Μακρόν: Η Ευρώπη να ενισχύσει την κυριαρχία της για να αντιμετωπίσει τις απειλές

0
502

Με μια έμμεση αναφορά στη συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσειων των ηγετών των χωρών του νότου της ΕΕ (EUMED9), τόνισε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας προκειμένου η Ευρώπη να ενισχύσει την κυριαρχία της. 

«Συζητήσαμε τη σπουδαιότητα της κοινής προσπάθειας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας για να ενισχύσουμε την κυρίαρχια της Ευρώπης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και απειλές που αφορούν στη γειτονιά μας και να δημιουργούμε συμμαχίες ώστε να διαχειρζόμαστε αποτελεσματικά τις συνέπειες όλων αυτών των προκλήσεων. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν τη διαπολιτική πρόκληση, τις προσκλήσεις στη Λιβύη και συμφώνησαν να διεξαχθεί νέα σύνοδος τον Νοέμβριο για τη Λιβύη. 

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της κλιματικής αλλαγής και αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες το καλοκαίρι, και κυρίως την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, επισήμανε πως «επιδείξαμε αλληλεγγύη σε εσάς που αντιμετωπίσατε αυτό το καταστροφικό γεγονός». Διαμήνυσε μάλιστα πως αν χρειαστεί, η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα πάλι στο μέλλον, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της Γαλλίας να ενισχυθεί το RescueEU «για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας».

Αναφερόμενος στη συζήτηση των ηγετών των κρατών – μελών του Νότου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως «μεταφέραμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «ήδη μπορούμε να δούμε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ήδη παρατηρούμε αποκλιμάκωση όσον αφορά την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα πάρα πολύ απτό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr