Μητσοτάκης- Σύνοδος: Νέες ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου

0
60

Την ανάγκη επιτάχυνση των εμβολιασμών με την τρίτη δόση για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον τόνισε ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

«Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα ξεκινώντας από την πανδημία. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την έπελαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, μίλησε για αυξημένο τέστινγκ την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες μέχρι να «χτυπήσει» η νέα παραλλαγή τη χώρα μας. 

«Είναι ανησυχητικά όσα ξέρουμε για την Όμικρον. Η μόνη απάντηση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών με την τρίτη δόση και στην Ελλάδα ήμασταν από τις πρώτες χώρες που την ανοίξαμε για όλο τον πληθυσμό. Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπλέον μέτρα όπως το πρόσθετο testing, πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμοστεί στη χριστουγεννιάτικη περίοδο, για  να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Είναι μια μάχη ενάντια στον χρόνο, αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η Όμικρον, είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα ενισχυθεί».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και ειδικά μέτρα για τους αγρότες.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και θα ζητήσουμε να εξεταστούν όλες οι επιλογές ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθοπύν οι αυξήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προνοεί ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και θα λάβει ειδική πρόνοια για τους αγρότες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνει το ερχόμενο Σάββατο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν και ζητήματα, τα οποία αφορούν στην εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μια οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού. «Εξάλλου, η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης τον Μάρτιο του 2020 γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις βαλτικές χωρες, αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο», διευκρίνισε. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυτονομίας της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων «ώστε να μπορέσει μόνη της να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr