Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν από το CNN: Να κοιτάξει την οικονομία και να μην σκέφτεται μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία

0
165

«Είναι ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, μα αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα», τόνισε στο αμερικανικό δίκτυο ο πρωθυπουργός

Μήνυμα προς την Άγκυρα και συγκεκριμένα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα, λέγοντας πως ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας καλά θα κάνει να κοιτάξει την οικονομία και να μην σκέπτεται την αναβίωση μίας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Καλύτερα να ασχοληθεί ο Ερντογάν με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις. Η εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να τονωθεί το εθνικό αίσθημα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος επιθυμεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά, ωστόσο η Αθήνα θα προασπίσει με κάθε τρόπο την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία.

«Είναι ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, μα αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα. Η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι αναγκαία υπόθεση, ιδιαίτερα την αυτήν την περίοδο», δήλωσε.

«Αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία, νομίζω πως ο πρόεδρος Ερντογάν θα έκανε καλό στους πολίτες του εάν προσπαθούσε να αναζωογονήσει την τουρκική οικονομία παρά να επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο νεοθωμανικές επιδιώξεις. Σε κάθε περίπτωση, θα προασπίσω την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο» ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και στο CNN ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την ακρίβεια και την ενέργεια, είπε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο καιρό χρειαστεί καθώς η οικονομία μας υπεραποδίδει, συνεχίζουμε να επιδοτούμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας έως και το 90% των αυξήσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε μάλιστα απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και την θεσμική ηγεσία της Ευρωπαικής Ένωσης, ότι «πρέπει να δράσουμε πριν από τον επερχόμενο χειμώνα, ώστε να δείξουμε όχι μόνο αλληλεγγύη, αλλά και αποτελεσματικότητα». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ορισμένοι βγάζουν πολλά χρήματα σε βάρος των κυβερνήσεων και εν τέλει των ευρωπαίων πολιτών και ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Ερωτηθείς, δε, σχετικώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τα κύρια σημεία της πρότασης, που υπέβαλε μέσω επιστολής του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προ ολίγων ημερών για την δημιουργία ενός πανευρωπαικού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες, που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές πως η προσέγγιση μας είναι αξιόπιστη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. σει

Ορμώμενος από την οξεία ενεργειακή κρίση, που ταλανίζει και την χώρα μας, ο πρωθυπουργός επέμεινε και μέσω της συνέντευξης του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN στην ανάγκη της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας: «δεν θα θυσιάσω την πολιτική σταθερότητα της χώρας για να κερδίσω πολιτικό πλεονέκτημα, οι αγορές μας επιβραβεύουν γιατί είμαστε θεσμικά σοβαροί». Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε πως δεσμεύτηκε δημόσια ότι η κυβέρνηση του θα εξαντλήσει την 4ετία, εκφράζοντας την ελπίδα πως στο τέλος αυτής οι Έλληνες πολίτες θα δώσουν στην κυβέρνηση του ακόμη μία 4ετία.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr