Μείωση του επιπέδου του συναγερμού για τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο

0
76

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Το επίπεδο του συναγερμού για τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε από την 4η στην 3η βαθμίδα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί σχετική σύσταση των αρχιάτρων Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας και απόφαση του αρμόδιου φορέα δημόσιας υγείας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τέσσερις αρχίατροι ανέφεραν ότι προέβησαν στην παραπάνω σύσταση προς την κεντρική κυβέρνηση καθώς «έχει υπάρξει μια σταθερή μείωση στα κρούσματα που βλέπουμε και στα τέσσερα κράτη και αυτό συνεχίζεται».

Η κλίμακα των πέντε βαθμίδων θεσπίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας για να καθορίζει την αυστηρότητα των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Το επίπεδο 4 σημαίνει ότι ο ιός βρίσκεται σε γενική κυκλοφορία και ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλός ή ότι αυξάνεται εκθετικά. Η 3η βαθμίδα σημαίνει ότι η επιδημία είναι σε γενική κυκλοφορία, αλλά ότι μπορεί να υπάρξει σταδιακά χαλάρωση των μέτρων, κάτι πάντως που η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να κάνει.

Η υποβάθμιση του συναγερμού «δε σημαίνει ότι η πανδημία τελείωσε», προειδοποίησαν οι τέσσερις αρχίατροι.

Προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν τοπικές εξάρσεις του ιού και κάλεσαν το κοινό να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες για τον περιορισμό διασποράς.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έκανε λόγο για «μεγάλη στιγμή» για τη χώρα.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr