Μητσοτάκης προς Τουρκία: Κάθε γιουρούσι μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση

0
13

Οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται σε μια στιγμή που οι γείτονές μας ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα να αποκτήσουν ίσως,  κάποτε τα δικά τους F-16, είπε ο πρωθυπουργός από την Τανάγρα κατά την τελετή παραλαβής του πέμπτου αναβαθμισμένου F-16 Viper: Η πατρίδα μας είναι ισχυρή και ασφαλής, είπε

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Τανάγρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή παραλαβής του 5ου F-16 Viper. Απαντώντας στα «γιουρούσια» του Ερντογάν ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ότι όσοι διαλαλούν ότι μπορούν να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ μπορεί να ξυπνήσουν και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. «Όσο υψώνουν τους τόνους τόσο χαμηλώνουν την αξιοπιστία τους και κάθε γιουρούσι μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του διεθνούς δικαίου, των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και των διεθνών συμμαχιών μας»

«Με την παραλαβή του 5ου F-16 Viper και τα 24 νέα Rafale που θα έχουμε παραλάβει εξολοκλήρου εντός του επόμενου έτους αλλά και με μια μοίρα f-35 καθώς η Ελλάδα έχει επίσημα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το σκάφος 5ης γενιάς οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται σε μια στιγμή που οι γείτονές μας, αντί για συμπαραγωγοί, έχουν αποκλειστεί συνολικά από το πρόγραμμα της 5ης γενιάς μαχητικών και ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα, ίσως, να αποκτήσουν κάποτε τα δικά τους F-16», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στην ΕΑΒ: Είναι πλήρης αλλαγή εικόνας που αποτυπώνεται και εδώ, με την ΕΑΒ να ατενίζει το μέλλον της με αυτοπεποίθηση, όπως το θέλησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και δεν είναι μόνο η τελευταία πρόοδος της ΕΑΒ που γεννά αισιοδοξία. 

F-16

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ακόμη: 

Θα το ξαναπώ ότι η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο, όμως μένει πάντα ανοιχτή στη νομιμότητα, τη λογική, τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ανάγκη επίλυσης των διαφορών μας γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Και αυτό το δρόμο περιφρουρεί και το αμυντικό μας πρόγραμμα.

Τα υπερσύγχρονα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τις καινούργιες φρεγάτες που ήδη ναυπηγούνται, τη δρομολόγηση προγραμμάτων για νέες κορβέτες, τα ελικόπτερα Ρόμεο, τον εκσυγχρονισμό των πυραυλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς.

Αρκεί να σας πω ότι για τα επόμενα 4 χρόνια προβλέπουμε να δαπανήσουμε 2,5-3,5 δις το χρόνο για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημαντική επένδυση από το υστέρημα του λαού, απαραίτητη όμως τη θωράκιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, μια χώρα που βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά δύσκολη περιοχή του πλανήτη μας.

Και από την άλλη μεριά σε πείσμα μερικών η χώρα ζωντανεύει και την αμυντική της βιομηχανία. Μην ξεχνάμε και τα ναυπηγεία… παραλάβαμε Ελευσίνα Σκαραμαγκά άθλια κατάσταση – σήμερα αναζωογονήθηκαν…

F-16

Ομιλία στον Αυλώνα

Νωρίτερα, σε κατοίκους του Αυλώνα που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ’ οδόν προς την εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα Βοιωτίας.

«Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, θέλησα σήμερα να βρεθώ μαζί σας εδώ στον Αυλώνα να σάς σφίξω το χέρι, να σάς πω καλή χρονιά, καθώς είμαι καθ’ οδόν για μία σημαντική εκδήλωση, η οποία θα γίνει σε λίγη ώρα από τώρα στην ΕΑΒ.

Θα παραλάβουμε το πέμπτο αναβαθμισμένο F-16 Viper, από τα 83 συνολικά τα οποία έχουμε προγραμματίσει να αναβαθμίσουμε μέχρι το 2026.

Θέλω να σάς θυμίσω ότι εδώ στους ουρανούς πάνω από την Αττική και με βάση την Τανάγρα πετούν ήδη 10 υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale τα οποία απέκτησε η Πολεμική μας Αεροπορία, καθώς υλοποιούμε στην πράξη τη δέσμευσή μας η πατρίδα μας να είναι ισχυρή, ασφαλής.

Μία Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, η οποία θα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

F-16

«Η κυβέρνηση αυτή έχει σταθεί δίπλα σε κάθε Έλληνα πολίτη»

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνάμε, δυσκολίες οι οποίες είναι όλες εισαγόμενες, δυσκολίες οι οποίες ξεκινούν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, όλοι σας γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σταθεί δίπλα σε κάθε Έλληνα πολίτη. Εξουδετερώσαμε στην πράξη τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ξέρετε όλοι σας όταν παίρνετε το λογαριασμό στο σπίτι, βλέπετε τι θα πληρώνατε εάν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση και τι πληρώνετε τώρα, ουσιαστικά τιμές που δεν απέχουν πολύ από αυτό το οποίο πληρώναμε πριν από δύο χρόνια.

Γνωρίζετε τις παρεμβάσεις μας για να συγκρατήσουμε τις τιμές στο ράφι. Από τον επόμενο μήνα 8 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση στο Market Pass: 10% έκπτωση σε όλες τις αγορές που θα κάνετε στα σούπερ μάρκετ.

Από το τέλος αυτού του μήνα, σε λίγες μέρες από τώρα, για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δούλεμα από τον κ.Τσίπρα στους συνταξιούχους όταν λέει ότι θα διορθώσει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου που εκείνος ψήφισε»

«Είδα τον κ. Τσίπρα να περιοδεύει χθες στο Αιγάλεω και να τάζει σε λίγους ηλικιωμένους συνταξιούχους οι οποίοι είχαν μαζευτεί να τον ακούσουν, τι; Ότι θα διορθώσει, λέει, τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου που αυτός ψήφισε. Πόσο δούλεμα άλλο; Πόσο δούλεμα άλλο, για αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν τι πέρασαν τέσσερα χρόνια, τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Και γνωρίζουν και συγκρίνουν σήμερα. Και ξέρουν τι πέρασε η Ελλάδα από το 2015 μέχρι το 2019 και γνωρίζουν ότι αυτή η παράταξη, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, είναι η παράταξη που υλοποίησε τις δεσμεύσεις της να επιστρέψει στη μεσαία τάξη αυτά που σας πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το κάναμε πράξη.

Καθώς λοιπόν, φίλες και φίλοι, πλησιάζουμε πια στις εκλογές του 2023, θέλω να σας ζητήσω και να ζητήσω από τα κομματικά μας στελέχη να κάνουμε όλοι μαζί αυτή τη μεγάλη προσπάθεια: Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού. Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας να κάνουμε την Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα, τους Έλληνες πιο αισιόδοξους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ δεν χρειάζεται να δώσει διαπιστευτήρια κοινωνικού προοδευτισμού και λαϊκών χαρακτηριστικών. Είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη της πατρίδας μας»

«Η Δημοκρατία είναι μια μεγάλη γιορτή. Η ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου είναι στα χέρια όλων σας. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και μετά με σεβασμό θέτουμε το έργο μας και το πρόγραμμά μας στην κρίση του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας.

Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα αναγνωρίσει και τις μεγάλες προσπάθειές μας σε δύσκολες συνθήκες, θα αναγνωρίσει το γεγονός ότι κάναμε και λάθη αλλά με θάρρος τα αναγνωρίσαμε και κοιτάμε να τα διορθώσουμε. Διότι αλάθητος είναι μόνο αυτός ο οποίος δεν κάνει τίποτα. Αλλά κυρίως θα μάς πιστώσει τη συνέπεια λόγων και έργων και θα γνωρίζουν πια οι πολίτες ότι αυτά τα οποία θα σάς πούμε για τη δεύτερη τετραετία- και έχουμε πολλά να σάς πούμε καθώς θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές- θα τα υλοποιήσουμε όπως ακριβώς υλοποιήσαμε αυτά που σάς είπαμε το 2019. Το είπαμε, το κάναμε.

Κάναμε πολλά και θα κάνουμε ακόμα πολλά περισσότερα. Γιατί έχουμε όραμα και σχέδιο για μία Ελλάδα η οποία θα είναι πραγματικά ισχυρή, για μία Ελλάδα με λιγότερες ανισότητες, για ένα κράτος το οποίο θα στέκεται πάντα κοντά στους πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται. Και το λέω αυτό διότι η παράταξη αυτή, της Νέας Δημοκρατίας, δεν χρειάζεται να δώσει διαπιστευτήρια κοινωνικού προοδευτισμού και χαρακτηριστικών λαϊκών.

Είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη της πατρίδας μας και αυτό σημαίνει ότι στεκόμαστε πάντα κοντά σε όλες τις Ελληνικές και σε όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως του τι έχουν ψηφίσει» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Πού κρύβονται όλοι αυτοί που έκαναν «σημαία» την ιστορία της «μικρής Μαρίας» και διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό;

«Θα συνεχίσουμε μέχρι και την τελευταία μέρα, μέχρι να διαλυθεί η Βουλή, να παράγουμε ουσιαστικό και σημαντικό κυβερνητικό έργο και στη συνέχεια όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα, στην πρώτη κάλπη να απενεργοποιήσουμε τη «νάρκη» της απλής αναλογικής. Διότι οι δημοτικοί άρχοντες οι οποίοι είναι μαζί μας, γνωρίζουν πόσο υπονόμευσε η απλή αναλογική την κυβερνησιμότητα των Δήμων.

Φανταστείτε να πρέπει για κάθε απόφαση την οποία παίρνουμε, να μπαίνουμε σε κομματικά παζάρια με κυβερνητικούς εταίρους, να καθυστερούμε. Για σκεφτείτε τι θα γινόταν αν έπρεπε, παραδείγματος χάρη, εκείνο το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας του 2020 να έρθουμε σε συνεννόηση με διάφορους άλλους για να φυλάξουμε τα σύνορά μας στον Έβρο.

Και μιας και μίλησα για τον Έβρο. Πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι οποίοι έκαναν σημαία την ιστορία της “μικρής Μαρίας” και διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό; Πού κρύβονται; Αφωνία έπαθαν; Γιατί δεν έχουν το κουράγιο να βγουν τώρα, έστω και τώρα και να πουν: “συγγνώμη, κάναμε λάθος, πέσαμε και εμείς στην παγίδα της παραπληροφόρησης η οποία στήθηκε από την Τουρκία, ότι δήθεν η Ελλάδα σκοτώνει μετανάστες στα σύνορα και υπάρχουν νεκρά παιδιά τα οποία κάπου είναι θαμμένα, σε κάποια νησίδα στον Έβρο”.

Δεν το κάνουν, φίλες και φίλοι, δεν το κάνουν διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική τους είναι άλλη. Για σκεφτείτε λίγο τι θα συνέβαινε τον Μάρτιο του 2020 αν είχαμε άλλη κυβέρνηση. Δε χρειάζεται να το φανταστείτε πολύ, οι ίδιοι σάς λένε ότι εμείς τον φράχτη δεν τον θέλουμε γιατί παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ερώτημα των εκλογών είναι: ποια παράταξη και ποιος Πρωθυπουργός πρέπει να κρατά το τιμόνι της χώρας στους κρίσιμους καιρούς που έχουμε μπροστά μας;

«Πρέπει να καταλάβουμε ποιο είναι το ζητούμενο στις εκλογές και ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομική ευημερία του τόπου, αν θα συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία που έχουμε χαράξει, με χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες εισφορές, περισσότερες δουλειές, έχουν να κάνουν και με κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό: ποια παράταξη και ποιος Πρωθυπουργός πρέπει να κρατά το τιμόνι της χώρας στους κρίσιμους καιρούς που έχουμε μπροστά μας; Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Να ζητήσω από όλες και όλους μια μεγάλη συστράτευση στον αγώνα. Οι εκλογές είναι γιορτή και είμαι σίγουρος ότι το βράδυ των εκλογών σε αυτή τη μεγάλη γιορτή εμείς θα πανηγυρίζουμε. Ένας νικητής θα υπάρχει και αυτός θα είναι η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στην τελετή παράδοσης των έργων Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI – Security of Supply and Ιnformation) και του πέμπτου αεροσκάφους F-16 Viper στην Πολεμική Αεροπορία, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα Βοιωτίας.

«Δύο εμβληματικά γεγονότα γράφονται σήμερα στην Τανάγρα και γράφουν μια ακόμα σημαντική σελίδα στην αμυντική μας ιστορία. Το πέμπτο κατά σειρά αναβαθμισμένο F-16 Viper είναι έτοιμο να πετάξει από δω στην Τανάγρα και να πάει στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία. Και εδώ το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δύο ακόμα σημαντικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζει η Lockheed Martin στο πλαίσιο αυτής της μακράς συνεργασίας που έχει με την Εθνική Αεροπορική Βιομηχανία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός για τα έργα που παραδόθηκαν σήμερα.

Οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ

«Με τα αεροσκάφη Viper, τα νέα επίσης αναβαθμισμένα Block 50 και Block 52, αεροσκάφη τα οποία και αυτά έχουν προγραμματιστεί, με τα νέα 24 αεροσκάφη Rafale, τα οποία και θα έχουμε παραλάβει εξ ολοκλήρου εντός του επόμενου έτους, αλλά και με μία μοίρα F-35 αργότερα, καθώς η Ελλάδα επίσημα πια έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτού του σημαντικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ. Σε μία στιγμή, μάλιστα, που οι απειλητικοί γείτονές μας αντί για συμπαραγωγοί, έχουν πια οριστικά αποκλειστεί από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Και αντί να διαθέτουν ανάλογα μαχητικά ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα να εκσυγχρονιστούν, ίσως, κάποτε, τα δικά τους F-16. Είναι μια πλήρης αλλαγή εικόνας που αποτυπώνεται και εδώ στο πεδίο της αεροπορικής βιομηχανίας.  Με την ΕΑΒ να έχει αφήσει πίσω της παλιές περιπέτειες και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση»,  τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα, να ξέρουν πως οι ίδιοι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα και κάθε «γιουρούσι» να γίνει άτακτη υποχώρηση

«Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα. Και όσοι διαλαλούν ότι ίσως “έρθουν μια νύχτα ξαφνικά”, να ξέρουν πως οι ίδιοι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Και να μάθουν τότε ότι όσο υψώνουν τους τόνους τους, τόσο θα μειώνουν ουσιαστικά την αξιοπιστία τους και ότι κάθε «γιουρούσι» τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του Διεθνούς Δικαίου, των ακμαίων Ενόπλων Δυνάμεων και των ισχυρών συμμαχιών μας.

Θα το ξαναπώ ότι η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο, όμως μένει πάντα ανοιχτή στη νομιμότητα, στη λογική, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών μας με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό τον δρόμο περιφρουρεί και το νέο αμυντικό μας πρόγραμμα: με τα υπερσύγχρονα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τις καινούριες φρεγάτες που ήδη ναυπηγούνται, τη δρομολόγηση των προγραμμάτων για τις νέες κορβέτες, τα νέα ελικόπτερα Romeo, τον εκσυγχρονισμό των πυραυλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάποιοι με μεγάλη ευκολία υιοθέτησαν άθλιες συκοφαντίες δυσφήμισης της χώρας και δεν ζητούν καν συγγνώμη

«Η χώρα μας κρατά απόρθητα τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Στο πεδίο των υβριδικών επιθέσεων προστατεύουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και σώζουμε ζωές που οι διακινητές της απέναντι όχθης σπρώχνουν στο άγνωστο.

Αλλά και αποκαλύπτουμε άθλιες, συκοφαντίες δυσφήμισης της χώρας που δυστυχώς -και λυπάμαι γι΄ αυτό- με μεγάλη ευκολία υιοθέτησαν εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, που δεν ζήτησαν καν συγνώμη, αλλά επιμένουν να μας κουνάνε και το δάχτυλο όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια. Λυπάμαι γι’ αυτό», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Σε πείσμα μερικών, η χώρα ζωντανεύει και την αμυντική μας βιομηχανία

«Σε πείσμα μερικών, η χώρα ζωντανεύει και την αμυντική μας βιομηχανία. Μην ξεχνάμε τα ναυπηγεία μας. Παραλάβαμε μια δραματική κατάσταση στον Σκαραμαγκά, και την Ελευσίνα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σήμερα και οι δυο επιχειρήσεις έχουν εξυγιανθεί και μπορούν να παρέχουν πια τις υπηρεσίες τους και στο Πολεμικό Ναυτικό. Δεν χρειάζεται να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι αυτό για το αξιόπλοο του στόλου μας.

Αλλά βέβαια και εδώ στην ΕΑΒ. Η ΕΑΒ η οποία μπορεί και πρέπει να ανοίξει τα φτερά της και να γίνει κόμβος παραγωγικών αλλά και εκπαιδευτικών συμπράξεων, όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες -αυτό το κάνουμε ήδη- με την Γαλλία, με το Ισραήλ, με τις χώρες του Κόλπου, τα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν. Τεράστιες ευκαιρίες πραγματικά ανοίγονται εδώ για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία διαθέτει όχι μόνο μοναδικές εγκαταστάσεις αλλά και ένα εξαιρετικό προσωπικό.

Μιλάμε συνεπώς για μια συνεκτική πολιτική, που θωρακίζει τόσο την άμυνα όσο και την οικονομία του τόπου. Η πρώτη, η άμυνα, αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξη της δεύτερης, της οικονομίας. Ενώ με τη σειρά της είναι η οικονομία που εξασφαλίζει τους πόρους για την εδραίωση της Άμυνας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΕΑΒ σε νέα εποχή

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την απογείωση του F-16 Viper, του πέμπτου αναβαθμισμένου μαχητικού που παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία, επισκέφτηκε τον χώρο όπου γίνονται οι τεχνικές εργασίες στα F-16 Viper και τα P-3 Orion, ενώ ενημερώθηκε για τα δύο νέα κτίρια που εγκαινιάστηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, τη μονάδα χημικών διεργασιών και το υπόστεγο υγρού αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών.

Είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη διευρυμένη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία έχει πλέον ανακάμψει, έχοντας τη σταθερή στήριξη της κυβέρνησης. Η ΕΑΒ κατέγραψε μεγάλη άνοδο στα έσοδα την τελευταία διετία και το 2021 επέστρεψε στην κερδοφορία ύστερα από πολλές ζημιογόνες χρονιές. Η εκτίμηση για το τρέχον έτος προβλέπει υπερδιπλασιασμό των εσόδων σε σύγκριση με το 2020.

Στο πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο της ΕΑΒ περιλαμβάνονται η αναβάθμιση συνολικά 83 μαχητικών F-16 στον τύπο Viper, που θα καταστήσει τα ελληνικά αεροσκάφη τα πιο προηγμένα αυτού του είδους παγκοσμίως, η κατασκευή του πρώτου drone ελληνικού σχεδιασμού, του UAV «Αρχύτας», το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η δημιουργία ενός δεύτερου drone, του «Γρύπα», σε συνεργασία με τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, και η εξαγωγή τμημάτων των αεροσκαφών F-16 και C-130 που παράγονται για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού Lockheed Martin.

Παράλληλα, έχοντας προχωρήσει σε περισσότερες από 700 προσλήψεις την τελευταία διετία, η ΕΑΒ εισέρχεται στον χώρο του διαστήματος, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στη συναρμολόγηση μικροδορυφόρων. Εξελίσσεται ταυτόχρονα σε διεθνές κέντρο αεροναυπηγικής, διευρύνοντας γεωγραφικά το αποτύπωμά της, καθώς έχει αναλάβει εκπαιδευτικά προγράμματα μεγάλης αξίας για αραβικές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει επενδύσει για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που υπερβαίνουν τα 9.400 τετραγωνικά μέτρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Σεβασμιότατε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Αρχηγοί, κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι,

Δύο εμβληματικά γεγονότα γράφονται σήμερα στην Τανάγρα και γράφουν μια ακόμα σημαντική σελίδα στην αμυντική μας ιστορία.

Όπως ακούσατε, το πέμπτο κατά σειρά αναβαθμισμένο F-16 Viper είναι έτοιμο να πετάξει από εδώ στην Τανάγρα και να πάει στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία και εδώ το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δύο ακόμα σημαντικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζει η Lockheed Martin, στο πλαίσιο αυτής της μακράς συνεργασίας που έχει με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Πρόκειται πιστεύω για εξελίξεις που μας κάνουν όλους υπερήφανους, γιατί από τη μία πλευρά επιβεβαιώνουν τη συνέπεια στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Και είχα την ευκαιρία, κ. Υπουργέ και κύριοι Αρχηγοί, να βρεθώ προσωπικά πριν από λίγες εβδομάδες στη Σούδα, ακούγοντας τους πιλότους μας να μάς εξηγούν πόσο σημαντικά είναι τα αεροσκάφη F-16 Viper.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και η κυβέρνηση επιτάχυνε εξ αρχής το συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε το 2027 να διαθέτουμε 83 τέτοια μαχητικά. Θέλω να τονίσω για λόγους ιστορικής συνέπειας ότι η σύμβαση αναβάθμισης των F-16 σε Viper υπεγράφη με την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, με τη στήριξη τότε της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι όμως εξίσου ακριβές ότι αν δεν είχαν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της ΕΑΒ από την τρέχουσα κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί.

Με τα αεροσκάφη λοιπόν Viper, τα νέα επίσης αναβαθμισμένα Block 50 και Block 52, αεροσκάφη τα οποία και αυτά έχουν προγραμματιστεί, με τα νέα 24 αεροσκάφη Rafale, τα οποία και θα έχουμε παραλάβει εξ ολοκλήρου εντός του επόμενου έτους, αλλά και με μία μοίρα F-35 αργότερα, καθώς η Ελλάδα επίσημα πια έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτού του σημαντικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ.

Σε μία στιγμή, μάλιστα, που οι απειλητικοί γείτονές μας αντί για συμπαραγωγοί έχουν πια οριστικά αποκλειστεί από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Και αντί να διαθέτουν ανάλογα μαχητικά ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα να εκσυγχρονιστούν, ίσως, κάποτε, τα δικά τους F-16.

Είναι μια πλήρης αλλαγή εικόνας που αποτυπώνεται και εδώ στο πεδίο της αεροπορικής βιομηχανίας. Με την ΕΑΒ να έχει αφήσει πίσω της παλιές περιπέτειες και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση. Όπως ακριβώς το θέλησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, εγκαινιάζοντας τις πρώτες εγκαταστάσεις της Τανάγρας, ώστε τα ελληνικά αεροσκάφη να συντηρούνται εντός των συνόρων. Ήταν μία επιλογή που έγινε πριν από δεκαετίες, αποδεικνύεται όμως σήμερα εξαιρετικά καθοριστική.

Και δεν είναι μόνο η τελευταία πρόοδος της ΕΑΒ που την κάνει ξεχωριστή. Μια πρόοδος η οποία πιστώνεται στην εξαιρετική συνεργασία των τριών Υπουργείων: του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι πρωτίστως, όπως ακούσατε και από τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΒ, οι προοπτικές ανάπτυξης οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας. Μέσα σε τρία χρόνια η εταιρεία αύξησε τον κύκλο των εργασιών της, παρέχοντας όλο και περισσότερες υπηρεσίες στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τον βηματισμό της προς ξένες αγορές.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στρατηγικός εταίρος της ΕΑΒ είναι η Lockheed Martin. Και αξίζει να επαναλάβω ότι, ως ένας από τους κορυφαίους υποκατασκευαστές του αμερικανικού κολοσσού, εδώ στην ΕΑΒ παράγονται πολλά και σημαντικά εξαρτήματα και για τα F-16 -όπως ακούσατε- αλλά και για τα C-130J παγκοσμίως. Είναι κάτι το οποίο δεν νομίζω ότι γνωρίζουν πολλοί συμπολίτες μας.

Αλλά, αιχμή της ΕΑΒ, όπως είπα, είναι η αναβάθμιση των F-16 σε επίπεδο Viper αλλά ταυτόχρονα και η ολοκλήρωση ενός δύσκολου προγράμματος το οποίο πέρασε από 40 κύματα. Αναφέρομαι στον εκσυγχρονισμό του P-3 Orion, αλλά φυσικά και η συντήρηση των C-130, όσο και η πάρα πολύ σημαντική συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών μας, ώστε αυτά να είναι πάντα ετοιμα για τον πόλεμο με τις φωτιές. Γνωρίζει πολύ καλά η Διοίκηση της ΕΑΒ πόσο πίεση ασκούμε στην εταιρεία προκειμένου τα προγράμματα αυτά να επιταχυνθούν και άλλο και να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία εύλογα έχουν προσδιορίσει οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Φυσικά, δεν περιοριζόμαστε μόνο εδώ. Γιατί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια εδώ, στην ΕΑΒ, αναπτύσσεται και το πρόγραμμα των ελληνικών drones. Ο «Αρχύτας» θα βρίσκεται στον αέρα πριν το τέλος του έτους, ενώ δρομολογείται ήδη, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, και η κατασκευή του «Γρύπα».

Τώρα μάλιστα η ΕΑΒ επιθυμεί να εισέλθει και στον τομέα της συναρμολόγησης και της κατασκευής μικροδορυφόρων. Ενώ εξελίσσεται -και αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό- σε ένα διεθνές κέντρο αεροναυπηγικής.

Μιλάμε δηλαδή για μία δυναμική επιχείρηση, σημαντική προσφορά τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στην εθνική άμυνα, που συμμετέχει στην κατασκευή και στη συντήρηση των ελληνικών φτερών, την ώρα που από σημαντικές ζημίες έχει περάσει πια σε κερδοφορία.

Και βέβαια, όπως ακούστηκε, με πολλές νέες προσλήψεις, 700 νέες προσλήψεις για την ακρίβεια. Διαθέτει πια η ΕΑΒ 2.000 στελέχη με πολύ υψηλή εξειδίκευση, με νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και πιστεύω με ένα πλαίσιο αμοιβών το οποίο αναγνωρίζει και πρέπει να αναγνωρίζει και τη βελτίωση της παραγωγικότητας που όλοι προσδοκούμε ότι μπορεί να πετύχει η ΕΑΒ.

Ενώ ξεκινάει και η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό έως 49%.

Τονίζω όμως -προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης- ότι το πλειοψηφικό ποσοστό της ΕΑΒ θα παραμένει πάντα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Κυρίες και κύριοι, τα δύο γεγονότα που γιορτάζουμε σήμερα δηλώνουν νομίζω με τον τρόπο τους αυτούς τους δίδυμους πυλώνες που στηρίζουν τη σημερινή Ελλάδα. Από τη μία τον πατριωτισμό της ευθύνης, που τη θέλει πάντα ισχυρή δύναμη αποτροπής αλλά και προώθησης της ειρήνης. Και δίπλα την αναπτυξιακή τροχιά, την επιλογή που ακολουθεί εδώ και 3,5 χρόνια ώστε αυτή η σημαντική πρόοδος να επιστρέφει ως δίκαιο μέρισμα στον κάθε πολίτη.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, δηλαδή στον πατριωτισμό της ευθύνης, νομίζω ότι τα γεγονότα μιλούν μόνα τους και τα γνωρίζουμε όλοι. Η χώρα μας κρατά απόρθητα τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Στο πεδίο των υβριδικών επιθέσεων προστατεύουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και σώζουμε ζωές που οι διακινητές της απέναντι όχθης σπρώχνουν στο άγνωστο.

Αλλά και αποκαλύπτουμε άθλιες, συκοφαντίες δυσφήμισης της χώρας που δυστυχώς -και λυπάμαι γι΄ αυτό- με μεγάλη ευκολία υιοθέτησαν εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, που δεν ζήτησαν καν συγνώμη, αλλά επιμένουν να μας κουνάνε και το δάχτυλο όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια. Λυπάμαι γι’ αυτό.

Αλλά και στο πεδίο, όμως, των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα. Και όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, να ξέρουν πως οι ίδιοι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα.

Και να μάθουν τότε ότι όσο υψώνουν τους τόνους τους, τόσο θα μειώνουν ουσιαστικά την αξιοπιστία τους. Και ότι κάθε «γιουρούσι» τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του Διεθνούς Δικαίου, των ακμαίων Ενόπλων Δυνάμεων και των ισχυρών συμμαχιών μας.

Θα το ξαναπώ, ότι η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο, όμως μένει πάντα ανοιχτή στη νομιμότητα, στη λογική, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών μας με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

Αυτό τον δρόμο περιφρουρεί και το νέο αμυντικό μας πρόγραμμα: με τα υπερσύγχρονα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τις καινούριες φρεγάτες που ήδη ναυπηγούνται, τη δρομολόγηση προγραμμάτων για τις νέες κορβέτες, τα νέα ελικόπτερα Romeo, τον εκσυγχρονισμό των πυραυλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς. Αρκεί να σας πω, μου θύμισε ο Υπουργός, ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια προβλέπουμε στον προϋπολογισμό μας να δαπανήσουμε μεταξύ 2,5 και 3,5 δισ. το χρόνο για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι μια σημαντική επένδυση, η οποία γίνεται από το υστέρημα του Ελληνικού λαού. Απαραίτητη όμως για τη θωράκιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, για μία χώρα η οποία βρίσκεται σε μία γεωπολιτικά δύσκολη περιοχή του πλανήτη μας.

Από την άλλη πλευρά, σε πείσμα μερικών, η χώρα ζωντανεύει και την αμυντική μας βιομηχανία. Μην ξεχνάμε τα ναυπηγεία μας. Παραλάβαμε μια δραματική κατάσταση στον Σκαραμαγκά, και την Ελευσίνα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σήμερα και οι δυο επιχειρήσεις έχουν εξυγιανθεί και μπορούν να παρέχουν πια τις υπηρεσίες τους και στο Πολεμικό Ναυτικό. Δεν χρειάζεται να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι αυτό για το αξιόπλοο του στόλου μας.

Αλλά βέβαια και εδώ στην ΕΑΒ. Η ΕΑΒ η οποία μπορεί και πρέπει να ανοίξει τα φτερά της και να γίνει κόμβος παραγωγικών αλλά και εκπαιδευτικών συμπράξεων, όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες -αυτό το κάνουμε ήδη- με την Γαλλία, με το Ισραήλ, με τις χώρες του Κόλπου, τα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν. Τεράστιες ευκαιρίες πραγματικά ανοίγονται εδώ για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία διαθέτει όχι μόνο μοναδικές εγκαταστάσεις αλλά και ένα εξαιρετικό προσωπικό.

Μιλάμε συνεπώς για μια συνεκτική πολιτική, κυρίες και κύριοι, που θωρακίζει τόσο την άμυνα όσο και την οικονομία του τόπου. Η πρώτη, η άμυνα, αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξη της δεύτερης, της οικονομίας. Ενώ με τη σειρά της είναι η οικονομία που εξασφαλίζει τους πόρους για την εδραίωση της Άμυνας. 

Εάν δεν είχαμε τις επιδόσεις που πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια δεν θα ήμασταν σήμερα σε θέση να μπορούμε να επενδύουμε τόσο σημαντικούς πόρους στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Δυο παράλληλες, λοιπόν, επιλογές που υπηρετούν τον ίδιο στόχο: την υπερήφανη Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης. Όλα αυτά αποκτούν ξεχωριστή σημασία στο ταραγμένο, ασταθές διεθνές περιβάλλον, στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και βέβαια δίπλα σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, δεδομένα που μας καλούν πρώτα και πάνω από όλα στη σφυρηλάτηση της ενότητάς μας. Απαιτώντας να κρατήσουμε την Άμυνα μακριά από προεκλογικούς διαξιφισμούς.

Και επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Πολύ περισσότερο, καθώς πολίτες και πολιτεία έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να ξεπερνάμε κρίσεις και μπορούμε να μετατρέπουμε τις δυσκολίες, σε ευκαιρίες. Στηρίζοντας εδώ και καιρό την κοινωνία απέναντι στην παγκόσμια ακρίβεια, αλλά και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να κερδίσουμε όλοι μαζί το επόμενο συλλογικό στοίχημα: το στοίχημα μιας καλύτερης ζωής με καλύτερους μισθούς για όλους.

Η Ελλάδα λοιπόν και κλείνω με αυτό, κυρίες και κύριοι, είναι τώρα ισχυρότερη από ποτέ. Ισχυρότερη γεωπολιτικά, ισχυρότερη οικονομικά, ισχυρότερη κοινωνικά. Και έτσι θα μείνει.

Κλείνω λοιπόν απευθύνοντας εκ μέρους όλων των Ελλήνων, πρώτον και πάνω απ’ όλα την ευγνωμοσύνη μας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο πρόσωπο όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας που εκπροσωπεί σήμερα τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτήν την τελετή.

Τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία, η οποία προδιαγράφεται εδώ στην ΕΑΒ. Τα συγχαρητήριά μου, λοιπόν, στους πρωταγωνιστές αυτού του έργου, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε λίγο.

Όλοι μαζί χτίζουμε την πατρίδα που θέλουμε: την αυτοδύναμη Ελλάδα που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά. Εύχομαι πάντα επιτυχίες στην ΕΑΒ και επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης των αεροσκαφών για τα οποία έχετε δεσμευτεί.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr