Μακρόν: Η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου – Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

0
78

Η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου τα οποία έχουν αφήσει τα σημάδια τους, δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν  σε συνέντευξη. Επανέλαβε ότι η μόνη διέξοδος που μπορεί να υπάρξει στη σημερινή κρίση είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου τα οποία έχουν αφήσει τα σημάδια τους, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας ταυτόχρονα τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως, μετά τους τελευταίους ρωσικούς βομβαρδισμούς, η ουκρανική κρίση έχει κλιμακωθεί και ότι η Μόσχα χτυπώντας πόλεις και ενεργειακές υποδομές αποσκοπεί στο να πάψει κάθε αντίσταση της Ουκρανίας. Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να ενισχύει με κάθε τρόπο την Ουκρανία χωρίς ωστόσο να εμπλακεί στον πόλεμο, διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Γαλλία δεν επιθυμεί έναν παγκόσμιο πόλεμο».

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί πυρηνικού πολέμου, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι «η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα, όπως και η Γαλλία», συμπληρώνοντας πως «όσο λιγότερο μιλάμε για αυτά και όσο λιγότερο τα χρησιμοποιούμε για να απειλήσουμε, τόσο περισσότερο αξιόπιστοι γινόμαστε».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε επίσης ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κάθε φορά που θα κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο και επανέλαβε ότι η μόνη διέξοδος που μπορεί να υπάρξει στη σημερινή κρίση είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κάτι που, όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας. Προέβλεψε ωστόσο ότι οι εχθροπραξίες θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες ακόμη προειδοποιώντας ότι «θα περάσουμε τον χειμώνα σε κατάσταση πολέμου».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Θα στείλουμε ραντάρ και πυραύλους για αντιαεροπορική άμυνα, προκειμένου να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς από επιθέσεις, ιδιαίτερα από επιθέσεις με drones», δήλωσε.

Επανέλαβε επίσης ότι εξετάζει την παράδοση επιπλέον αυτοκινούμενων πυροβόλων CAESAR: «Έχουμε ήδη παραδώσει 18» από την έναρξη του πολέμου, «εργαζόμαστε για την παράδοση άλλων έξι, σε συνεργασία με τη Δανία», είπε.

Ακόμα ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία στέκεται «στο πλευρό» των διαδηλωτών στο Ιράν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κύμα διαδηλώσεων που συγκλονίζει το Ιράν εδώ και περίπου έναν μήνα, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε τον «θαυμασμό» του για «τις γυναίκες και τους νέους» που διαδηλώνουν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι οι διαδηλωτές στο Ιράν δείχνουν «την οικουμενικότητα των αξιών μας». «Στεκόμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για αυτές τις αξίες», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr