Μηταράκης: Προτεραιότητα για το 2021 η διατήρηση των χαμηλών προσφυγικών ροών

0
35

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τη διατήρηση των ιδιαίτερα χαμηλών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη χώρα μας έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για το 2021 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ «κλειδί» για την εθνική στρατηγική χαρακτήρισε και τη δημιουργία νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών.

«Φυλάσσουμε τα σύνορα μας με αποφασιστικότητα και απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους λαθροδιακινητές», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι μετά τις νομοθετικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης  το 2020 ήταν η χρονιά με τις χαμηλότερες ροές εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα κατά τον ίδιο η μείωση των ροών φέτος φτάνει  το 78%, ενώ στα νησιά μας το 94% το τελευταίο εννεάμηνο.  

«Και η αποσυμφόρηση πλέον δεν αφορά μόνο τα νησιά μας, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Λιγότεροι από 70.000  είναι πλέον οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας της χώρας, με σαφή τάση για περαιτέρω μείωση. Ενώ τον Ιανουάριο ήταν 93.000. Επίσης, μεγάλη μείωση ύψους 40% καταγράφηκε στις εκκρεμότητες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.  Και επιταχύνθηκε ραγδαία η έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019», ανέφερε.

Στις άλλες 8  προτεραιότητες για το νέο έτος, ο Νότης Μηταράκης, παρέθεσε τις εξής:

-δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

-απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας

-λειτουργία των κλειστών/ελεγχόμενων δομών, και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τουλάχιστον 12 κέντρα το 2021

-ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής στα σημεία εισόδου

-Ψηφιακός Μετασχηματισμός και της διαδικασίας Ασύλου και της διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσης

-ομαλή προσαρμογή όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με έμφαση στην εργασία και όχι στα επιδόματα

-ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης προς όφελος αναγκών της χώρας μας

-επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ευρώπη.

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης είπε: «Το 2021 ο Προϋπολογισμός κατανέμει στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου το ποσό των 96 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 50 εκατ. θα διατεθούν, προς Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, είτε ως Δημοτικά Τέλη, είτε για έργα υποδομών, είτε ως αποζημιώσεις κατοίκων. Άρα τα λειτουργικά μας έξοδα το 2021 προϋπολογίζονται σε 21 εκατ. ευρώ για αμοιβές υπαλλήλων και 25 εκατ. ευρώ για κάθε φύσης λειτουργικά έξοδα Κεντρικής Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ασύλου, Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, όλων των δομών, καθώς και των Ειδικών Γραμματειών. Επίσης, στο Υπουργείο διατίθενται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα ποσά του 1 εκατ. ευρώ  μέσω του εθνικού σκέλους και 30 εκατ. ευρώ μέσω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους». 

Επισήμανε, επίσης ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμούς πλαίσιο -με ισχύ από το 2021 – για τις αναγκαίες υπηρεσίες και αγαθά που χρειάζονται οι δομές φιλοξενίας, για την εξασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας και τιμής. 

«Με αντιδράσεις, εντός και εκτός αίθουσας, απομακρυνόμαστε ριζικά από τις έκτακτες και ειδικές διατάξεις προμηθειών που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τη νέα Ευρωπαϊκή Περίοδο, ολοκληρώθηκε η κατανομή στα ειδικά προγράμματα που αφορούν τη Μετανάστευση και τα Σύνορα. Συνολικά, η Ελλάδα την περίοδο 2021-2027 θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ», τόνισε.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr