Μαλαισία: Κάλεσε τον κινέζο πρεσβευτή μετά την παρείσφρηση κινεζικών πολεμικών στην ΑΟΖ

0
190

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας κάλεσε χθες Δευτέρα τον πρεσβευτή της Κίνας στην Κουάλα Λουμπούρ για να του επιδώσει διαμαρτυρία μετά την παρείσφρηση σκαφών του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού στη μαλαισιανή αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο πρεσβευτής Ουγιάνγκ Γιουτζίνγκ εκλήθη «για να του εκφραστεί η θέση της Μαλαισίας και να του επιδοθεί διαμαρτυρία για την παρουσία και τη δραστηριότητα κινεζικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου πλοίου θαλάσσιας χαρτογράφησης, στην ΑΟΖ», εξήγησε το ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το υπουργείο κατηγόρησε την Κίνα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την αποστολή των πλοίων αυτών στα ανοικτά των πολιτειών Σάμπα και Σαράουακ, στο νησί Βόρνεο.

Ήταν η δεύτερη φορά φέτος που η διπλωματία της Μαλαισίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας για να του επιδώσει διαμαρτυρία εξαιτίας παρεισφρήσεων του Πεκίνου σε αμφισβητούμενα ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Τον Ιούνιο, ήταν η παρείσφρηση 16 αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας στην περιοχή αυτή που προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στις αρχές της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Κίνα προβάλλει διεκδικήσεις σχεδόν σε ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα· έχει κατασκευάσει προκεχωρημένες στρατιωτικές βάσεις σε μικρά νησιά και ατόλες στην θαλάσσια περιοχή αυτή, προκαλώντας την οργή άλλων κρατών με διεκδικήσεις στα ύδατα πλάι στα εδάφη τους.

Την περασμένη χρονιά, κινεζικό πολεμικό χαρτογράφησης μπήκε σε ρότα σύγκρουσης με μαλαισιανό πλοίο που έκανε έρευνα για υδρογονάνθρακες ανοικτά του Βόρνεο.

Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν προβάλλουν επίσης διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ εξάλλου στέλνουν συχνά πολεμικά να πλεύσουν στην περιοχή για να δείξουν την προσήλωσή τους στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr