Νέες «βολές» Ζελένσκι στη Ρωσία: Καθυστερεί σκοπίμως τη διέλευση των πλοίων με σιτηρά

0
110

«Περισσότερα από 150 πλοία βρίσκονται σε ουρά αναμονής για να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις προμήθειας των γεωργικών προϊόντων μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι καθυστερεί “σκόπιμα” τη διέλευση των πλοίων που είναι φορτωμένα με ουκρανικά σιτηρά, προμήθειες ζωτικής σημασίας για πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

“Περισσότερα από 150 πλοία βρίσκονται σε ουρά αναμονής για να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις προμήθειας των γεωργικών προϊόντων μας. Είναι μια τεχνητή ουρά αναμονής, που προέκυψε μόνο γιατί η Ρωσία καθυστερεί σκόπιμα τη διέλευση των πλοίων”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Όπως δήλωσε, η Κίνα, η Αίγυπτος, το Μπανγκλαντές, η Ινδονησία, το Ιράκ, το Ιράν, ο Λίβανος και οι χώρες του Μάγρεμπ είναι ανάμεσα στις χώρες που βλάπτονται από τις καθυστερήσεις αυτές οι οποίες επηρεάζουν “σχεδόν τρία εκατομμύρια τόνους τροφίμων”.

Η καθυστέρηση σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει εξάγει μέχρι στιγμής 3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών λιγότερους από τους αναμενόμενους, που αρκούσαν για να θρέψουν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρει ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν τον Ιούλιο να επαναλάβουν τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, που είχαν σταματήσει από την έναρξη του πολέμου, μετά μια συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, η Ρωσία επέκρινε τη συμφωνία αυτή, τονίζοντας ότι οι δικές της εξαγωγές παρεμποδίζονται από τις κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr