Μικρότερος του αναμενόμενου ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας

0
57

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Με ρυθμό ανάπτυξης 2,1% έτρεξε η βρετανική οικονομία τον Αύγουστο, ποσοστό χαμηλότερο από τις προβλέψεις περί 4,6%.

Οικονομικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα εντείνει την ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τζόνσον ενόψει των αυστηρότερων περιορισμών κατά του κορωνοϊού, που αναπόφευκτα θα πλήξει εκ νέου τομείς της οικονομίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι αν και τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης το τελευταίο τετράμηνο, γνωρίζει την ανησυχία που επικρατεί ενόψει των χειμερινών μηνών.

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου τον Αύγουστο παρέμεινε κατά 9,2% μικρότερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα το Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 20,4%.

Η ανάπτυξη που καταγράφηκε αποδίδεται κυρίως στην εστίαση, όπου η δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 70% σε σχέση με τον Ιούλιο λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της απόφασης της κυβέρνησης να πληρώνει το 50% της χρέωσης για την κατανάλωση φαγητού σε καταστήματα από Δευτέρα έως Τετάρτη για όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.

Κατά 76% αυξήθηκε και η παραγωγή του τομέα της φιλοξενίας, καθώς οι περιορισμοί στις διεθνείς μετακινήσεις έδωσαν ώθηση στον εγχώριο τουρισμό.

Πηγή: skai.gr