Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η χώρα πολύ καλά προετοιμασμένη για νέο αναπτυξιακό άλμα – Οι 3 στόχοι

0
182

Η χώρα μας είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για νέο αναπτυξιακό άλμα, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για τρεις στόχους που είχε θέσει η κυβέρνησή του, κατά τη συζήτησή του με τον CEO της Pfizer,Άλμπερτ Μπουρλά, και τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ανοικτής Εκδήλωσης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ..

«Στη χώρα μας υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας, μια ανάπτυξη με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτή της προπροηγούμενης δεκαετίας που θα λάβει υπόψη τα μαθήματα από την πανδημία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εστίαση στην ψηφιακή επανάσταση και στην περιβαλλοντική ανάπτυξη  με χαμηλές εκπομπές ρύπων. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες. 

«Είχαμε θέσει 3 μεγάλους στόχους, τρεις προκλήσεις. Αλλαγή μακροοικονομικής πολιτικής προς μια πολιτική χαμηλότερων φορών που δε θα ανατρέπει τη δημοσιονομική ισορροπία. Η πανδημία άλλαξε όλο το χάρτη των δημοσιονομικών πολιτικών ανέδειξε την ανάγκη παρέμβασης του κράτους με σημαντικότατα ποσά, και μας επέτρεψε να ξεφύγουμε από το βράχνα των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως τα είχε διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση». 

Δεν καινοτομούν μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος.
 

«Η 2η πρόκληση οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανταγωνιστικότητα, με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη. Κάναμε σημαντικά βήματα, ουδέποτε αναστείλαμε τις μεταρρυθμίσεις, θα πατήσουμε περισσότερο γκάζι τώρα που τελειώνει η πανδημία όχι περισσότερο φρένο» διαβεβαίωσε. 

Η 3η πρόκληση που ανέφερε ο πρωθυπουργός ήταν το τραπεζικό σύστημα. Έγιναν σημαντικότατες παρεμβάσεις και αλλαγές είναι πολύ λιγότερο οξύ το πρόβλημα των ‘κόκκινων δάνειων’ και οι τράπεζες θα επικεντρωθούν πλέον στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας σημείωσε. 

«Πρέπει να θεραπεύουμε το μεγάλο ασθενή της Ελλάδας, δηλαδή το μεγάλο χάσμα επενδύσεων που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πρώιμοι δείκτες της μεταποίησης και της επενδυτικής δραστηριότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «μέσα στην κρίση γεννήθηκε και άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά ένα οικοσύστημα καινοτομίας με περισσότερα κεφαλαία, ευρωπαϊκούς πόρους, κρατικά κίνητρα για ενθάρρυνση νεοφυών επιχειρήσεων με μια μαγιά νέων ανθρώπων… Έχουμε δώσει κίνητρα για να στηρίξουμε την καινοτομία και την έρευνα. Δεν καινοτομούν μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος. Προχωρούμε στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού πάρκου τεχνολογίας στην παλιά ΧΡΩΠΕΙ για νέες καινοτόμες δραστηριότητες».

«Η Pfizer είχε ήδη αποφασίσει να επενδύσει εδώ πριν την πανδημία, κάτι είδε στο ανθρώπινο δυναμικό μας για να ανταποκριθεί στις πολύ υψηλές απαιτήσεις της» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr