζέντα, κάνουμε δημοσιογραφία, δεν κρύβουμε τίποτε.»
 
ΕΡ: Eίσαι επικεφαλής του Foχ από το 2007.

ΑΠ: Από την ίδρυση του! Είμαι από τότε.

ΕΡ: Σωστά από την ίδρυση του, βλέπεις κάποια διαφορά από τότε μέχρι και σήμερα;

ΑΠ:Mέχρι το 2007 στο ζήτημα των σχέσεων με την Ε.Ε , το Κουρδικό, τη διαφάνεια του κράτους, όλα προχωρούσαν καλά. Όμως όσο περνούσε ο καιρός τα πράγματα άλλαζαν. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, η κυβέρνηση έχασε το νόημα.  Θα έπρεπε να πει “όσο δίνω σημασία στις ελευθερίες και στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στην ελευθερία του τύπου, τόσο θα αντιμετωπίζω τις δυσκολίες”. Κι αυτό δυστυχώς το έχασε.
 
ΕΡ:Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι δύσκολη; Δεν μιλάω για τις οικονομικές απόψεις των αναλυτών αλλά για την κατάσταση που βρίσκεται ο λαός.

ΑΠ: Η ατζέντα στο δρόμο είναι η οικονομία. Η ανεργία. Η ανεργία των νέων. Χιλιάδες νέοι αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και ψάχνουν εργασία. Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα της τουρκικής κυβέρνησης είναι η ανεργία.

Για να μειώσουμε την ανεργία χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις. Για να συμβεί αυτό ο ξένος επενδυτής πρέπει να αισθανθεί ασφαλής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σωστή δικαιοσύνη, δημοκρατία , δημοκρατικό σύστημα με ισχυρό κοινοβούλιο και δικαιοσύνη. Ένα περιβάλλον ελευθερίας.

ΕΡ: Θέλω να ρωτήσω σε εσένα, στον Ντογάν Σέντουρκ που πιάνεις και τον παλμό του τουρκικού λαού. Πως βλέπετε τον Έλληνα, την Ελλάδα, ποια είναι η άποψη σας;

AΠ: Σήμερα πολλοί Τούρκοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και πολλοί Έλληνες κάνουν διακοπές στην Τουρκία.

Mε τον Θεοδωράκη, με τον Ζουλφί Λιβανελί, με την Χαρούλα Αλεξίου, με την Σεζέν Άκσου, με τον Αμτνί Ιπεκτσί, μιλάμε για λαούς που καταλαβαίνουν και νιώθουν ο ένας τον άλλον».

Η πολιτική χωρίζει, όμως οι μαικήνες των τεχνών ενώνουν τις δύο όχθες του Αιγαίου.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr