Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν απένειμε χάρη στην φυλακισμένη για διαφθορά προκάτοχό του Παρκ Γκέουν-χιε

0
79

Η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία είχε καταδικαστεί να εκτίσει 20 χρόνια φυλάκιση για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παύση της από το αξίωμα το 2017, έλαβε χάρη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο νοτιοκορεάτης υπουργός Δικαιοσύνης.

Η κυρία Παρκ συγκαταλέγεται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία αποφασίστηκε να δοθεί ειδική αμνηστία. Της απονεμήθηκε χάρη προς όφελος «της εθνικής ενότητας», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Παρκ Μπομ-γκιε, σε δημοσιογράφους.

Η πρώην πρόεδρος, 69 ετών, εξέτιε δύο ποινές εικοσαετούς κάθειρξης για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας και δύο ετών φυλάκισης για παραβίαση του εκλογικού νόμου.

Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στη Νότια Κορέα, το 2013, η κυρία Παρκ, κρίθηκε ένοχη το 2018 για δωροληψία και διότι είχε απαιτήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από μεγάλους νοτιοκορεατικούς επιχειρηματικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της Samsung, διότι είχε μοιραστεί απόρρητα κρατικά έγγραφα, διότι είχε φτιάξει «μαύρη λίστα» που περιείχε καλλιτέχνες που επέκριναν την πολιτική της, διότι είχε απομακρύνει από τις θέσεις τους αξιωματούχους που εναντιώθηκαν στις καταχρήσεις της.

Το σκάνδαλο είχε ρίξει άπλετο, σκληρό φως στις προβληματικές δοσοληψίες ανάμεσα σε πασίγνωστους νοτιοκορεάτικους επιχειρηματικούς ομίλους και στην πολιτική εξουσία.

Μετά την παύση της κυρίας Παρκ, ο κεντροαριστερός Μουν Τζε-ιν ανέλαβε την εξουσία το 2017, καβαλώντας το κύμα της απώλειας της αξιοπιστίας της νοτιοκορεατικής δεξιάς.

Στη Νότια Κορέα, η δικαιοσύνη δείχνει συχνά μεγάλη αυστηρότητα έναντι πρώην αρχηγών του κράτους. Οι τέσσερις πρώην πρόεδροι της χώρας που βρίσκονται ακόμη στη ζωή καταδικάστηκαν όλοι μετά το τέλος της θητείας τους.

Η απονομή χάριτος ανακοινώθηκε μερικούς μήνες προτού διεξαχθούν οι εκλογές του Μαρτίου, που αναγγέλλονται εξαιρετικά αμφίρροπες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr