Με στόχο τη συμφωνία: Προς τέταρτη συνεχή μέρα η Σύνοδος Κορυφής!

0
85

Τετραήμερο στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περάσουν οι «27» ηγέτες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής στου ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι, άνευ απροόπτου, οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. 

Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων, είναι το γεγονός ότι τελευταία φόρα που είχαν χρειαστεί τέσσερα εικοσιτετράωρα για συμφωνία φαίνεται πως ήταν με την κύρωση της Συνθήκης της Νικαίας πριν 20 χρόνια. 

Η προσδοκία είναι νέα πρόταση που θα κομίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο δείπνο των ηγετών θα αντικατοπτρίζει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο πάζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του. 

Στο ύψος των επιχορηγήσεων διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισεκ. που ζητούν οι «φειδωλοί» και του ορίου των 400 δισεκ. ευρώ των Νοτίων της Γερμανίας και της Γαλλίας. 

Διαφωνία παραμένει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις ενώ οι χώρες του νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ, και ειδικά την Ολλανδία να αντιδρούν. 

Παρά τις πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ Βορρά και Νότου για τους πόρους του Ταμείου την εκ νέου παράταση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνει αισιόδοξος.

Την ελπίδα ότι την Κυριακή θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έρθουν τελικά σε συμφωνία,στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 και το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr