Μηταράκης: Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή στις δομές σε νησιά και ακριτική Ελλάδα

0
70

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Δέσμευση ενώπιον της Βουλής για μηδενική μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στις δομές των νησιών και της ακριτικής Ελλάδας, ανέλαβε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενώ ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, επισήμανε ότι στόχος είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες ως απόρροια της αποσυμφόρησης σε συνδυασμό με τη φύλαξη των συνόρων.

Παραθέτοντας αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των νέων κλειστών δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο, ο κ. Μηταράκης είπε τα εξής:

Στη Σάμο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού», σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων και υφίσταται ήδη όμορη έκταση 45 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζεται δομή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Η δομή θα έχει δυναμικότητα 1.800 θέσεων και η συνολική δυναμικότητα,  συμπεριλαμβανομένων των 1.200 θέσεων της δομής που κατασκευάζεται από τον Δ.Ο.Μ., θα είναι 3.000 θέσεων.

Στην Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», σε έκταση περίπου 67 στρεμμάτων. Σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» (96 στρ.), όπου υφίσταται ΚΥΤ. Το νέο Κ.Υ.Τ. θα έχει δυναμικότητα 2.000 θέσεων και συνολική δυναμικότητα 3.290, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής.

Στη Λέρο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί» του Δήμου Λέρου, σε έκταση περίπου 63 στρ., θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.860 θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των 860 θέσεων της υφιστάμενης δομής η οποία και θα κλείσει.

«Αναφέρομαι σε χωρητικότητά. Αλλά στόχος μας δεν είναι να είναι οι δομές γεμάτες», επισήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου. Υπεραμυνόμενος των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών που υιοθετείται με το σύνθημα «ποτέ πια άλλη Μόρια», ο ίδιος υποστήριξε ότι « θα εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας και των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών», καθώς θα επιλύσουν – όπως είπε – αφενός το ζήτημα του υπερπληθυσμού και αφετέρου σύγχρονες και αξιοπρεπείς συνθήκες.  

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στα τρία νησιά, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι θα περιλαμβάνουν:

1.   Χώρο διαμονής Μονογονεϊκών Οικογενειών – Χώρο Υπηρεσιών Διοίκησης Μονογονεϊκών Οικογενειών

2.   Χώρο Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (φωτισμός, κλιματισμός, υδροδότηση, πυρόσβεση, αποχέτευση, όμβρια).

3.   Διαθέσιμο χώρο για μελλοντική εκμετάλλευση, όπου προσωρινά μπορούν να τοποθετηθούν σκηνές έως την ολοκλήρωση της κατασκευής της Δομής ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος καραντίνας για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών.

4.   Χώρο Υπηρεσιών Διοίκησης Ασυνόδευτων Ανηλίκων – Χώρο Διαμονής Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

5.   Χώρο Κοινόχρηστων Δραστηριοτήτων και χώρο αθλοπαιδιών

6.   Χώρο Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

7.   Χώρο Parking

8.   Χώρο Υπηρεσιών Διοίκησης Φιλοξενίας.

9.   ΠΡΟΚΕΚΑ.

10. Χώρο Υπηρεσιών Διοίκησης ΠΡΟΚΕΚΑ.

Το έργο θα ανατεθεί ενιαία και για τα τρία ΚΥΤ. Έχει συνολικό κόστος 132.680.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς πόρους.

Θέλοντας να ενισχύσει την πολιτική των κλειστών ελεγχόμενων δομών, ο Νότης Μηταράκης επικαλέστηκε τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια και τον υπερπληθυσμό που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στις δομές των τριών νησιών. Σύμφωνα με τον ίδιο στη Σάμο με 648 θέσεις διαμένουν 4.404 άτομα, στην Κω υπάρχουν 1.052 διαμένοντες για 816 θέσεις και στη Λέρο 971 για 860 θέσεις.

«Και κάθε φορά που οι δομές δεν είναι σωστά σχεδιασμένες και δημιουργούνται φαινόμενα “ζούγκλας” δημιουργούνται πολύ σοβαρά θέματα ασφάλειας για τους διαμένοντες και τις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό έχω πει ότι οι νέες δομές πρέπει να είναι επαρκείς, ούτε πολύ μικρές ούτε πολύ μεγάλες, να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες», σημείωσε ο ίδιος. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr