Μηταράκης: Ανάγκη ισχυρού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών με κίνητρα-αντικίνητρα

0
191

Στο σημερινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε το θέμα των επιστροφών αλλοδαπών και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υποστήριξε, ότι «πρέπει να υπάρξει ισχυρός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών με κίνητρα και αντικίνητρα για τις τρίτες χώρες, που θα λειτουργεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα », σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο κ. Μηταράκης προσέθεσε, ότι οι αναγκαστικές επιστροφές πρέπει να τεθούν ως προϋπόθεση για τις εθελοντικές.

Καλωσόρισε το γεγονός, ότι στο JUMBO Council της ερχόμενης Δευτέρας, δηλαδή τη συνεδρίαση με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών- μελών της ΕΕ, θα δοθεί έμφαση στη συζήτηση για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, σημειώνοντας πως για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με εποικοδομητικό τρόπο.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στη συνέχιση της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και «της καλής συνεργασίας μαζί με μία δυνατή FRONTEX στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για συνάντηση του MED 5, την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr