Μεξικό: Εκκενώθηκαν τα κέντρα υποδοχής μεταναστών λόγω κορωνοϊού

0
85

Οι Αρχές του Μεξικού άδειασαν σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στις τελευταίες πέντε εβδομάδες τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, επαναπροωθώντας τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε αυτά στις χώρες καταγωγής τους, αποκαλύπτουν επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Κυριακή.

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (ΕΪΜ) ενημέρωσε ότι για να συμμορφωθεί προς τους κανονισμούς για την υγεία και την ασφάλεια των μεταναστών, άρχισε την 21η Μαρτίου να απομακρύνει τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε 65 εγκαταστάσεις υποδοχής, οι οποίοι ανέρχονταν σε 3.759 τον περασμένο μήνα.

Τις εβδομάδες που μεσολάβησαν, επαναπροωθήθηκαν 3.653 μετανάστες στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, οδικώς και αεροπορικώς. Πλέον, στα κέντρα υποδοχής απομένουν 106 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου. Η συνολική χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής ανέρχεται σε 8.524 θέσεις, διευκρίνισε το ΕΪΜ.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που παρέμειναν συγκαταλέγονται άνθρωποι που αναμένουν να ενημερωθούν για την πορεία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που υπέβαλαν ή των διαδικασιών τους στα ειδικά δικαστήρια των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για υποθέσεις μετανάστευσης και άνθρωποι που ζήτησαν να μείνουν, εξήγησε αξιωματούχος.

Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που επαναπροωθήθηκαν ήταν άνθρωποι που τέθηκαν υπό κράτηση από τις μεξικανικές αρχές διότι είχαν εισέλθει παράτυπα στην επικράτεια, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ορισμένοι από τους μετανάστες επαναπατρίστηκαν οικειοθελώς, καθώς δεν ήθελαν να μείνουν στα κέντρα υποδοχής εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό, σημείωσε η ίδια πηγή.

Τα τελευταία χρόνια, οι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω Μεξικού είναι κυρίως υπήκοοι της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ.

Πάνω από 80 γουατεμαλτέκοι μετανάστες οι οποίοι επαναπροωθήθηκαν στην πατρίδα τους από τις αμερικανικές αρχές το τελευταίο διάστημα διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Οι μεξικανικές αρχές εκτιμούν ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα θα καταγραφεί μεταξύ 8ης και 10ης Μαΐου. Ως προχθές Σάββατο, τελευταία ημέρα για την οποία είναι διαθέσιμα στοιχεία, στο Μεξικό καταγράφονταν 1.305 θάνατοι από τον COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός, επί συνόλου 13.842 κρουσμάτων μόλυνσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr