Μήνυμα G7: Είμαστε έτοιμοι για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – «Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει»

0
256

Οι ηγέτες των επτά πιο ισχυρών κρατών μελών της G7 σε κοινή τους δήλωση την Πέμπτη προειδοποίησαν για σοβαρές συνέπειες τη Ρωσία, δηλώνοντας έτοιμοι να εφαρμόσουν πρόσθετες κυρώσεις «όπως απαιτείται».

Καταδίκασαν τον «πόλεμο από επιλογή» του Βλαντίμιρ Πούτιν και την «αδικαιολόγητη, απρόκλητη και παράνομη» επιθετικότητά του στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πρέπει αμέσως και «χωρίς καθυστέρηση» να συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αναστολή των στρατιωτικών της επιχειρήσεων, ανέφεραν.

Οι ηγέτες της G7 κάλεσαν τη Λευκορωσία «να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση και να απόσχει από τη χρήση των στρατιωτικών της δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας», ενώ προέτρεψαν «όλες τις χώρες να μην παράσχουν στρατιωτική ή άλλη βοήθεια στη Ρωσία».

«Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ο Πρόεδρος Πούτιν και οι αρχιτέκτονες και υποστηρικτές αυτής της επιθετικότητας, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη
Λευκορωσία» διεμήνυσαν.

Προειδοποίησαν επίσης τη Μόσχα για οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων, προσθέτοντας: «Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την κακόβουλη και εντελώς αβάσιμη εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενός κράτους που συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης».

Οι ηγέτες της ομάδας των 7 ξεκαθάρισαν επίσης πως «ο λαός της Ρωσίας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο εναντίον του. Είναι ο Πρόεδρος Πούτιν, η κυβέρνησή του και οι υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, που επιβάλλουν αυτόν τον πόλεμο και τις συνέπειές του στους Ρώσους και η απόφασή τους είναι αυτή που αμαυρώνει την ιστορία του ρωσικού λαού».

Οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν νωρίτερα να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να πουλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό για να στηρίξει το νόμισμά της όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr