«Μίνι» καύσωνας: Πότε θα κορυφωθεί, τι να προσέχετε

0
54

Με τον υδράργυρο στο κόκκινο φεύγει το καλοκαίρι, καθώς από σήμερα Σάββατο και μέχρι την Τρίτη το θερμόμετρο θα βρίσκεται στα ύψη. Η ΕΜΥ ήδη από την Παρασκευή εξέδωσε έκτακτο δελτίο για να προειδοποιήσει για τις υψηλές θερμοκρασίες των επομένων ημέρων.

Σήμερα Σάββατο,  η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως τους 38 βαθμούς Κελσίου. Περαιτέρω άνοδος την Κυριακή, με τον υδράργυρο να δείχνει έως και 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, ενώ τη Δευτέρα, θα «χτυπήσει» 40ρια και ίσως φτάσει τους 41 σε ορισμένες περιοχές.

Το κύμα καύσωνα αναμένεται να ξεκινά να υποχωρεί από την Τρίτη, όπου στη Βόρεια Ελλάδα θα υποχωρήσει η θερμοκρασία κατά 3 με 4 βαθμούς, ωστόσο στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού στο skaikairos.gr.

Οδηγίες του ΙΣΑ για τον καύσωνα

Τα βασικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών από τον καύσωνα, υπενθυμίζει τους πολίτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

3. ‘Αφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν  στο σπίτι τους 

Τέλος, ο ΙΣΑ τονίζει ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.. Κατά συνέπεια, ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές, εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα που ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr