Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα στοιχεία για το δρομολόγιο του θανάτου – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το κύκλωμα των διακινητών

0
24

Η Ελλάδα ζήτησε τη συνδρομή της Europol – Έρευνες για παρακλάδια σε Αίγυπτο, Λιβύη και Ιταλία – Ποιος ήταν ο ρόλος των εννέα συλληφθέντων πάνω στο αλιευτικό – Πώς έφτασε το Λιμενικό στις συλλήψεις

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τα σωστικά μέσα παρόλα αυτά να συνεχίζουν να δίνουν μάχη για τον εντοπισμό και του παραμικρού ίχνους ζωής.

Στην Καλαμάτα, συνεχίζουν να συρρέουν συγγενείς των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος με τις σκηνές να είναι σπαρακτικές. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σημερα σε δομή στη Μαλακάσα ενώ αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες εναι οι 9 Αιγύπτιοι συλληφθέντες.

Με τη συνδρομή ελικοπτέρου περιπολικά της ακτοφυλακής και η φρεγάτα Κανάρης μαζί με παραπλέοντα σκάφη σαρώνουν με όλα τα μέσα τη θάλασσα τρεις μέρες μετά την τραγωδία.   

Αντίστοιχες εικόνες δημοσίευσε το δίκτυο BBC τραβηγμένες από παραπλέον κρουαζιερόπλοιο.

Ο ρόλος των 9 συλληφθέντων

Οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται και σε επίπεδο ευθυνών. Τα στελέχη του Λιμενικού κατέληξαν μετά από μια μακρά διαδικασία στους εννέα άνδρες που φέρονται ως μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος. Οι άνδρες ηλικίας από 20 έως 40 ετών φτάνουν στο δικαστικό μέγαρο Καλαμάτας. Οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη τους μετά από καταθέσεις διασωθέντων. 

Μεταφέρθηκαν από το κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας προς την Εισαγγελεία Πρωτοδικών, προκειμένου να τους απαγγελθούν βαριές κατηγορίες για πρόκληση ναυαγίου και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Σκάι αποκαλύπτει ποιος ήταν ο ρόλος τους πάνω στο αλιευτικό κατα την διάρκεια του ταξιδιου πρός την Ιταλία:

Ο καπετάνιος που σύμφωνα με πληροφορίες είναι νεκρός, βρισκόταν καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού στην καμπίνα του σαπιοκάραβου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο μηχανικός του πλοίου αλλά και ο βοηθός του καπετάνιου, ο άνδρας που έδινε τις εντολές στους 7 μπράβους του κυκλώματος, τους ανθρώπους που με αυτοσχέδια καμουτσίκια φτιαγμένα από τα σχοινιά του πλοίου επέβαλαν με βασανιστήρια την τάξη πάνω στο πλοίο. 

Όπως πρώτος αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ τρεις ώρες νωρίτερα απο την βύθιση του σκάφους το περιπολικό του Λιμενικού προσέγγισε κι έδεσε έναν μικρό καβο στο αλιευτικό προκειμένου να διαπιστώσει την κατασταση πάνω στο πλοίο. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λιγα λεπτα και αφου οι μετανάστες έλυσαν τον κάβο το περιπολικό απομακρύνθηκε και παρακολουθουσε απο κοντινη αποσταση.

Οι 8 αρνούνται τις κατηγορίες εκτός από έναν που φέρεται να έχει ομολογήσει. Είπε ότι είναι ένα απλό μέλος της οργάνωσης και δέχτηκε να πληρωθεί προκειμένου να μεταφέρει το πλοιάριο από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία και πρόσθεσε πως το πλοίο είχε φύγει από την Αίγυπτο άδειο και ταξίδεψε μέχρι το Τομπρούκ όπου πήρε τους εκατοντάδες μετανάστες.

Έρευνες για παρακλάδια σε Αίγυπτο, Λιβύη και Ιταλία – Συνδρομή της Europol ζήτησε η Ελλάδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές όπως εκτιμούν τα στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τους τελευταίους 2 μήνες ευθύνονται για 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας. Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν απολήξεις στην Αίγυπτο, την Λιβύη και την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές Αρχές απευθύνθηκαν στις Ευρωπαική Αστυνομική Υπηρεσία Europol προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε ευρωπαικό επίπεδο και να μπορέσουν να οδηγηθούν στα ίχνη των εγκεφάλων του συγκεκριμένου κυκλώματος, που θησαυρίζει σε βάρος ζωών, αν υπολογίστεί ότι από τον καθένα από τους διακινούμενους στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε εισπραχθεί το ποσό των 6.500 δολαρίων.
 

Πώς έφτασε το Λιμενικό στις συλλήψεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Λιμενικό οδηγήθηκε στους 9 συλληφθέντες λόγω ύποπτων συμπεριφορών τους καθώς και μέσω φωτογραφιών που έδειξαν στους διασωθέντες. Συνολιικά 9 είναι οι μετανάστες – πρόσφυγες που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες στο πλαίσιο της δικογραφίας.

Συγγενείς αναζητούν τα δικά τους πρόσωπα μεταξύ των διασωθέντων 

Και ενώ δεν υπάρχει κανένα ίχνος ζωής στην περιοχή του ναυαγίου το δράμα συνεχίζεται με τους συγγενείς που αναζητούν τα δικά τους πρόσωπα μεταξύ των διασωθέντων στην Καλαμάτα.
 
Με εκτυπωμενες φωτογραφίες στα χέρια αναζητούν τους συγγενείς τους λίγα λεπτά πριν φύγουν τα λεωφορεία για την Μαλακάσα.

«Γνωρίσαμε ανθρώπους με απογνωση γιατι είχαν χάσει δικούς τους ανθρώπους», αναφέρει μέλος ελληνικής ομάδας διάσωσης.

Ο ΣΚΑΙ βρέθηκε στο εσωτερικό της αποθήκης στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου φιλοξενήθηκαν οι διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου. 68 άτομα έχουν αποχωρήσει με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Μαλακάσα.

Το μεσημέρι οι 68 διασωθέντες έφτασαν στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Μαλακάσα. Ακόμη κι εκεί συγγενείς ηλπιζαν να βρουν δικά τους πρόσωπα.

Ο ΣΚΑΙ βρέθηκε επίσης μέσα σε ένα από τα πολλά κοντέινερ τα οποία θα φιλοξενήσουν τους 68 διασωθέντες από το ναυάγιο της Πύλου. Όπως φαίνεται στο βίντεο στα κρεβάτια έχουν τοποθετηθεί είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία θα δοθούν στους διασωθέντες, ενώ στη συνέχει αθ αδοθούν τρόφιμα, νερό, καθώς και ρουχισμός.

«Δεν υπάρχουν γυναίκες. Όλες οι γυναίκες πέθαναν, βυθίστηκαν με τα παιδιά τους αγκαλιά. Μιλάμε για τραγωδία», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Σύρων στην Ελλάδα, Ανουαρ Μπακρι.

Οι συγγενείς ωστόσο των αγνοουμένων δεν το βάζουν κατω. Περιμένουν υπομονετικά εξω από το λιμεναρχείο Καλαμάτας για κάποιο στοιχείο που θα τους βοηθήσει να βρουν τους δικούς τους.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ίδια ώρα παρήγγειλε την τήρηση απόλυτης μυστικότητας των ερευνών λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr