Νέες απειλές από Aίγυπτο: Η Τουρκία διακινδυνεύει το πεπρωμένο του έθνους της

0
65

Νέες απειλές κατά της Άγκυρας εξαπέλυσε το Σάββατο το Κάιρο για την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις όχι μόνο της Λιβύης, αλλά και άλλων αραβικών χωρών. 

Η Αίγυπτος καταδίκασε το Σάββατο τις πολιτικές και στρατιωτικές «παρεμβάσεις» της Τουρκίας στις αραβικές υποθέσεις, κάνοντας λόγο για «έλλειψη νόμιμης βάσης», μια μέρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τις ενέργειες της Αιγύπτου στη Λιβύη.

Σε δήλωσή του το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Χαφέζ ανέφερε ότι οι τουρκικές παρεμβάσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Χαφέζ εξέφρασε έκπληξη γιατί η Τουρκία «διακινδυνεύει το πεπρωμένο του έθνους της παρεμβαίνοντας στις κρίσεις που αντιμετωπίζουν αραβικές χώρες για να τις περιπλέξει και να εμβαθύνει και να ενδυναμώσει ορισμένα ‘’ρεύματα’’».

«Τα αραβικά έθνη δεν θέλουν απόπειρες ή φιλοδοξίες από εκείνους που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν για να επιτύχουν [τα δικά τους] συμφέροντα και στόχους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης «έκπληξη» για δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τη νομιμότητα των  εκλεγμένων λιβυκών σωμάτων (λιβυκή Βουλή) που «ζητούν την αιγυπτιακή υποστήριξη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού που εξάγονται από τη Συρία στη Λιβύη».

Οι δηλώσεις του αιγύπτιου αξιωματούχου έρχονται μια μέρα αφότου ο Ερντογάν κατήγγειλε την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για υποστήριξη των δυνάμεων που εδρεύουν στην Ανατολή με επικεφαλής τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ, χαρακτηρίζοντας τα βήματα της Αιγύπτου ως «παράνομα».

Η τουρκική καταγγελία ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισε στους εκπροσώπους των φυλών της Λιβύης ότι το Κάιρο δεν θα μείνει αδρανές «ενόψει δράσεων που αποτελούν άμεση και ισχυρή απειλή για την Αίγυπτο και τη Λιβύη, όσο και για την Αραβική, περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια».

Ο αλ Σίσι ανέφερε στους φυλάρχους της Λιβύης ότι θα ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου σε περίπτωση επέμβασης στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η απόπειρες κατάληψης των πόλεων Σύρτη και Τζούφρα από τις δυνάμεις τους Σάρατζ και των Τούρκων συνιστούν «κόκκινη γραμμή» για την αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr