Ντ. Μπακογιάννη και Ευ. Βενιζέλος στον ΣΚΑΪ για τις γερμανικές εγκλογές

0
17

Σε έκτακτη εκπομπή στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τις γερμανικές εκλογές, μίλησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας οι Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος, στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη,Παύλο Τσίμα και Αλέξη Παπαχελά.

Παίρνοντας πρώτη το λόγο, η κ. Μπακογιάννη είπε πως «η Γερμανία είναι μια μεγάλη Δημοκρατία». Σημείωσε πως «είναι υποχρεωμένα τα κόμματα να επανέλθουν με οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας, στη βάση των κομμάτων, και να την αποδεχτεί η βάση, αυτό το όποιο προϊόν συνεργασίας, δείχνει ότι η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία έχει εξελιχθεί σε βαθιά δημοκρατική». 

Η κα. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «αποτέλεσμα ‘Β’ εθνικής’». Όπως εξήγησε, «παίξανε οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν  αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο βήμα πιο κάτω από από την ηγέτη στην οποία είχαν συνιθίσει οι Γερμανοί, δηλαδή την Μέρκελ. Με αυτή τη λογική, ο Όλαφ Σολτς ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αν και χαρισματικός, κατάφερε να είναι ο πιο αγαπητός από τους υποψηφίους για καγκελάριος. Νομίζω ότι το παιχνίδι θα παιχτεί από εδώ και πέρα στον υπουργό Οικονομικών και όχι στον υπουργό Εξωτερικών. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Εκεί θα ρίξουν όλοι το βάρος τους», σημείωσε η κα. Μπακογιάννη. 

Στη πρώτη του αποτίμηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε με μια παρατήρηση. «Η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ευρώπης, με καταναγκασμούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς, έχει εκλογικό σύστημα αναλογικό, κοντά σε αυτό που λέμε ‘απλή αναλογική’. Κυβερνιέται διαρκώς από συμμαχικές κυβερνήσεις, δεν υπάρχει η έννοια της μονοκομματικής αυτοδύναμης πλειοψηφίας. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά ως νοοτροπία και αντίληψη», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «ίσως πρέπει να αποδραματοποιήσουμε το ζήτημα που λέγεται σημερινές γερμανικές εκλογές. Θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα είναι πρωτίστως η νέα Γερμανική κυβέρνηση. Θα είχε πολύ μικρές διαφορές από τη κυβέρνηση Μέρκελ-Σολτς που είναι η απερχόμενη κυβέρνηση. Αυτή που διαχειρίζεται τώρα τις τρέχουσες υποθέσεις». 

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι « στην Ε.Ε. το ιδεολογικό στίγμα  των κυβερνήσεων είτε είναι μονοκομματικές ή συμμαχικές, παίζει πολύ μικρό ρόλο. Σημασία έχει το γεγονός ότι είναι στη κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση». 

Για το αν συμφωνεί με την άποψη της κ. Μπακογιάννη ότι το κρισιμότερο είναι ποιος θα είναι ο επόμενος ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, ο κ. Βενιζέλος, που είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών της χώρας, είπε πως «ναι, είναι σημαντικός ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών» αλλά «του καγκελαρίου είναι σημαντικότερος, γιατί όλα τα μεγάλα θέματα κρίνονται στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπου η διαπραγμάτευση είναι διακυβερνητική. Την Ευρώπη τη κυβερνά ένας κυλιόμενος μεγάλος συνασπισμός». 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr