Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

0
154

Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook. 

«Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο σε ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων και ζητημάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό, κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου για τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι μια ευρεία γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος, τέθηκαν επί τάπητος κατά την κατ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και εν συνεχεία στις διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Επ αυτού, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της αποψινής του ομιλίας στο Κογκρέσο, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Είχα την τιμή να συναντήσω τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο. Οι χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο.

Δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr