Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Με τον νέο σταθμό LNG πολύ γρήγορα θα υποκατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο

0
289

Στο διπλό σήμα που εκπέμπεται με το νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια για την επίσημη εκκίνηση του έργου. Στην εκδήλωση δίνουν το παρών ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το έργο θα αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, «αλλά και ένας φάρος που εκπέμπει ένα διπλό σήμα».

Ειδικότερα ανέφερε ότι με αυτό το σημαντικό έργο και τα υπόλοιπα που δρομολογούνται, πολύ γρήγορα θα υποκατασταθεί το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές και από την άλλη εκπέμπεται το μήνυμα ότι όλες μαζί οι χώρες, είναι έτοιμες να αναλάβουμε έναν κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας, καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά κατεπείγουσα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, έχει ήδη φροντίσει για τη δική της, εθνική ενεργειακή επάρκεια και και είναι πρόθυμη να συνδράμει γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία.

Παρακολουθείστε την εκδήλωση:

Απευθυνόμενος στους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί τη σύμπνοια των Βαλκανίων αλλά και την Ευρωπαϊκή τους σύμπλευση γιατί πια η Χερσόνησος μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική τής ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες, μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς. Και ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης».

«Αυτό το πρόγραμμα λοιπόν, δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος, διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες απρόθυμες να συνεργαστούν. Δείχνουν όμως και την αξία της διακρατικής μας συμπόρευσης και της προσήλωσής μας για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην πανελλαδική διάσταση του έργου, καθώς σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις της χώρας μας, οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG στην Ελλάδα μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος του 2023.

Τόνισε ακόμη την ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου, της Θράκης, λέγοντας ότι «διαμορφώνουν μια ενεργειακή πύλη σε μια ευαίσθητη ελληνική γωνιά σπουδαία τόσο για τα βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη».
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr