Μόσχα: Η Βουλή ερευνά αν η υπόθεση Ναβάλνι είναι «ευρωπροβοκάτσια» κατά της Ρωσίας

0
47

Ανεβάζει τους τόνους η Μόσχα για την υπόθεση Ναβάλνι. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν έδωσε εντολή στην επιτροπή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς να διερευνήσει αν η υπόθεση δηλητηρίασης του πολιτικού της αντιπολίτευσης συνιστά προβοκάτσια της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ που αποσκοπεί να δημιουργήσει εντάσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Εντάξει που η Μέρκελ ανταποκρίθηκε και παρείχε βοήθεια στον Ναβάλνι. Θα ήθελα να πιστεύω ότι η ίδια θα έκανε το ίδιο, αν αυτό αφορούσε κάθε άλλο πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και όχι μόνο τον ριζοσπάστη αντιπολιτευόμενο (πολιτικό)», φέρεται να δήλωσε ο Βολόντιν σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κάτω βουλής.

«Ωστόσο οι περαιτέρω δηλώσεις της Μέρκελ και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, «μας υποχρεώνουν να δούμε την κατάσταση αυτή διαφορετικά». «Μήπως είναι προβοκάτσια εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει στόχο να διατυπώσει νέες καταγγελίες κατά της χώρας μας;» διερωτήθηκε ο Βολόντιν ο οποίος συνέχισε λέγοντας : «Προκαλεί εντύπωση το ότι αυτό συνέβη μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Δημοκρατία της Λευκορωσίας, όταν άρχισε η άσκηση πιέσεων κατά της Ρωσίας από το εξωτερικό, ώστε η χώρα μας να μην σταθεί εμπόδιο στις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας».

Παράλληλα ο Ρώσος πολιτικός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ άρχισαν ανενδοίαστα να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του κυρίαρχου κράτους της Λευκορωσίας, παρέχοντας βοήθεια στους αντιπολιτευόμενους και προβαίνοντας σε προκλήσεις. Εάν δούμε τα πράγματα υπό αυτό το πρίσμα, πολλά πράγματα θα μπουν στη θέση τους».

Το Κρεμλίνο μέχρι στιγμής δεν βλέπει λόγους να διεξαγάγει έρευνα για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, ξεκαθάρισε νωρίτερα ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. “Πρώτον, είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε την ουσία, να μάθουμε τι προκάλεσε την κατάστασή του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν λόγοι για έρευνα. Μέχρι στιγμής, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο ασθενής είναι σε κώμα”, είπε.

Η Ρωσία απορεί δε με τη βιασύνη της Γερμανίας να στηρίξει τη θεωρία της δηλητηρίασης, συνέχισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, Ρώσοι και Γερμανοί ειδικοί έχουν πανομοιότυπα ιατρικά δεδομένα για το θέμα, ωστόσο τα συμπεράσματά τους είναι διαφορετικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr

Πηγή: skai.gr