Μ. Κατρίνης: Ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και τους πλειστηριασμούς α κατοικίας

0
13

Αναφέρει ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους έχει λάβει ανεξέλεγκτη διάσταση και οδηγεί σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για την «ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας», απευθύνει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρει ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους έχει λάβει ανεξέλεγκτη διάσταση και οδηγεί σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα και σημειώνει ότι έχουν αποτύχει πλήρως όλες οι πολιτικές της.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός απέτυχε, αφού μέσα σε 19 μήνες έγιναν λιγότερες από 3.000 ρυθμίσεις, ενώ η αποτυχία του πτωχευτικού κώδικα έρχεται να προστεθεί στην αποτυχία ρύθμισης των χρεών της πανδημίας, με μόλις το 6% των οφειλετών να υπάγεται σε καθεστώς ρύθμισης, αναφέρει ο κ. Κατρίνης και επαναφέρει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία-ΕΦΚΑ, αλλά και για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μαζικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Όπως επισημαίνει, μέσα στο 2023 προγραμματίζονται 50.000 πλειστηριασμοί, αφού δεν υφίσταται πλέον καθεστώς προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου για τη διενέργεια πλειστηριασμών από τους διαχειριστές δανείων.

Ο Μιχάλης Κατρίνης παραθέτει στοιχεία που, όπως λέει, αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, που η κυβέρνηση «υποτιμά και αποκρύπτει μέχρι τις εκλογές».

Σύμφωνα με αυτά:

-Το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.

-4,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία.

-Πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα «κόκκινα» δάνεια.

«Η κυβέρνηση κρύβει, μαζί με πολλά άλλα, κάτω από το χαλί και το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους μέχρι τις εκλογές. Και όμως αυτό το πρόβλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας», αναφέρει ο κ. Κατρίνης.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr