«Μείνετε σε εγρήγορση» το νέο σύνθημα που θα ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον

0
107

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

«Μείνετε σε εγρήγορση – Ελέγξτε τον ιό – Σώστε ζωές» είναι το σύνθημα της επόμενης φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα ανακοινώσει στο αποψινό διάγγελμά ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αντικαθιστωντας το μέχρι τώρα κεντρικό μήνυμα «Μείνετε σπίτι – Προστατέψτε το NHS – Σώστε ζωές», ο κ. Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα ενός «οδικού χάρτη» για μια σταδιακή και αργή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων. Ο 50 σελίδων οδικός χάρτης θα παρουσιαστεί με λεπτομέρεια στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα.

Οι αρχικές σκέψεις της κυβέρνησης να επιτραπούν από Δευτέρα οι επαφές μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών και για γρήγορη επιστροφή στα θρανία για πολλούς μαθητές φαίνεται ότι έχουν ανατραπεί, με τα σχετικά μέτρα να αργούν ακόμα πιθανώς για εβδομάδες.

Η υιοθέτηση μιας πιο επιφυλακτικής τακτικής υπαγορεύεται από το συμπέρασμα των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης ότι ο βαθμός μεταδοτικότητας του ιού, η γνωστή ως τιμή R, βρίσκεται ακόμα επικίνδυνα κοντά στη μονάδα σε ορισμένες δομές, όπως νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Γενικότερα οι επιστήμονες θεωρούν ότι το R στη χώρα βρίσκεται μεταξύ του 0,5 και του 0,9.

Όπως γράφουν οι Sunday Times, μια σειρά επιδημιολογικών μοντέλων που τέθηκαν υπόψη των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων από το Imperial College και από τη Σχολή Τροπικής Υγιεινής του Λονδίνου, προειδοποιούν πως η αλόγιστα γρήγορη άρση των περιορισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε 100.000 θανάτους από την Covid-19 έως το τέλος του έτους.

Οι επιστήμονες φέρονται να υπολογίζουν ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα 18.000 πολίτες προσβάλλονται από τον ιό νέα καθημερινά στη χώρα, με το στόχο για να υπάρξει ευρεία χαλάρωση των μέτρων να είναι τα 4.000 νέα κρούσματα την ημέρα.

Με τον αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα να ανέρχεται από χθες σε 31.587, ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει απόψε ότι από αύριο Δευτέρα οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι περισσότερες από μία φορές την ημέρα για άσκηση, εφόσον τηρούν αποστάσεις δύο μέτρων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξαναρχίσει το τζόκινγκ από αυτή την εβδομάδα.

Πιστεύεται ότι θα καλέσεις επίσης όσους εργαζόμενους δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας εφόσον έχει υπάρξει πρόνοια από τους εργοδότες για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής.

Τα πρόστιμα θα αυξηθούν από λίγες δεκάδες λίρες σε έως και χίλιες λίρες για όποιον παραβιάζει τους κανόνες κοινωνικής απομόνωσης και κοινωνικών αποστάσεων.

Από την Τετάρτη θα ανοίξουν τα φυτώρια και κέντρα ειδών κήπου που μπορούν να εφαρμόζουν τους κανόνες κοινωνικών αποστάσεων.

Θα υπάρξει σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, προς το κοινό να φορά μάσκα στα μέσα συγκοινωνίας και στα καταστήματα.

Εξάλλου, θα ανακοινωθεί πως εντός λίγων εβδομάδων όσοι αφίκνυνται από το εξωτερικό θα είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Θα εξαιρούνται οι αφίξεις από την Ιρλανδία και οι οδηγοί εμπορικών φορτηγών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ακόμα πως τίθεται σε ισχύ ένα σύστημα συναγερμού πέντε βαθμίδων για το επίπεδο απειλής από τον κορωνοϊό, αντίστοιχο με το σύστημα ρίσκου για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, ο κ. Τζόνσον θα πει πως η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τέταρτη βαθμίδα κινδύνου, έχοντας περάσει την κορύφωση της πανδημίας, οδεύοντας προς την τρίτη. Περιοχές της χώρας θα μπορούν να υπόκεινται σε διαφορετική βαθμίδα απειλής, σε περίπτωση κάποιας τοπικής έξαρσης του ιού.

Σε δηλώσεις του στη Sun on Sunday, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στην αρχή της κρίσης είχε εκτιμήσει πως εντός τριών μηνών η χώρα θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση.

«Πιστεύω ότι είμαστε οπωσδήποτε σε τροχιά να το πετύχουμε αυτό. Η κορύφωση θα μπορούσε να ήταν κολοσσιαία, θα μπορούσαμε να είχαμε μία απόλυτη καταστροφή. Τώρα περάσαμε την κορύφωση, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να κάνουμε κάθε βήμα σωστά. Νικήσαμε, το ξεπεράσαμε, μπορούμε να δούμε το φως του ήλιου μπροστά και τώρα είναι ζήτημα του να διασφαλίσουμε, καθώς κατεβαίνουμε από το βουνό, ότι δε θα στραβοπατήσουμε. Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε όσα έχουμε κερδίσει. Αν όλοι εργαστούν από κοινού, δε θα τα σπαταλήσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον.

Πηγή: skai.gr