Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Ανυπόστατα και παράλογα αυτά που λέει η Τουρκία – Τι είπε για το τέλος της πανδημίας

0
228

Ανυπόστατα, παράλογα νομικά και πολιτικά, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τις εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, προσθέτοντας ότι δεν έχει κανέναν λόγονα μπει σε ένα παιχνίδι φραστικών αντιπαραθέσεων με την ηγεσία της Τουρκίας.

«Ενδεχομένως να αισθάνονται οι φίλοι μας από την άλλη μεριά του Αιγαίου ότι υπάρχει κάποια εσωτερική πίεση και θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα από τα πολλά προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία» σημείωσε.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να εξοπλίζεται λελογισμένα και να αποτελεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι επιθετική δύναμη, αλλά αμυντική.

«Και θα γνωρίζει πάρα πολύ καλά όποιος αμφισβητήσει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα γνωρίζει ότι αν ό μη γένοιτο, ό μη γένοιτο, φτάναμε σε κάποια σύγκρουση, πως το τίμημα το οποίο θα πλήρωνε θα ήταν πάρα πολύ βαρύ».

Αναφορικά με την απόκτηση των Rafale είπε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι καταφέραμε και ολοκληρώσαμε μία σύνθετη αγορά μέσα σε 18 μήνες. Τα πρώτα Rafale έχουν ήδη προσγειωθεί. Ήδη οι χειριστές μας εξοικειώνονται με το αεροσκάφος. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταργήσαμε το 50% της φορολόγησης στο πτητικό επίδομα. Είναι ένα ευχαριστώ στους χειριστές μας αλλά και στα στελέχη των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών, στους πιλότους των ελικοπτέρων μας.

Δεν μπορούμε να δαπανάμε αυτά που δαπανάμε για την άμυνα, που είναι πολύ σημαντικά ποσά, και να μην δαπανάμε το ελάχιστο για να στηρίξουμε τα εισοδήματα των ανθρώπων αυτών οι οποίοι κάνουν μία πολύ σπουδαία και πολύ δύσκολη δουλειά» κατέληξε.

Για την πανδημία

Κληθείς να απαντήσει πότε θα έρθει το τέλος των περιιριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός πως «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία».

Και πρόσθεσε: «Αλλά είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Είμαστε σε καλό δρόμο διότι έχουμε μία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Είμαστε σε καλό δρόμο διότι έχουμε μία αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων. Έχουμε αρκετούς θανάτους δυστυχώς.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους θανάτους, οι οποίοι αναφέρονται, είναι θάνατοι ασθενών οι οποίοι πεθαίνουν ενδεχομένως από άλλες αιτίες, ‘με Covid’, όχι ‘από Covid’. Προσέξτε αυτή τη διάκριση γιατί εμείς ήμασταν πάντα οι πιο αυστηροί στην Ευρώπη στο πώς καταγράφαμε τους θανάτους και αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει, αυτή είναι η καταγραφή των θανάτων, έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν το κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όμως με τον ίδιο τρόπο.

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών επισήμανε ότι έχουμε φτάσει στο 84% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί. «Έχουμε 300.000 συμπολίτες μας οι οποίοι έκαναν τις δύο δόσεις αλλά δεν έχουν κάνει την τρίτη, τους ζητώ να πάνε να κάνουν την αναμνηστική δόση, έχουν ήδη χάσει τα προνόμια του πιστοποιητικού. Το έκαναν από αμέλεια κατά πάσα πιθανότητα, ότι δεν πήγαν να εμβολιαστούν.

Και θα εξακολουθώ να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Τώρα έχουμε και ένα καινούριο εμβόλιο με άλλη τεχνολογία το οποίο θα θέσουμε στη διάθεση των πολιτών, για όσους μπορεί να έχουν -αδικαιολόγητο τελείως, κατά την άποψή μου- κάποιο φόβο για τα υφιστάμενα εμβόλια. Αλλά και σήμερα που μιλάμε, οι συμπολίτες μας οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους είναι ηλικιωμένοι, κατά κανόνα ανεμβολίαστοι».

Πάσχα και τουριστική σεζόν

Σε ερώτηση πότε προβλέπεται άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα πηγαίνουμε ως προς τα ανοίγματα από το καλό στο καλύτερο. Στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών.

Αν με ρωτάτε αν το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ναι, το Πάσχα εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και βέβαια δεν μας ενδιαφέρει μόνο το Πάσχα. Φέτος η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Θα ξεκινήσει, πιστεύω, από τον Μάρτιο πολύ δυναμικά. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά, όλες οι ενδείξεις αυτό καταδεικνύουν αυτή τη στιγμή και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως το κάναμε και το 2020 και το 2021, να στείλουμε σαφή μηνύματα στους επισκέπτες οι οποίοι προτιμούν να έρθουν στην Ελλάδα, ότι θα έρθουν, θα βρουν μία χώρα ασφαλή με συγκεκριμένους κανόνες.

Και είμαι βέβαιος ότι φέτος θα είμαστε πολύ πιο ανοιχτοί και ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα, θα έχουμε πολύ περισσότερους επισκέπτες από ό,τι είχαμε πέρυσι, όπου και πέρυσι ξεπεράσαμε κατά πολύ και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr